Internship ved Osloregionens Europakontor (2017)

Mina Foss på Osloregionens Europakontor. Foto.

Mina Foss er student ved Bachelor i Statsvitenskap i Drammen. Høsten 2017 jobber hun som praktikant, eller har et "internship" som det heter på engelsk, ved Osloregionens Europakontor (ORE) i Brussel. Mina har vært i Brussel siden august og skal være der frem til jul.

Siri Bjørnstad ved Seksjon for Internasjonalisering besøkte Oslo Regionens Europakontor i oktober. Der møtte hun Mina og fikk høre hvordan oppholdet ved kontoret hadde vært så langt

Arbeidshverdagen

Mina fortalte at arbeidsoppgavene varierer veldig. Hun gjør ulike typer kontorarbeid. ORE kontoret har mange studiebesøk fra de ulike medlemmene i Norge, og Mina bistår gruppene som kommer på besøk til å sette opp et spennende og innholdsrikt program. Hun kontakter ulike foredragsholdere og sørger for å ta imot de besøkende når de er ankommet Brussel. Det er vanligvis 2-4 besøk i måneden. Mina er også medansvarlig for å sende ut det månedlige nyhetsbrevet fra ORE kontoret.  Hun får også anledning til å delta på mange spennende konferanser og seminaret som arrangeres i Brussel.  Mina sier at det aldri er en kjedelig dag på jobb og at kontoret sørger for at hun alltid har interessante og faglig lærerike oppgaver.  I tillegg er det sosiale på kontoret helt fantastisk, ikke bare innad i ORE, men også med de andre organisasjonene og kontorene i etasjen.

Bacheloroppgaven

Arbeidsuken er fordelt slik at Mina jobber fire dager i uken og skal bruke 1 dag i uken til skrive på Bacheloroppgaven sin. Hun er veldig interessert i utviklingen og fremtiden til Europa og EU, og har valgt å fokusere sin oppgave på euroskeptisme med innslag av Brexit.

Gjennom sitt praksisopphold har hun muligheten til å gå på møter, konferanser og seminarer som er relevante for hennes oppgave, og ORE er veldig behjelpelige i forhold til dette. Nylig var hun i London på en Brexit-konferanse etter å ha blitt tipset om dette av kontoret.

Dagliglivet i Brussel

Mina bor sentralt i Brussel, bare 12 minutters gange fra ORE kontoret. Hun betaler 700 euro i måneden for leiligheten sin, inkludert vann, strøm og internett. Mina bor alene, men hun sier at flere av de andre praktikantene har valgt å bo i kollektiv og trives med det.

På fritiden er Mina mye sammen med andre unge mennesker som også har praktikantjobber ved andre regionskontorer og organisasjoner. Det er ikke uvanlig å gå ut og ta en drink etter jobb eller å møtes for brunsj i helgene. Mina mener også at det er en stor fordel å kunne litt fransk når man bor i Brussel, men har foreløpig plukket opp nok språkkunnskaper til å kunne kommunisere i hverdagen. Mina sier også at Brussel er en mye flottere by enn mange tror, så et opphold her kan anbefales. I tillegg er det utrolig sentralt, og man kan hoppe på et tog å være i Paris, Amsterdam, Luxembourg eller London i løpet av et par timer.

Hva er fordelene med et praksisopphold fremfor studieopphold i utlandet?

Alle studenter ved Bachelor i Statsvitenskap har mulighet til å ta 5. semesteret av studiet sitt ved en partnerinstitusjon. Foreløpig er det kun en praktikantstilling ved Oslo Regionens Europakontor. Mina mener det er flere fordeler ved å velge en praktikantstilling. For det første er det utrolig givende å komme seg ut av forelesningssalen for en periode og få et innblikk i hvordan en jobb innenfor statsvitenskap kan se ut. I tillegg får man erfaring og en opplevelse for livet. Selv om arbeidsdagen kan bli stressende og man må skrive en bacheloroppgave i tillegg, så mener Mina det også er godt å få en pause fra det daglige presset i forhold til innleveringer, pensumlesing, eksamen og karakterer.

Mina Foss. Foto.