– Livet som student i Drammen er innmari bra. Her studerer du på en moderne campus som ligger i sentrum av byen. Du blir del av et voksende studentmiljø i en storby som har omtrent alt det unge mennesker er ute etter.

Erik André Ruud vet hva han snakker om. Han har studert i Drammen siden 2014 og har etter hvert forelsket seg i studiebyen.

– I starten var ikke planen min å flytte hit, men det endret seg fort etter at jeg kom hit. Gjennom studiene og fritidsaktivitetene er det enkelt å få seg venner, og tilbudet innen uteliv, konserter, spisesteder og lignende er stort. Også har vi selvsagt fadderuka, som er et fantastisk startskudd for hvert studieår.

 

Fadderuka

Fadderuka er ifølge Erik André noe av det morsomste du kan være med på som student i Drammen.

– Under fadderuka møtes alle nye studenter i byen, og de fleste som deltar kjenner overhodet ingen her fra før. Derfor vil dine to første uker ved USN være fylt med sosiale aktiviteter etter forelesingene, der du kan bli kjent med medstudenter og byen.

– Fadderuka er den absolutt beste muligheten du får til å bli kjent med folk fra din egen og andre studieretninger, så bli med.

Under årets fadderuke er det blant annet planlagt rebusløp, idrettsdag, grillfester på studentboligenes takterrasser, omvisning i byen, quiz-konkurranser og store temafester på kveldstid. Alle nye studenter blir delt inn i faddergrupper, som ledes av egne faddere. Faddere er studenter som allerede har studert ett eller flere år ved USN i Drammen.

– Fadderne er til for å hjelpe alle nye studenter med å finne seg til rette i byen. De kan finne svar på alt det du har av spørsmål, og de sørger for at din faddergruppe er med på det som skjer under selve fadderuka. De passer på at alle har det fint underveis, og skal bidra til at du ikke opplever noe drikkepress.

– Vi legger opp til en uke fylt med moro, og du behøver ikke drikke så mye som en dråpe alkohol for å være med.

Faddere på USN campus Drammen

Fadderne i Drammen skal sørge for at du får en perfekt start på studielivet i byen. (Foto: Fadderuka i Drammen)

Studentsamfunnet i Drammen

Som student i Drammen har du muligheten til å engasjere deg i ulike studentforeninger. Erik André har selv sittet i Fadderstyret, og er i dag leder av Drammen Studentsamfunn.

– I Studentsamfunnet er det mange ulike verv du kan si ja til, for eksempel kan du sitte i fadderstyret, revystyret eller jobbe som arrangementsansvarlig. Å være frivillig i en studentforening- eller organisasjon gir studentlivet en ny dimensjon. Du jobber for å bidra til økt studenttrivsel, du får bli kjent med studenter fra andre studieretninger og årskull. I tillegg er det helt supert å ha på CVen.

Drammen Studentsamfunn jobber hele tiden for å tilrettelegge for aktiviteter og gode tilbud for alle drammensstudenter. Månedlig arrangerer de temakvelder på bar og konsertscenen Papirhuset, som ligger på campus Drammen.

– Vi har ikke et eget studenthus i byen, så derfor har vi jobbet frem gunstige avtaler med mange spise- og utesteder i sentrum. Mange steder får studenter rabatter på mat og drikke, og til eksamensfester blir det ofte godt tilrettelaget for at studentene kan ta over de ulike utestedene.

– Generelt er Drammen by flink til å ta vare på oss studenter, så om du bruker rabattene du får gjennom studentsamfunnet, kan du spare en god del penger.

Studenter under fadderuka i Drammen 2018. foto.

Det er ikke vanskelig å kose seg som Drammensstudent, verken under fadderuka eller ellers i året. (Foto: Fadderuka i Drammen).

Studentlivet i byen

Mange studenter i Drammen bor i byens studentboliger, som du kan leie gjennom Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Alle boligene ligger like ved campusen og resten av sentrum.

– I Drammen sentrum har du mange shopping-, spise-, konsert- og utelivsmuligheter. Særlig Union scene kan være lurt å følge med på, for her får studenter rabatter på de fleste konserter. Også er jo Oslo kun en halvtime unna med tog, så det er null problem å ta en dags- eller helgetur til hovedstaden.

I tillegg til kultur- og utelivsopplevelser, har du mulighet til å drive med idrett hos lokale klubber og hos studentens eget idrettslag.

– Utvalget av klubber og idretter er stort i Drammen. Her kan du fortsette med en idrett du liker, eller prøve ut noe helt nytt.

Campus Drammen har også et eget studentidrettslag. Ukentlig arrangeres det treninger i flere idretter, og det blir arrangert turer og annen moro. Her kan alle bli med, og få ting er bedre for hodet enn å være fysisk aktiv etter en lang dag på lesesalen.

Drammen studentidrettslag

Bli med i Drammen studentidrettslag for idrettslig og sosialt påfyll. Medlemmer får også tilbud om å være med på nasjonale studentlekarrangementer, samt rabatter hos flere av byens sportsbutikker. (Foto: Drammen studentidrettslag).

– En fantastisk tid

Erik André forteller at studietiden er en periode med mange nye inntrykk og en læringskurve som er bratt, også utenfor forelesningssalene. 

– Å være student gir deg friheten til å leve et helt annet liv enn det du har levd hjemme, samtidig som du må ta mye mer ansvar. Du skal lære å ta vare på deg selv, alt fra å lage mat til å fylle tiden med det som oppleves som meningsfullt. Det kan kjennes ut som en stor overgang for mange, og dessverre vet vi at det er mange studenter i Norge som sliter med ensomhet.

Oppfordringen om å bli kjent med medstudenter og å melde deg inn i en frivillig organisasjon kan Erik André derfor ikke gjenta ofte nok.

– Invester litt tid i starten av ditt ferske studentliv til å bli kjent med dem som du studerer sammen med. Ikke vær redd for å ta kontakt med nye mennesker på campusen.

– De fleste som studerer her kommer til byen fra andre steder, og kjenner som regel få eller ingen her fra før. Studenter er generelt veldig kontaktsøkende, så du vil nok fort oppleve at det sjelden har vært enklere å få seg nye venner enn som student. Og finn ut hva du liker å bruke tiden din på. Du er garantert ikke alene om aktiviteten, så meld deg inn i grupper eller foreninger som driver med det samme, og knytt deg et nytt nettverk basert på dine egne interesser.

Det finnes flere studentforeninger i Drammen, i tillegg til Drammen studentsamfunn og Drammen studentidrettslag. Sjekk ut om noen av disse er for deg:

Studentkoret i Drammen øver. foto.

Drammens studentkor er bare én av flere frivillige organisasjoner du kan melde deg inn i mens du studerer i byen. (Foto: Studentkoret USN Drammen).