Master i pedagogikk ved Danmarks Pedagogiske Universitet

Bilde fra campus på Danmarks Pedagogiske Universitet.
Line Camilla Kaupang studerte her, ved Danmarks Pedagogiske Universitet, like utenfor København.

Masterstudent i pedagogikk Line Camilla Kaupang dro til København på Erasmusopphold, og i dette reisebrevet forteller hun om et annerledes semester.

Tekst og foto: Line Camilla Kaupang

Høsten 2013 reiste jeg på utveksling til Kongens by, København, og et semester ved Danmarks Pedagogiske Universitet, Aarhus Universitet. Etter fire måneder i Danmark sitter jeg igjen med utallige gode minner, mye ny kunnskap og ikke minst mange gode venner.

Danmark er veldig likt Norge på mange måter, men jeg ble overrasket over hvor store forskjeller det faktisk er, spesielt språklig. Det gikk sånn nogenlunde greit med språket etter et par uker, men det tok lang tid før jeg følte jeg "kunne være meg selv" fullt ut pga. språklige barrierer. På skolen derimot var ikke språket noe problem. Foreleserne snakket tydelig og i tillegg hadde de alltid powerpoint å støtte opp med. Det kunne være litt problematisk å arbeide i små grupper, fordi mye støy og "mumling" ikke akkurat gjorde det enklere å forstå.

Universitetet

Skolen jeg gikk på var Danmarks Pedagogiske Universitet (DPU), som er en del av Aarhus Universitet. DPU ligger på Emdrup, ca. 10-20 minutter utenfor København, avhengig av om du benytter deg av s-tog eller sykkel. Faglig sett skal DPU være meget godt, men det virket ikke å være store forskjellen fra det jeg var vant med ved tidligere utdanningsinstitusjoner.Bilde av Line Camilla Kaupang ved kafebord

Fagene jeg tok var Literacy, Oracy og Semiocy (kandidatuddanelsen i dansk didaktik, Videnssociologi og kvantitet samt Videnskabsteori og kulturanalyser – kvalitative metoder (kandidatuddannelsen i Uddannelsesvidenskab). Ikke alt det faglige var like relevant i forhold til utdannelsen jeg har påbegynt ved høgskolen, men i motsetning til hva jeg har vært vant med fra tidligere, var det ikke obligatorisk oppmøte på studiene. Dette gjorde at jeg til en viss grad kunne styre hverdagen min selv. Jeg valgte likevel å møte opp på de aller fleste forelesningene, slik at jeg fikk med meg mest mulig.

Arbeidsmengden ved DPU var noe større enn hjemme, slik at til de ukentlige forelesningene skulle vi ha lest ca. like mye som vi gjør til månedlige samlinger hjemme. Likevel var det ikke obligatorisk å ha lest pensum, men vi ble anbefalt å ha lest det for vår egen del og for å få mest mulig ut av undervisningen. Øktene var lagt til to dager i uken, med forelesninger på ca. 3 timer hver dag.

Sosialt

Sosialt har det vært veldig bra, mye takket være at jeg fikk rom på kollegiet rett ved skolen sammen med superhyggelige folk! Det sies at danskene kan være litt vanskelig å komme innpå, men at når man først gjør det er de verdens hyggeligste mennesker.

Jeg var så heldig at jeg fikk rom på kollegiet som lå tvers overfor veien for skolen. Dette bestod av tre blokker, og i hver blokk var det ca. 40 rom. Her ble det blant annet arrangert filmkvelder, spillkvelder og kollegiefester slik at man skulle bli kjent med de andre beboerne. I tillegg var det felleskjøkken i hver etasje, slik at jeg ble godt kjent med de som brukte samme kjøkken som meg.

På den andre siden så har jeg ikke fått så mye kontakt med dem jeg studerte sammen med, men det har nok litt å gjøre med at de allerede kjenner hverandre godt etter å ha studert sammen tidligere, samt at vi hadde forholdsvis korte forelesninger.

Som første norske masterstudent på DPU falt jeg litt i mellom de "utenlandske studentene" og danske studenter i skolens opplegg, men jeg fikk være med på det meste av opplegget de hadde lagt opp for nye utenlandsstudenter; blant annet sightseeing både med båt og til fots.

I tillegg var det lagt opp til diverse "danske" aktiviteter, slik som "smørrebrød-laging", men dette krasjet med fagene jeg skulle ta. Likevel føler jeg at jeg har fått oppleve det beste København har å by på; jeg har blant annet fått oppleve et julepyntet Tivoli samt julemarked og shopping i en av Europas beste shoppingbyer.

Bilde fra auditorium

Tråkket opp noen stier

Som første norske student på kandidatuddannelsen ved DPU har jeg nok tråkket opp noen stier for neste student som ønsker å dra over.

Etter litt "startproblemer" i forbindelse med registrering, fag og andre studierelaterte ting, gikk det meste seg til ved hjelp av en god dose stå-på-vilje, godt humør og hjelp fra studieveiledningen.

Verden venter på deg

For noen kan det virke skummelt å reise ut, og mange lurer på om det kommer til å være for vanskelige fag eller at man ikke får noen venner. Så lenge man er villig til å jobbe litt selv for at ting skal ordne seg, så gjør de det! Å være utvekslingselev er ingen dans på roser, og man må stadig pushe grenser og gjøre ting man kanskje ikke trodde man kunne klare. Jeg vil likevel anbefale alle som har muligheten til å ta minst ett semester utenlands. Du må være villig til å legge inn litt egeninnsats for at det skal bli så bra som mulig, men til gjengjeld sitter du igjen med faglig og personlig vekst samt minner for livet.

Verden venter – hva venter du på?

Line Camilla tar master i pedagogikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Som HSN-student kan du ta deler av utdanningen i utlandet. Les mer om det her.

Erasmus:
Line Camilla Kaupang er den første masterstudenten fra master i pedagogikk som har vært på Erasmusopphold.

Studentmobilitet er en del av EUs Erasmusprogram, og studenter kan få støtte til utenlandsopphold som en integrert del av utdanningen sin.  Det kan være studie- eller praksisopphold, og kan inngå på alle studienivåer (bachelor, master og phd).