Slik søker du forkurs, realfagskurs, tre-semester og Y-veien

Søknad om opptak til forkurs, realfagskurs, tre-semester og Y-veien gjøres gjennom Søknadsweb.


Er du kvalifisert til ingeniørstudier?

Det finnes mange innganger til å bli ingeniør, og det kan være komplisert å finne ut av hvilke man er kvalifisert til å søke på. Vi har laget en liten oversikt for å gjøre det litt enklere, og hjelpe deg å velge rett. Les gjennom punktene under, så ser du hvilket studium du er kvalifisert for.

 1. Du har generell studiekompetanse, og har Matematikk R1 og R2 + Fysikk 1.
  • Du oppfyller alle opptakskravene til ingeniørstudiene, og kan søke direkte gjennom Samordna Opptak. Du trenger ingen forkurs eller lignende.
 2. Du har generell studiekompetanse, men har ikke fordypning matematikk og fysikk.
 3. Du har yrkesfaglig utdanning med fag- eller svennebrev
  • Dersom du har relevant yrkesfaglig utdanning og fag-/svennebrev, kan du søke Y-vei. Her finner du oversikter over hvilke fagbrev som kvalifiserer til hvilke linjer. Vær obs på at den yrkesfaglige utdanningen du har i bunnen må være relevant for fagbrevet ditt, det er ikke nok at fagbrevet alene er relevant til utdanningen du vil søke på.
  • Du kan også søke forkurs. Med fullført og bestått forkurs kan du søke direkte inn på ingeniørstudiet gjennom Samordna Opptak.
 4. Du har teknisk fagskole
  • Du kan søke direkte gjennom Samordna Opptak om du har teknisk fagskole etter rammeplan av 1998/99. Søkere med nyere teknisk fagskole må dokumentere R1+R2 og Fysikk 1 for å være kvalifiserte. 
 5. Du har fullført og bestått Vg1 og Vg2 fra yrkesfag, men har ikke fag-/svennebrev.

Videoguide

Slik registerer du din søknad i søknadsweb: