Natur- og miljøforvaltning i Frankrike

Utsikt over universitetet i Toulouse

Jamila har vært på utveksling til Frankrike, Université Toulouse-III-Paul-Sabatier, og skriver: "Jeg er veldig glad for at jeg bestemte meg for å ta et semester i Toulouse men noen ganger var det som 30 studiepoeng føltes som 60. Uansett, angrer jeg ikke på noe som helst. Jeg har utfordret og utviklet meg selv språkmessig og som person".


Allerede som 21-åring hadde jeg bodd i 3 land. Blant annet i Tunisia, hvor jeg lærte meg fransk. Fra dag én ble fransk favorittspråket mitt og i tenårene drømte jeg om å bo i Frankrike. Ikke visste jeg at jeg ville få denne muligheten når jeg begynte på Universitet i Sørøst-Norge!

Jeg bestemte meg for å søke om å få ta det siste semesteret av Bachelor-graden min i Toulouse, ved Université Toulouse-III-Paul-Sabatier.Toulouse er en by med ca. 1 million innbyggere som ligger i Sørvest Frankrike hvor over 100 000 er studenter. Jeg tok 7 fag innenfor økologi og biologi på Université Paul Sabatier III. Fagene hadde enten 6 eller 3 studiepoeng og alle bortsett fra ett var på fransk.

Jamila på utveksling til Frankrike

Skoledagen var ganske annerledes enn den jeg var vant med i Norge. For det første hadde jeg mange flere fag og lengre skoledager. Noen dager var jeg ferdig klokken seks, andre dager halv fire. Det var til og med kvelder hvor vi hadde timer på laben fra kl. 17 til kl. 20! Men man har alltid en og en halv time lunsjpause midt på dagen, hvor man kan spise i kantinene på campus som alltid har rimelig, variert og god mat. 

Det som var positivt med å ha mange fag var at vi alltid gjorde noe forskjellig. Vi hadde en del timer på laben, hvor vi blant annet dissekerte dyr eller studerte forskjellig plantearter. Dette synes jeg var veldig gøy. Vi hadde mye gruppearbeid, hvor vi skrev rapporter og hadde mange framføringer med powerpoint-visninger. Det var hele tiden noe å gjøre i løpet av semesteret, men heldigvis så jobbet vi alltid i grupper. Dette synes jeg var fint fordi det gjorde det enklere å bli kjent med de hyggelige studentene i klassen som i tillegg var veldig hjelpsomme. 

Bilde fra en liten gate i Toulouse i soloppgang

Byen i seg selv er fantastisk! Arkitektur-messig er den utrolig sjarmerende. Det er ingen myte at det er god mat i Frankrike. I Toulouse kan man spise seg gjennom gatene, i den ene restauranten etter den andre finner man god mat til en studentvennlig pris. Det jeg kommer til å savne mest er markedene og de økologiske butikkene med alle de deilige grønnsakene og fruktene. Jeg fant stor glede av å lage mat hjemme.

Jeg er veldig glad for at jeg bestemte meg for å ta et semester i Toulouse men noen ganger var det som 30 studiepoeng føltes som 60. Uansett, angrer jeg ikke på noe som helst. Jeg har utfordret og utviklet meg selv språkmessig og som person. Selv har jeg alltid vært interessert i andre kulturer og Toulouse lærte meg noe nytt, for eksempel, når man går av bussen må man alltid si eller rope til bussjåføren: “Au revoir, merci!” = “På gjensyn, takk!” Noe jeg synes var ganske artig og hyggelig. 

En robåt på elven i Toulouse

Hvis du tar en bachelor i økologi og naturforvaltning eller en annen lignende utdanning og du vil dra på utveksling til Paul Sabatier III i Toulouse er det viktig å ha et godt nivå i fransk. Alle økologi- og biologi-fagene på Bachelor-nivå er nemlig på fransk. Og lærerne snakker ganske fort.

Jeg følte meg ganske ensom i starten men Erasmus-organisasjonen i Toulouse hadde alltid noe arrangement på gang så det var ikke vanskelig å bli kjent med folk. Alt blir mye lettere når man blir kjent med andre. Til tross for den relativt bråe kulturelle overgangen fra norsk til fransk er Toulouse en kjempefin by som jeg anbefaler sterkt å dra til!

 

Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling

 

Utveksling for bachelor i Natur og miljøforvaltning

Du kan ta deler av bachelor i Natur og miljøforvaltning i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet

 

Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling