Der fikk hun blant annet oppleve signering av internasjonale avtale og besøk av flere norske statsråder.

– Arbeidsoppgavene kunne være alt fra å oppdatere sosiale medier, planlegge statsbesøk, skriver artikler for hjemmesiden, assistere ansatte på ambassaden, skrive møtereferat, bidra til rapportskriving, planlegging av lunsjer og mye annet.

Nysgjerrig på verden

Hun opplevde en veldig variert arbeidshverdag, der studentpraktikanter får mulighet til å involvere seg i de ulike avdelingene.

– Dermed kan du fordype deg i forskjellige arbeidsoppgaver, og du har muligheten til å stikke hodet inn der du vil lære mer, forteller Balsharan.

Hun søkte på bachelor i statsvitenskap fordi hun var nysgjerrig på hvordan verden henger sammen.

– Jeg ville vite mer om mennesker, strukturer, samfunn og internasjonal politikk.  I tillegg til dette har jeg alltid hatt lyst på en jobb som har verden som arbeidsplass. Dermed var statsvitenskap et perfekt valg.

Innblikk i norsk internasjonal politikk

Det første studieåret på USN ble hun klar over at studenter på bachelor i statsvitenskap kan søke om praktikantopphold ved UDs stasjoner i utlandet, i tillegg til å søke om utveksling til andre universiteter i utlandet. Hun skjønte at det ville gi henne et unikt innblikk i norsk politikk på et internasjonalt plan. I tillegg ville hun få innsikt i livet på en ambassade, og erfaring fra Utenriksdepartementet.

– Å kunne sette seg inn i arbeidsoppgavene i UD og få oppleve livet på en ambassade allerede som student er en helt unik mulighet. Du får virkelig oppleve livet i UD fra innsiden, sier Balsharan.

Forberedte seg godt før søknaden

Hun gjorde mange undersøkelser i forkant av søknadsprosessen, snakket med en tidligere studentpraktikant fra USN og fulgte med på regjeringens hjemmeside et år før hun selv søkte. Der sjekket hun kravene til praktikanter i stillingsannonsene.

– Jeg brukte jeg et år på å jobbe litt variert, og sørget for at jeg hadde en god CV for å kunne skille meg når jeg søkte som praktikant. I tillegg visste jeg at jeg ville til India. Det er en region jeg interesserer meg mye for, siden foreldrene mine er fra India. Jeg snakker språket og jeg har reist mye rundt i regionen tidligere.

– Å få oppleve livet i Utenriksdepartementet allerede som student er en helt unik mulighet, sier Balsharan Kaur som var studentpraktikant ved ambassaden i New Dehli.

– Kan du fortelle om oppholdet der, og hva det gav deg av erfaring og kunnskap?

– Oppholdet i New Delhi startet med et shabby hotell og iskaldt vær, før jeg flyttet til en fantastisk leilighet. På ambassaden fikk jeg jobbe med flinke og fine mennesker. Jeg fikk venner fra hele verden og masse unike opplevelser fra New Delhi. Jeg har lært at jeg kan få til mye mer enn jeg tror. Det å brette opp ermene og sette i gang er som regel den største utfordringen. Frykten for å ikke gjøre en god nok jobb kan være lammende, men det er viktig å ikke undervurdere seg selv, og bruke styrkene sine som en ressurs.

Stor personlig utvikling

Balsharan føler hun har lært mer om verden og mulighetene der ute, gjennom å være studentpraktikant. Hun har også fått erfaring med å jobbe på en internasjonal arbeidsplass, lært hvordan UD fungerer i praksis og hvem hun selv er, og hvem hun vil være på en arbeidsplass.

– Fordi arbeidsoppgavene har vært så varierte kan jeg ikke ramse opp fem ting jeg har lært. Jeg vil heller peke på den uvurderlige personlige utviklingen du går gjennom, når du jobber et halvt år i et helt annet hjørne av verden.

Vurderer å ta master

Å være studentpraktikant utfordret henne, og dyttet henne ut av mange komfortsoner, forteller Balsharan. Hun er tilbake på USN igjen for å avslutte statsvitenskapstudiet, men med mange nye erfaringer og ikke minst kunnskap fra å ha vært studentpraktikant på den norske ambassaden i New Delhi.

– Praktikantoppholdet er fin ting å ha på CV-en, men det mest verdifulle for meg har vært alle menneskene jeg har fått mulighet til å bli kjent med, både på og utenfor ambassaden. Jeg fikk oppleve å bo i et helt annet land, jobbe på et helt kontinent og jeg fikk innsikt i hvordan livet i UD er, sier Balsharan.

Hun er inne i sitt siste år på bachelor i statsvitenskap, men føler at hun bare har skrapt overflaten av faget.

– Derfor vil jeg ta en master i utlandet, noe med internasjonale studier, avslutter Balsharan med et smil.