Krav og anbefalinger til IKT-utstyr

Alle må ha egen datamaskin når de skal studere ved USN. Her får du informasjon om hvilke minimumskrav og anbefalinger vi har til IKT-utstyr ved undervisning og til eksamen (både skoleeksamen, hjemmeeksamen og nettstudier).

Noen studieprogram bruker spesiell programvare, og det kan ha betydning for hva slags datamaskin du må ha. Dette må du sjekke med det fakultetet du skal studere ved.

Krav ved digital skoleeksamen

Du må ha med deg egen bærbar datamaskin (PC eller Mac). Digital skoleeksamen kan ikke gjennomføres med nettbrett, Chromebook eller hybrid PC. Husk å ta med deg lader og evtentuelt mus. Sjekk at kamera på datamaskinen din fungerer, du vil i blant ha bruk for dette.

Minimumskrav for bærbar datamaskin til bruk i undervisning og ved skoleeksamen

Krav til datamaskin

• PC: Windows 10
  • Mac: OS X 10.10 eller nyere.
    • Merk: Enkelte studier ved USN baserer seg på Windows programvare. Ved kjøp av Mac må det derfor etableres en Windows installasjon på maskinen ved hjelp av Parallels, Oracle Virtualbox, eller lignende systemer som gjør at både Windows operativsystem og Mac operativsystem kan være installert på maskinen samtidig. Dette må du sjekke med det fakultetet du skal studere ved.

Krav til prosessor (CPU)

• Minimum i3 prosessor eller tilsvarende
  • USN anbefaler: 4 kjerner (f.eks. Core i5, AMD FX-8350 eller tilsvarende)

Krav til minne (RAM)

• 8 GB – Gjerne mer

Krav til lagring

• 256 GB HDD (helst SSD)

Andre minimumskrav

• Integrert trådløst nettverkskort
  • Siste versjon av anbefalte nettlesere: Google Chrome eller Mozilla Firefox
  • Du vil noen ganger ha behov for å ta bilder som skal være med i besvarelsen din. Det er ikke tillatt å bruke mobil under eksamen. Du må derfor ha fungerende kamera på din maskin.

Krav til bærbar datamaskin for nettstudier

For nettstudier gjelder også minimumskravene nevnt tidligere i artikkelen, i tillegg til følgende minimumskrav:

Webkamera

• Ved noen studier er integrert webkamera godkjent, men vi anbefaler eksternt kamera for bedre kvalitet og mer fleksibel bruk.
  • Integrert kamera må kunne levere bilder i oppløsning 640x480 eller bedre
  • USN anbefaler: Eksternt USB-kamera med HD-oppløsning.
  • Det kreves eksternt webkamera i emner som har muntlig eksamen på nett.

Headset

• Headset som bruker USB for lyd, med mikrofon eller kombinert bordmikrofon og høyttaler (viktig med ekkokansellering).
  • USN anbefaler: Tenk kvalitet når du kjøper headset.
  • Husk at dette skal være verktøyet ditt som nettstudent i flere år fremover.

Linjeforbindelse

• Minstekrav: 5 mbps nedlasting, 1 mbps opplasting og 60 ms pakkeforsinkelse (Latency).
  • Det anbefales ikke å kjøre trådløst nett ved web-konferanser, men kablet nettforbindelse mellom PC/laptop og router.