Økonomi og ledelse ved EBC Hochschule, Berlin

Jan Helge på utveksling, med internasjonale venner

Jan Helge har vært på utveksling til Tyskland og studert ved EBC Hochschule, en dynamisk og internasjonalt rettet økonomihøyskole med campus midt i sentrum av Berlin. Les reisebrevet til Jan Helge her!

Hei,

De fagene jeg har her i Tyskland er:

• Portfolio Management
  • Communication for Business Success
  • International Marketing
  • Corporate Communication
  • Intercultural Management
  • Performance and Change Management
  • Risk Management
  • Negotion Skills
  • Deutsch 1

Det er ikke så tungt som det høres ut som, alle fagene er på 4 studiepoeng. Jeg har ikke hatt eksamen i alle fag enda, men de tre eksamene jeg har hatt frem til nå så har vi hatt to presentasjoner og en skriftlig, vi skal også blant annet ha rollespill under eksamen i Negotiation Skills. Forelesningene er litt annerledes enn det jeg er vant med fra Norge, her i Tyskland er vi rundt 60 utvekslingselever i klassen og vi har ikke emnene likt. F.eks. så er vi delt opp i to i International Marketing, sånn at vi er 20-30 i forelesningen. Det liker jeg veldig godt, da den som holder forelesningen også er aktiv å spør oss spørsmål hele tiden, eller setter oss i gruppearbeid som vi skal presentere i slutten/starten av timen. Vi har en del gruppearbeid, men det spørs selvfølgelig hvilket fag det er. Foreleserne har gjerne lang internasjonal erfaring, blant annet så har vi to forelesere, han ene er dansk og han andre er tysk, men prater flytende norsk! Det er obligatorisk oppmøte i alle fag, går du glipp av tre timer så kan du ikke ta eksamen. Fagene er sånn at i andre time så bygger de det opp på hva du hadde i første time osv. Noen fag er krevende enn andre, men så lenge du er og følger med i timen så er det ingen problem. I to av fagene er også eksamen basert på Volkswagen skandalen for noen år siden, og det synes jeg er spennende og interessant at i de forskjellige fagene så brukes det forskjellige tyske bedrifter (VW, Ritter-Sport, Lufthansa for å nevne noen)

Hjemme i Norge så har vi 45min forelesning også 15min pause, mens her i Berlin så har vi 1t 30min forelesning, så 15min pause. Skriftlig eksamen varer i 1t 30min og muntlig varer i ca. 20min + spørsmål etter presentasjonen.

Utsikt Berlin- Jan Helge på utveksling

Kulturforskjeller:

Folk i Berlin er ganske hyggelige, du kan spørre noen hvor som helst og du vil så og si alltid få svar. Jeg merket en liten forskjell her i Tyskland kontra Norge, og det er at vi er på etternavn med foreleserne f.eks. Dr. Nordmann eller Mr. Nordmann, men det har gått veldig greit. Det er heller ikke uvanlig å se folk med en øl i hånden i gatene her, men det er nok fordi øl er like billig som vann i butikkene også er offentlig drikking tillatt.

Jan Helge med nye venner fra utvekslingen i Berlin

Hvordan det er i Berlin:

Det var vanskelig å finne sted å bo, men til slutt så fant jeg ett rom via airBnB ca. 20min fra skolen, og jeg er fornøyd! Ca. 5min gange fra meg så har vi KaDeWe, Europas nest største varehus! Kollektivtrafikken er veldig bra i Berlin, bussene, trikkene S-Bahn og U-Bahn går hvert 5-10. min. Jeg har også vært på flere Hertha Berlin fotballkamper, de spiller i øverste nivå med blant annet to norske i troppen, jeg har også vært på flere Eisbären Berlin hockeykamper siden jeg er hockey interessert, de spiller også på øverste nivå. Siden klassen min er alle utvekslingsstudenter, så er det alltid noe som skjer i helgene, enten om det er bowling, bar, nattklubb, shopping eller bare gå rundt i byen å titte.

Jan Helge med nye venner fra utvekslingen Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling

Utveksling for økonomi og ledelse

Du kan ta deler av økonomi og ledelse utdannelsen i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Klikk her for å lese flere reisebrev fra studenter som har vært på utveksling