Sykepleierpraksis i Slovenia

Oversiktsbilde, havnen i Primorska

Jakov fra campus Drammen har vært på praksis via University of Primorska og skriver: "Jeg anbefaler på det sterkeste å dra på utveksling. Det styrker ressursene, en blir mer modig, bestemt og løsningsorientert. En får mange flotte erfaringer, møter nye og smarte folk. Det er en challenge å dra helt alene, men jeg angrer ikke et sekund på det. På Erasmus blir du aldri alene".


Det å dra på utveksling har alltid vært et ønske for meg. Jeg ville dra til et sted som var varmt og som ikke var så langt unna. Ved nærmere undersøkelser, falt Slovenia i smak grunnet tilgjengelig informasjon på vertsuniversitetets nettsider. Slovenia var det eneste slaviske landet i listen med en utvekslingsavtale med USN. Siden jeg har russiske røtter ble det å utforske den slovenske kulturen og språket meget attraktivt for meg.

Den andre motivasjonsfaktoren for å dra til Slovenia var Erasmus+ prosjektet der en får tildelt stipend. Erasmus+ er meget populært blant europeiske studenter og flere land blir alltid representert uansett hvor du drar i Europa. Alle tilhører ulike fakulteter og studerer forskjellige fag, noe som gir en unik kulturell, faglig og språklig utveksling. Man blir en del av et levende studentmiljø med mye aktiviteter. Jeg traff studenter fra Tsjekkia, Tyrkia, Belgia, Litauen, Italia, Spania, Polen og Montenegro. Blant oversjøiske representanter var det en student fra Mexico som alltid fant på noe gøy å gjøre på kvelder. Jeg hadde sikkert ikke klart å finne så mange flotte steder uten å være sammen med mine Erasmusvenner. Du får fantastiske minner og bekjentskaper for livet:)

Jakov sammen med 3 andre erasmusstudenter, smilende

Hele 3,5 måneder bodde jeg i en kystby Koper. Jeg bodde i gamlebyen med flotte middelalderske bygninger, smale gater og koselige cafeer. Byen ligger i den såkalte Primorska regionen som har et subtropisk klima. Her er det varmest. Grunnet dette sies det at folk fra Primorska er mer avslappet enn folk som kommer fra Ljubljana (hovedstaden)… Byen er liten og man behøver ikke å ha transport for å komme seg rundt, alt er nært.

Bilde over et torg med masse mennesker, i Slovenia

Grunnet Slovenias fine beliggenhet får du mulighet til å reise til mange nærliggende land. Erasmusorganisasjonen (ESN) i Ljubljana arrangerte store gruppetur for studenter. Jeg ble med på en balkantur til Bosnia der vi besøkte Sarajevo, Mostar og Banja Luka. Det ga meg uforglemmelige minner, jeg fikk oppleve virkelige Balkan og hadde det masse gøy med ljubljanske internasjonale studenter.

Utsikt over broen i Mostar

For min praksis ble jeg plassert på et ortopedisk spesialsykehus Valdoltra, på tettstedet Ankaran, nær grensen til Italia. Der sammen med en student-tutor har jeg tatt imot pasienter til planlagte operasjoner, gjorde rutinemessige undersøkelser og passet på pasienter etter operasjon. Senere har jeg hospitert på en postoperativ/intensiv avdeling og var aktivt inkludert i mottakelsen av pasienter fra operasjonsstue. På denne avdelingen jobbet vi med å stabilisere tilstanden til nyopererte. Der var det en avdelingssykepleier som passet på at alle rutiner er gjort strøkent. Disiplin og nøyaktighet er superviktig for slovenere. Det var interessant for meg å oppleve mentaliteten og væremåten til slovenske sykepleiere.

Inngangen til sykehuset i Slovenia, hvor Jakov har praksisI måten de gjorde ting på og snakket med pasientene på kjente jeg igjen mange fellestrekk med russere. Det var gøy å erfare dette. Alle sykepleiere og hjelpepleiere jobbet i team og prøvde så godt de kunne å forklare meg på engelsk underveis. Engelsk snakkes ikke så mye her, men de som kan det tar alltid muligheten til å forklare seg. Her i Koper og i hele Primorska regionen snakkes det italiensk. Det var interessant å oppleve kommunikasjonsutfordringer, jeg ble flink til å bruke kroppsspråket og kreativiteten i samtaler. Jeg brukte et bildeordbok for å lære litt slovensk og mange ansatte syntes det var gøy at jeg prøvde meg på lette fraser.

Jakov og to andre utvekslingsstudenter

Praksisperioden min varte i en måned, resten av tiden brukte jeg på bacheloroppgaven. Det var spennende og utfordrende siden det var mange fristende aktiviteter, hyggekvelder og fester. Så en bør være strukturert og kunne prioritere tiden sin godt. Åpningstiden på bibliotekene her er noe redusert, men alle studenter får en programvare som gir skoletilgang til alle databaser uansett hvor du er hen og når på døgnet du søker artikler.

Jakov på utveksling, selfie av ham og skolebøker

For å sikre seg bolig bør en være tidlig ute siden pågangen på boliger er stor her. De fleste internasjonale studenter bodde i private leiligheter, i doble og single rom der en deler kjøkken og bad. Mange bodde sammen og hadde det bra. Som en fordel får studenter mange rabatter i restauranter og får store måltider til rimelige penger. Man får en app «Studentska prehrana» på mobilen som gir rabatten. Universitet i Primorska har en fin studentorganisasjon med eget kontor i sentrum som er behjelpelige med informasjon og utskrifts- og kopieringstjenester til symbolsk pris.

Utsiktsbilde, med en miniaret i bakgrunnen

Jeg anbefaler på det sterkeste å dra på utveksling. Det styrker ressursene, en blir mer modig, bestemt og løsningsorientert. En får mange flotte erfaringer, møter nye og smarte folk. Det er en challenge å dra helt alene, men jeg angrer ikke et sekund på det. På Erasmus blir du aldri alene!  -Jakov Lind, 3.års sykepleierstudent Campus Drammen

Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling

Utveksling for sykepleiere

Du kan ta deler av sykepleierutdanningen i utlandet. Praksis i utlandet gir deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, tverrkulturelle fagkompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

 

Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling