Sikret internship med hjelp fra mentor
Karoline Hodt var spent da hun troppet opp på sin aller første mentorsamling hos Universitet i Sørøst-Norge i fjor høst. Her skulle hun møte sin nye partner og veileder, en erfaren person med lang fartstid i yrkeslivet.
– Jeg søkte på mentorordningen "fra studieliv til arbeidsliv" siden jeg var usikker på overgangen til arbeidslivet, og tenkte at det var fint med litt hjelp, forteller Karoline, som studerer bachelor i økonomi og ledelse.
Mentorordningen for bachelorstudenter ved USN er et tilbud som spleiser studenter med erfarne personer fra næringslivet som frivillig bidrar som samtalepartnere, kontaktbyggere og veiledere på veien mot jobb.
Noen måneder etter første møte sitter Karoline nå i kafeen på campus Drammen ved siden av mentoren hun ble koblet med: Anne Marie Gjems. Hun har lang erfaring innen ledelse, salg og markedføring og er strålende fornøyd med studenten «sin». Mye har skjedd siden de to ble introdusert for hverandre.
– Dette er min førstereis som mentor, og jeg har vært så heldig. Karoline er en driftig dame, både fulltidsstudent med gode karakterer i tillegg til å turnere en deltidsjobb og et internship, forteller Anne Marie stolt.
LES OGSÅ: Mer om USNs unike mentorordning.
Brøt personlige barrierer
Akkurat det siste hun nevner, er en direkte konsekvens av samarbeidet mellom de to. Det første Karoline trengte hjelp til, var nemlig å få kontakt med en bedrift som ville ta henne imot som «intern».
Da var det gull verdt å ha Anne Marie Gjems’ gode nettverk innen rekkevidde. Men først måtte Karoline bryte et par personlige barrierer – og komme seg på LinkedIn.
– Jeg er i utgangspunktet ikke spesielt personlig på sosiale medier, og hadde ikke en LinkedIn-profil fra før. Jeg synes det var vanskelig å vite hvordan man skal presentere seg selv, sier Karoline.
Men Anne Maries råd var krystallklart: Få opp en profil så snart som mulig!
– Min er erfaring er at LinkedIn er et godt verktøy for å bygge nettverk og komme i kontakt med folk. Det er lettere å sende en melding der, og du når folk direkte på en litt uformell, men veldig effektiv måte, mener Anne Marie.
Umiddelbar respons
Karoline hadde allerede lett etter internship ved å sende ut e-poster, uten stor suksess. Nå la de to opp en ny strategi. Med en liten dytt fra Anne Marie hadde Karoline snart sin egen profil oppe på det sosiale nettverket, og kunne poste sitt første innlegg der hun presenterte seg selv.
– Jeg delte innlegget videre med mitt nettverk, som igjen delte det rundt til sine, forteller Anne Marie.
– Bare noen timer senere begynte henvendelsene å tikke inn, supplerer Karoline.
Hennes ene innlegg, der hun kort presenterte seg som tredjeårsstudent i økonomi og ledelse, hva hun var interessert i og hva slags type internship hun kunne tenke seg, fikk over 1000 eksponeringer.
– På det ene innlegget fikk jeg 4-5 møter. Jeg valgte HTS Dynamics i Drammen der jeg nå snart avslutter internshipet mitt. Det har vært fire spennende måneder med god oppfølging fra bedriften og masse god læring for meg, forteller Karoline.
Hos industriselskapet har hun blant annet jobbet med et rekrutteringsprosjekt, og hun skriver også bacheloroppgaven sin basert på bedriften.
– Et internship er en fin måte å teste arbeidslivet på, i en setting der det ikke er så mye på spill, mener Karoline.
LES OGSÅ: Ta imot en student i internship.
Jobbsøking neste
Etter avsluttet bachelor venter jobbsøking. Karoline har nå et forsprang ved å allerede ha etablert en tilstedeværelse på LinkedIn og begynt nettverksbyggingen der. Anne Marie Gjems har også bidratt med å bygge opp en god CV.
– Selvfølgelig skal deltidsjobben på bensinstasjon med, sier Anne Marie.
– Selv om det kanskje ikke er direkte overførbart til det du vil jobbe med videre, viser det at du tar ansvar. Du har jo også drevet med opplæring av andre, trekker Anne Marie frem.
I dagens møte skal de to så vidt begynne å løfte blikket mot jobbsøking. Karoline er usikker på hvor veien bærer videre, men er takknemlig for å ha en støttespiller som kan hjelpe. Hun ønsker seg gjerne i retning av noe kreativt, kanskje innen interiør. Men hun har også erfart at det er veldig spennende å jobbe i en helt annen bransje som hun ikke visste så mye om fra før.
– Og en økonomiutdannelse er grei å ha, uansett hva man skal drive med, sier Karoline.