Slik søker du forkurs, realfagskurs, tre-semester og Y-veien

Søknad om opptak til forkurs, realfagskurs, tre-semester og Y-veien gjøres gjennom Søknadsweb.

Er du kvalifisert til ingeniørstudier?

Det finnes mange innganger til å bli ingeniør, og det kan være komplisert å finne ut av hvilke man er kvalifisert til å søke på. Vi har laget en liten oversikt for å gjøre det litt enklere, og hjelpe deg å velge rett. Les gjennom punktene under, så ser du hvilket studium du er kvalifisert for.

1. Du har generell studiekompetanse, og har Matematikk R1 og R2 + Fysikk 1.
    • Du oppfyller alle opptakskravene til ingeniørstudiene, og kan søke direkte gjennom Samordna Opptak. Du trenger ingen forkurs eller lignende.
  2. Du har generell studiekompetanse, men har ikke fordypning matematikk og fysikk.
    • Du kan søke Tresemesterordningen (Tres) eller Realfagskurs. Begge disse søkes gjennom vår lokale Søknadsweb.
  3. Du har yrkesfaglig utdanning med fag- eller svennebrev
    • Dersom du har relevant yrkesfaglig utdanning og fag-/svennebrev, kan du søke Y-vei. Her finner du oversikter over hvilke fagbrev som kvalifiserer til hvilke linjer. Vær obs på at den yrkesfaglige utdanningen du har i bunnen må være relevant for fagbrevet ditt, det er ikke nok at fagbrevet alene er relevant til utdanningen du vil søke på.
    • Du kan også søke forkurs. Med fullført og bestått forkurs kan du søke direkte inn på ingeniørstudiet gjennom Samordna Opptak.
  4. Du har teknisk fagskole
    • Du kan søke direkte gjennom Samordna Opptak om du har teknisk fagskole etter rammeplan av 1998/99. Søkere med nyere teknisk fagskole må dokumentere R1+R2 og Fysikk 1 for å være kvalifiserte.
  5. Du har fullført og bestått Vg1 og Vg2 fra yrkesfag, men har ikke fag-/svennebrev.
    • Du kan søke forkurs.

Videoguide

Slik registerer du din søknad i søknadsweb: