Grunnskolelærerutdanning i Pune, India

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Jeg anbefaler virkelig et halvt år med utveksling til Pune og India på det sterkeste! Det er en virkelig unik opplevelse og man lærer seg virkelig å kjenne ved å leve livet her nede.


Dette er et reisebrev av Sebastian Røine, 27 år gammel. Jeg studerer Grunnskolelærer 5-10 ved USN og tilhører Campus Drammen. Jeg reiste ned til Pune med en medstudent som heter Sverre som er nettstudent ved Campus Notodden. Akkurat nå så er vi på utveksling i Pune, India og nyter for øyeblikket 30 grader og sol. Dette har ikke vært tilfellet hele tiden her borte fordi vi kom ned midt i regnsesongen i slutten av juli men varmt har det heldigvis vært.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Fag og undervisning

Sebastian har tatt engelsk og samfunnsfag i Norge mens Sverre har kroppsøving og matte. Nå som vi er i India så tar Sebastian kroppsøvings relevante fag mens Sverre har samfunnsfag relevante fag. De spesifikke fagene vi tar er,

Sebastian: Gym management, Yoga practice, Inclusive education og Practice in schools (engelsk og gym).

Sverre: Inclusive education, Research in teacher education, Yoga, Practice in schools (samfunnsfag).

Undervisningen foregår hovedsakelig på engelsk men det hender at både medstudenter og lærere bytter over til Maharati og/eller Hindi. Da har vi erfart at man bare må si fra og eventuelt få ting du gikk glipp av forklart på engelsk ved en senere anledning. Vi er ellers svært fornøyd med undervisningen som foregår på en litt annen måte enn det vi opplever hjemme i Norge. Høydepunktet for begge er nok «hands down» Yoga timene som vi begge har. 

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Sverre og Sebastian

 

Litt generelt om fagene og hvordan undervisningen foregår. For å ta yoga først, fordi det kanskje er det mest interessante, så foregår det i en stor sal på yogamatter. Timen starter alltid med en prayer på Sanskrit før man gjør de forskjellige asanasene (posisjonene). Deretter så går vi som regel gjennom en type oppvarming ved å ta solhilsen som består av fire forskjellige asanas. Når kroppen er i gang og slikt så er det tid for å gå gjennom asanaen som vi lærte i timen før som gjerne er en oppbygging til den asanaen vi skal lære videre.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Dette er fra da Sverre skulle lede åpningsbønnen.

Gym management er et fag som tar for seg hvordan man skal være en god trener og hva som er viktig å vite om kroppen når det kommer til både trening og ernæring. Her har vi som regel 1-2 timer med fysisk aktivitet hvor vi studenter leder timene innimellom og får tilbakemelding på hva vi er gode på å leggemerke til, om opplegget fungerer og hvor god man er med veiledning.

Inclusive Education og Practice in Schools tar jeg under samme del. Inclusive Education er mer rettet mot spesialpedagogikk hvor man lærer om hvordan man skal tilrettelegge og hjelpe elever som har en type utfordring enten med seg selv eller i hjemmet. Dette kan være alt fra fysisk, som en funksjonshemmelse, til psykisk, som ADHD, og andre problemer. India er et land som sliter med mye fattigdom som gjør at mange unge for eksempel har et press hjemmefra om å prøve å tjene ekstra penger til familien og sliter med å få med seg skolegangen i tillegg. Grunnen til at jeg da tar med Practice in Schools er at dette faget nærmest er det samme som praksis hjemme i Norge. Her har vi fått et godt innblikk i hvordan man jobber ute i skolene i India både med tanke på Inclusive education men selvfølgelig også generelt. Det vi har erfart er at synet på elever, og da spesielt elever med fysiske problemer, er veldig annerledes enn det vi har et inntrykk av fra Norge.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

India; menneskene, festivalene og maten

Men la oss ikke BARE prate om skole! India har jo så utrolig mye annet å by på også!
Vi kan starte med menneskene i dette landet! Du/dere som eventuelt kommer hit vil først av alt være i ekstremt gode hender. Gauri og mannen hennes Niranjan vil møte deg/dere på flyplassen ved ankomst og alltid være tilgjengelig for å hjelpe dere helt til dere går gjennom security på vei hjem igjen! I tillegg til disse to så bor det ca 6,6 millioner andre i Pune hvor samtlige vi har møtt hittil har vært ekstremt hyggelige.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Mange av disse menneskene får man også møtt på de utallige festivalene det er her! Det er nok ikke overdrivelse hvis jeg sier at det er en ny festival eller høytid nesten hver tredje uke! Høydepunktet hittil må være Ganpati Chaturthi som er en årlig festival som hedrer guden Ganpati (Ganesh). Under denne festivalen blir et område på størrelse med Skøyen i Oslo gjort om til et stort festområde. I år var det ca 1,9 millioner mennesker til stede av det vi ble fortalt... DET er mye mennesker på et relativt lite område haha! Et par andre festivaler og høytider vi har fått oppleve er også Dandiya og Navratri.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

I India får du jo også tak i verdens beste indiske mat! Pune er en av stedene i verden hvor det spises mest vegetarmat i verden noe som i seg selv høres ganske kjedelig ut... inntil du prøver de utallige vegetarrettene du aldri har hørt om før! Jeg er ikke personlig en som valgte vegetarmat hjemme i Norge men jeg kunne fint gått over til dette hvis jeg lærte meg alle oppskriftene og klarte å lage alle disse smakene selv!

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Du får heldigvis også tak i kyllingretter overalt også så valget er jo opp til deg hver gang man skal spise! Jeg anbefaler dog at du prøver Chole Bhature og Byriani (også kylling byriani). Hvis man går lei av indisk så har man også mer vestlige alternativer som Pizza Hut og McDonalds, bare husk at man ikke får spise storfe i India fordi det er hellig så alt du får her er kylling!

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Hvis du er en som er glad i litt turisme så kan Pune by på dette også. Har du hørt om Mahatma Gandhi? Vel, huset hvor han satt fengslet er her i Pune og er gjort om til et museum hvor alle rommene han brukte ser ut som de gjorde når han var her blant annet. Hvis du er glad i å gå på fjellturer så har du gode muligheter å få til dette på ved å ta turen til noen av fortene som ligger rett utenfor Pune også.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Reis ut!

Jeg anbefaler virkelig et halvt år med utveksling til Pune og India på det sterkeste! Det er en virkelig unik opplevelse og man lærer seg virkelig å kjenne ved å leve livet her nede. Det har vært så mye som har skjedd hver dag at man glemmer bort tiden til tider. Det føles som i går at vi kom hit men sannheten er at vi har vært her i 4,5 måneder av 6 så vi har fortsatt masse å oppleve! Det eneste man burde tenke på er at man må være forberedt på at ting er veldig annerledes her enn i Norge og at man kan bli litt lei av «indian time» haha.

Sebastian sine opplevelser i India på utveksling

Med vennlig hilsen,

Sebastian

 

Utveksling til utlandet

Du kan ta deler av utdanningen i utlandet. Utveksling i utlandet gir deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, tverrkulturelle fagkompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Klikk her for å lese mer om utveksling til India.