Sykepleiepraksis ved TICC i Tanzania (vår 2015)

Karin

Karin Aas Raphaug er nettopp ferdig med sin bachelor i sykepleie, og hadde et utvekslingsopphold ved TICC i Tanzania under studiet.

- Jeg valgte å ta et utvekslingsopphold fordi jeg ville få et annet syn på ting, og hjelpe de som faktisk trenger det sårt. Jeg ville få et litt annet perspektiv på livet mitt og se forskjellene på helsevesenet i Tanzania og Norge, forteller Karin.

For Karin var selve søknadsprosessen ganske enkel.

- Ettersom HSN har sendt studenter til Tanzania mange ganger før, gikk søkingen lett. Vi fikk god informasjon om hvordan det skulle gjøres; vi måtte sende inn et skriv om hvorfor vi ville dra, og karakterer. Vi måtte også skrive en halv side om forskjellene på helsevesenet i Tanzania og Norge.

Karin studerte sykepleie i Tanzania, men fikk også et kurs i Swahili.

- Vi ble veldig godt mottatt når vi kom. HSN ordnet med bosted, og det var satt opp buss fra flyplassen til stedet vi skulle bo. Stedet vi bodde på var et stort inngjerdet område med vakter, og det var kjempefint der. Det var hostel-bygninger, bungalower, restauranter og en liten strand vi kunne bade i.

Stort læringsutbytte

Hun forteller om flotte veiledere, og et veldig godt studieopplegg for utvekslingsstudentene.

- Jeg hadde et kjempestort læringsutbytte, og har lært ting jeg aldri hadde lært hadde jeg vært i Norge. Det gikk også fint å studere på et annet språk. Vi stotret oss fram på engelsk.

- Kulturen var veldig annerledes, og det var utrolig moro å se hvor stor sosial kompetanse de har i forhold til oss her hjemme i Norge. Tanzanianerne er et veldig varmt folkeslag som elsker å slå av en prat med fremmede. Kulturen, menneskene, byen, hvordan ting fungerer og alt ble veldig nytt, men på en bra måte. Men man ser jo også forferdelige ting, hvordan folk bor, og all fattigdommen. Det setter virkelig sitt preg på deg.

Spennende opplevelser

Siden jeg var der på sommeren var klimaet veldig varmt og fuktig. På fritiden dro vi inn til byen, eller var på TICC og solte oss, badet og spilte volleyball. I helgene dro vi ofte på turer - det er mange flotte steder å dra på helgeturer til. Disse får man informasjon om under introduksjonsuka på TICC. Det er også muligheter for å besøke Kilimanjaro og Zanzibar!

Karin anbefaler flere studenter å reise på utvekslingsopphold.

- Jeg sier bare at alle bør dra, man lærer så utrolig mye av det. Det er det mest fantastiske jeg har vært med på. Men, du må tenke på om du er sterk nok psykisk til å være borte fra alt og alle i tre måneder. Du bor i tillegg på et sted som er inngjerdet, og jeg følte litt på det etterhvert. Det viktigste er å dele rom med noen du kommer ordentlig godt overens med, for man lever ganske tett oppå hverandre. Ellers vil jeg råde til å prøve å planlegge litt hva du skal ha med. Tanga by er ikke noe turiststed, de har for eksempel ikke solkrem. Så pass på å ta med nok solkrem, sårutstyr, myggspray og om du er der når det er veldig varmt kan salttabletter være kjekt å ha med.

Tekst: Karin Raphaug

Tanga International Competence Centre ligger i utkanten av Tanga by i Tanzania. Senteret ledes av den norske sykepleieren Ruth Nesje. HBV sender studenter i praksis hit fra fakultet for helsefag og fakultet for lærerutdanning.