Statsvitenskap ved University of Winchester

Ragnhild er 26 år og studerer statsvitenskap ved campus Drammen. Hun tok sitt 5.semester i Winchester.

ragnhildI bachelorgraden jeg tar er det veldig godt tilrettelagt for å dra på utveksling i 5. semester. Dette semesteret har ingen obligatoriske fag, og vi kan velge fritt hvilke moduler vi ville ta, enten i Norge eller på utveksling.

Jeg tok fire fag i utlandet: Discourses on War, Political and Religious Themes in the Near and Middle East, Diplomatic Studies, og Global South - Politics, Inequality and (In)security. Det var også flere andre fag ved University of Winchester som jeg kunne tenke meg å ta, de hadde virkelig et godt utvalg.

Forskjeller

På University of Winchester hadde de alt samlet på ett campus. Studentboligene, undervisningsrom, auditorium, kafé, to spisesteder, vaskeri, fotballbane, en liten butikk, en bar og en klubb som ble drevet av studentorganisasjonen. Det var flust av sosiale aktiviteter i ukedagene og tema-fester på utestedet. De hadde også utallige interesse-klubber man kunne melde seg inn i for å bli kjent med folk, blant annet for strikking, fotball, fjellklatring, turgåing og tromming.

Jeg opplevde store forskjeller på undervisningsmåte og hvordan forelesningene var organisert. I Norge sitter man ofte stille og hører på at foreleser ramser opp og forklarer pensum, mens i Winchester var det en mye mer interaktiv og engasjerende forelesning. Foreleseren startet ofte med en halvtimes sammendrag fra pensum som var relevant for denne ukens tema, som så ble fulgt av 1-3 korte studentpresentasjoner med en relevant case-study. Disse presentasjonene hver uke bygde opp under teorien i pensum, og ble avsluttet med et disjusjonsspørsmål som klassen utforsket i 10-30 minutter. Jeg merket at dette førte til mer engasjerte og deltakende studenter, og et mer levende klassemiljø.

Spennende opplevelser

Bare det å være på utveksling er spennende i seg selv. Jeg ble kjent med to supre jenter, ei fra Tsjekkia som studerte teater, og ei fra Finland som studerte pedagogikk. Vi hadde det fantastisk gøy sammen, og vi skyper regelmessig etter at vi kom hjem. Vi gikk ofte turer i Winchester sentrum (som ikke er så veldig stort, men har mange fantastiske bygninger) og så på Katedralen, the West Gate, og gikk opp bratte bakker for å komme opp til utkikkspunktene. Vi dro på dagstur til Brighton, der vi gikk langs en nydelig kystlinje, og tok en tur i pariserhjulet.

Litt hjemlengsel, mye trivsel

Omtrent midt i oppholdet ble jeg truffet av kultursjokk, og opplevde en liten periode med dårlig humør og hjemlengsel. Men det jeg hadde gruet meg mest for før jeg reiste, var at jeg ikke skulle bli kjent med noen. Det viste seg jo å være den letteste delen.

Den viktigste faktoren for min trivsel var å få venner. Mine to nærmeste venner fra tiden i Winchester møtte jeg i oppstartsuka, og vi holdt sammen resten av semesteret.

Ut av bobla!

Det er utrolig gøy å få muligheten til å ta fag som er annerledes enn de man er kjent til, og å kunne plukke ut fra sine egne interesseområder. Man opplever andre synspunkter og en annen kultur, som kan hjelpe å få deg litt ut av "Norge er best"-bobla. Man lærer også mye om seg selv og hvordan man er som person når man drar til et nytt og ukjent sted helt alene.

ragnhild