Statsvitenskap i Brno, Tsjekkia

I september dro Marianne på utveksling til Masaryk University i Brno i Tsjekkia. Hun dro helt alene på utveksling, og var veldig spent. Da hun sendte reisebrev til oss, var det mindre enn tre uker til hun skulle reise tilbake til Norge, og hun fortalte at tiden har gått veldig fort og at oppholdet har vært så spennende og fint at hun gjerne skulle blitt et semester til.


brno

«Jeg har det veldig bra! Brno er en fin og koselig by. Har litt "storby-faktor", samtidig som den ikke er så stor at det er mulig å gå seg bort eller at det er for mange turister, slik som i Praha. Det er veldig mange studenter her. Jeg har møtt noen norske studenter som studerer medisin her fulltid, men utenom det har jeg ikke sett mye til nordmenn. Av norske utvekslingsstudenter er det faktisk bare meg og ei til her (som jeg vet om). Men, jeg har faktisk ikke møtt henne enda, så her går det kun i engelsk.

Ukedagene går stort sett til forelesninger og studier. Er veldig fornøyd med både fagene og foreleserne. Det er en del å gjøre og ganske høye krav. Har to-tre innleveringer hver uke basert på pensum. Jeg føler jeg lærer masse! Har fått alle eksamensdatoene nå også, så jeg blir ferdig før jul. Har et par innleveringer til i januar, men de kan leveres fra Norge.»

Hun forteller at helgene stort sett har blitt brukt til å reise! Brno ligger sentralt til og hun har vært i Praha, Budapest, Wien, Olomouch (by i Tsjekkia), Bratislava og på fjelltur i Tatrafjellene i Slovakia. Det går direktebusser fra Brno til blant annet Wien og Praha for 160 kroner tur/retur. Det er også billig å bo og leve i Brno, og det skjer mye sosialt. «Erasmus-opplegget her er veldig bra. Det arrangeres ukentlige spill- og quizkvelder, temafester, turer, country presentations osv. Vi spiser også en del ute (ettersom det er veldig billig), ellers lager vi ofte middag sammen i studenthyblene.»

Marianne tok sitt femte semester i sin bachelor i statsvitenskap ved Masaryk University i Brno. Som student i statsvitenskap er det fleksibelt å reise ut i høstsemesteret og fagene hun fikk forhåndsgodkjent ved Masaryk var:
- Political Psychology and Intergroup Conflict
- International Nationalism
- Political Issues and Social Policy in the EU
- European Union and Public Policy...
- Cultural Anthropology of Post-Socialism

Hun anbefaler på det sterkeste et utvekslingsopphold til Masaryk University og Brno by, men hvordan sier man egentlig Brno?: «Hvordan man uttaler Brno er noe vi egentlig fortsatt sliter med! Men tsjekkerne uttaler det litt som "Brrnå". Trykk på r-en og med en å på slutten. Men, jeg tror ingen av oss internasjonale studentene klarer å uttale det helt riktig.

Se Masaryks informasjon til innreisende studenter.
Lik USN utveksling på facebook