Ved campus Kongsberg finner du Norges eneste studium for lysdesignere. Et litt ukjent begrep for noen, men et spennende fagområde for deg som liker design, kreativitet og teknologi! Vi møtte bachelorstudenten Ozan som snart er ferdig med utdannelsen sin - og drømmejobben, den har han allerede fått.

Hvorfor lysdesigner?

Vi spurte Ozan hvorfor valget falt på lysdesign.

– Jeg var i et friår hvor jeg ble kjent med en som var i slutten av studieløpet sitt i lysdesign. Etter å ha pratet en del om hvordan studiet var, bestemte jeg meg for å søke, og det er en av de beste valgene jeg har tatt.

– Nå får jeg brukt både kreativiteten og interessen for det teknologiske.

Ozan har hele tiden vært interessert og involvert i ulike ting som tillater bruk av kreativitet, men likevel har han også alltid vært glad i å være skjematisk og teknisk. Lysdesign føler han er en veldig god blanding av de to egenskapene, hvor man må være kreative med løsninger - samtidig som man holder seg innenfor rammer og retningslinjer.

Hva er egentlig lysdesign?

Det mest interessante med bacheloren i lysdesign har vært å lære hva lys faktisk er som et element i seg selv. Det gjør at vi ser, men samtidig har det effekter på oss som mennesker, vår evne til å lese og tilpasse oss til omgivelser og mye mer. – Jeg er veldig heldig som har gått gjennom emner der vi ser nærmere på slike ting.

Lysdesign av en plante

Ozan skriver bacheloroppgave om å tilpasse belysning for å stimulere til økt plantevekst.

Det er også greit å huske på at selve studiet er mer rettet mot arkitektonisk lysdesign, men at det likevel er mange retninger å utforske med kunnskapen vi får her, mener Ozan. Selv om studiet er rettet mot belysning for mennesker og det visuelle så er vi innom en del emner der vi lærer generelt om hvordan lys fungerer.

10 grunner til at du bør søke studier til høsten

Sliter du med å se hvordan ditt studievalg i dag faktisk kan påvirke fremtiden? Her er 10 grunner til at du bør søke studier så fort som mulig.

Nær tilknytning til arbeidslivet førte til drømmejobb

USN er kjent for å ha et nært forhold til næringslivet og det gjelder også for våre lysdesignstudenter. Ozan mener det har vært veldig morsomt og givende å møte mennesker med mye kompetanse innenfor faget mens han har vært i praksis.

I forbindelse med praksisperioden han hadde i femte semester var han så heldig og fikk prøve seg hos ÅF Lighting. – Over en periode på 2 måneder ble jeg satt til å gjøre ulike oppgaver, og de sørget for at jeg fikk en skikkelig innføring i hvordan det er å være i arbeidslivet, hvordan bransjen fungerer og hva det i grunn innæbærer å være en lysdesigner. Etter endt praksisperiode ble jeg tilbudt en stilling, og akkurat nå jobber jeg 50 % ved siden av studiene.

– Jeg ser veldig frem til å jobbe med både innendørs- og utendørsprosjekter. Samtidig får jeg også en innføring i dagslysrådgivning, hvor vi ser på ulike løsninger for å optimalisere daglsysinntaket av oppholdsrom i større bygg.

Det er en veldig god opplevelse å bruke den kompetansen jeg har tilegnet meg i løpet av studiet og det er definitivt noe jeg ser frem til å gjøre tiden videre.