Utdanningsministeren åpnet sommerskolen!

Lars Petter Soltvedt, Arnt Farbu og utdanningsminister Elvira Dilberovic

- Denne type internasjonale samarbeid er av stor betydning for Bosnia-Hercegovina, for høyere utdanningsinstitusjoner i landet og for deres utvikling! Dette sa utdanningsminister i Bosnia-Hercegovina Elvira Dilberović i sin inspirerende åpningstale til studentene på årets sommerskole i Mostar. Sommerskolen åpnet denne uken med en høytidelig seremoni ledet av ministeren, samt rektor for det katolske universitetet i Mostar.

Utdanningsministeren uttrykte tydelig glede over engasjementet hos de to HSN-ansatte Lars Petter Soltvedt og Arnt Farbu, som i 2012 etablerte og har siden videreutviklet sommerskolen i International Human rights og Social Entrepreneurship.

Assisterende professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Mostar, Ivana Stipanovic, vektla særlig studentenes tilegnelse av kunnskap i sin tale: - Studentene oppgraderer  sin kunnskap betraktelig her, gjennom teoretiske forelesninger, praktiske workshops og besøk ved frivillige organisasjoner som arbeider med utsatte grupper, foreldreløse- og handikappede barn. Ved å utforske problemene fra flere ulike vinkler, øker man forståelsen og får et godt læringsutbytte av kurset, sa hun.

Sommerskolen i Mostar arrangeres i år for fjerde gang, og er ledet av førsteamanuensis Lars Petter Soltvedt og førstelektor Arnt Farbu, samt høyskolelektor Juel Helge Rye, alle fra Handelshøyskolen ved HSN. Sommerskolen ble startet i samarbeid med det muslimske Dzemal Bijedic-universitetet, og har i år også inkludert studenter og ansatte ved det katolske universitetet i Mostar. Det har vært stor interesse fra bosniske medier for årets sommerskole, og både bosnisk tv og hele fem bosniske aviser dekket åpningsseremonien.

Kulturelt flerdimensjonalt samarbeid

- Sommerskolen er ikke lenger bare et samarbeidsprosjekt på tvers av landegrensene! Den har utviklet seg til å bli et kulturelt flerdimensjonalt samarbeid mellom forskjellige folkegrupper og nasjonaliteter, sier masterstudent ved HSN Ingebjørg Tegdal Halvorsen, som er tidligere sommerskolestudent og i år har fulgt med gruppen som studentassistent med ansvar for praktisk avvikling og tilrettelegging underveis. - I mange år har det vært konflikter mellom de to folkegruppene (muslimer og katolikker), og dette har ikke blitt bedre etter krigen som herjet landet fra 1992-1995. Halvorsen legger vekt på at det nettopp er høyere utdanning som må til for å legge vekk stridsøksen: - Utdanning er essensielt og man må få folk til å jobbe sammen mot et felles mål – som må være å bygge opp Bosnia-Hercegovina.

Fornøyde studenter

Siv Marlene Hagen (26) har tidligere deltatt på sommerskolen, i Lars Petter Soltvedts kurs International Human Rights, og har i år valgt å komme tilbake til Mostar og delta på kurset Social Entrepreneurship, ledet av Arnt Farbu. Hva trigget henne til å komme tilbake til Mostar? - I fjor ble jeg positivt overrasket over Mostar. Det er faktisk bare 20 år siden byen lå i ruiner, og etter et svært vellykket kurs i fjor kunne jeg ikke la sjansen til en ny tur gå fra meg! Det er en fantastisk måte å ta et fag man ellers ikke ville ha hatt muligheten til å ta, med studenter fra både andre campus og samarbeidspartnere fra andre høgskoler/universiteter i Europa”.

Siv Marlene Hagen er reiselivsstudent på campus Ringerike, og bygger nå videre på dette med en selvkombinert bachelor i markedsføring og reiselivsledelse. At hun allerede har tatt entreprenørskapskurset hjemme i Norge og derfor ikke får nytte av de 7,5 studiepoengene oppholdet gir, er ingen hindring. – Det er viktig å utvide horisonten og det er viktig med nettverksbygging. Og som reiselivsstudent er det ekstra viktig å komme seg ut i verden!

Bachelorstudent i juss Tharshana Ganesh (20) er i Bosnia for første gang. Hun er positivt overrasket:  - Jeg koser meg masse i varmen og det er flott å få nye venner og kontakter. Kurset innen menneskerettigheter er veldig lærerikt og intensivt. Syns det er bra at sommerskolen arrangeres i Mostar, siden Bosnia-Herzegovina har gått igjennom så mye.” - Som bachelorstudent i juss er også menneskerettighetskurset midt i blinken for utdanningen min!

USN International Summer School Mostar

Sommerskolen i Mostar blir i år gjennomført for fjerde året på rad. Man kan også i år velge mellom to kurs; International Human Rights og Social Entrepreneurship.

Det er i år rekordmange deltagere på sommerskolen med 80 studenter! Begge kursene har studenter fra Norge og Bosnia-Hercegovina, samt enkelte studenter fra HSNs partnerinstitusjoner i Italia, Spania og Tyskland. Nytt i år er at HSN har knyttet sammen de to største universitetene i Mostar i dette samarbeidet; det katolske universitetet i Mostar (Sveučilišta u Mostaru) og det muslimske Dzemal Bijedic universitetet. Studenter fra begge institusjonene er representert på sommerskolen.

Bosnisk media har vist stor interesse for sommerskolen. Link til lokale oppslag finner du her:

Tharshana Ganesh og Ingebjørg Halvorsen i Mostar