Flere lurer på hvordan det er å studere ved campus Kongsberg.

– Campus Kongsberg er preget av studenter fra Tromsø i nord, Haugesund i vest og Fredrikstad i øst, sier Ingrid. 

Til tross for sin geografiske spredning, er ikke sammensetningen av Ingrids vennegjeng unik. 

– Overhodet ikke. I Kongsberg er det vanlig at omtrent ingen av de nye studentene kjenner hverandre fra før, så vennegjenger dannes på tvers av byer og steder. Med så mange kontaktsøkende mennesker på samme sted, er det ikke rart fadderuken er noe av det aller morsomste du kommer til å oppleve i løpet av studietiden.

 

Fadderuken i Kongsberg

Ingrid er leder av fadderstyret i Kongsberg, en rolle hun fikk lyst til å ta på seg etter mange gode opplevelser fra fjorårets fadderuke. Lurer du på hvordan fadderuken blir i år, så følg oss på Facebook.

– Jeg kom hit uten å kjenne noen som helst. Da fadderuken startet, fikk jeg møte alle medstudentene mine. Siden vi drev med sosiale aktiviteter hver dag, ble vi fort kjent. Når studiene og forelesingene starter, sitter du stort sett stille og lytter til professorer som prater eller du har nesa i bøkene. Da er det ikke like enkelt å bli kjent med de du sitter ved siden av.

Fadder under fadderuken i Kongsberg. foto.Nye studenter blir alltid tatt godt imot av faddere som er klare for å spre god stemning. (Foto: SiK Fotos).

Under fadderuken deles alle nye studenter inn i faddergrupper, som ledes av egne faddere. Fadderne er USN-studenter som allerede har studert ett år eller mer.

– Faddere vet hvordan det er å starte som student på Kongsberg. Deres jobb er å hjelpe alle nye studenter gjennom studiestarten, og selvfølgelig å organisere all moroa som skjer under fadderuken. Det kommer til å bli sinnssykt gøy, og du kan delta på alt som det er lagt opp til, uten å drikke så mye som en dråpe alkohol.

– Fadderuken handler ikke om å bli mest mulig full, men å bli kjent med dine nye medstudenter. Og det gjøres best ved å huske det du har opplevd kvelden i forveien.

Hinderløype under fadderuken i Kongsberg. foto.Fadderuken pleier også å by på morsomme utfordringer for fadderbarna. Til årets fadderuke årets fadderuke er grillfest, bar-til-bar, rebus, konserter, og ulike temafester av det som står på programmet. (Foto: SiK Fotos).

Studentfrivillighet i Kongsberg

Etter at fadderuken er over, starter studiene dine for alvor. Ingrid forteller at det er da vennskapsbåndene du knytter under studietiden kommer til nytte.

– Å studere kan være ganske hardt. Derfor er det viktig å lufte hodet sitt innimellom, og ta helt fri i helgene. Det er enklere å finne på noe gøy når du har venner å være sammen med, men fadderuken er heldigvis ikke eneste muligheten du har til å møte nye mennesker i Kongsberg.

Som student har du muligheten til å bli med i en drøss av studentorganisasjoner og ta frivillige verv ved siden av studiene. Du kan blant annet engasjere deg i Studentsamfunnet i Kongsberg, en frivillig organisasjon drevet av studenter som arrangerer de fleste og største studentarrangementene i Kongsberg.

– Ettersom jeg er med i fadderstyret, er jeg også en del av studentsamfunnet. Det er kjempegøy å jobbe sammen med så mange engasjerte studenter på fritiden. Jeg anbefaler deg å sjekke ut noen av undergruppene våre.

– Ikke bare får du mange gode venner fra andre studieretninger gjennom jobben, det gir samtidig et solid nettverk og det tar seg bra ut på CVen. Når du en dag skal søke jobb, ser arbeidsgiver at du har opparbeidet deg arbeids- og kanskje til og med ledererfaring, mens du samtidig har vært student. Det er ikke verst.

Studentgalla på campus Kongsberg. foto.

Som medlem av Studentsamfunnet i Kongsberg kan du bli med på å arrangere store studentaktiviteter og få rabatter hos mange ulike butikker og serveringssteder i byen. Her fra kongsbergstudentenes egen galla, som SiKs gallastyre organiserer hvert semester. (Foto: SiK Fotos).

Her kan du lese om noen av de frivillige studentorganisasjonene og studentgruppene som du kan bli med i:

Byliv og friluftsmuligheter

Ingrid er vokst opp i vestlandsbygda Voss, og for henne var Kongsberg en forholdsvis stor by i starten. 
 
– Men egentlig er dette en ganske kompakt by, med et bra busstilbud og en campus som ligger sentralt. Studenter har derfor ikke behov for bil om de bor i nærheten av sentrum. Tilbudet av kafeer, spisesteder og shopping er bra. I tillegg er Oslo kun halvannen time unna med tog, så dukan enkelt ta en storbytur i helgene om du ønsker.

En storbytur har det derimot ikke blitt på Ingrid så langt. Naturen i og rundt Kongsberg har til nå fristet mer.

– Er du glad i å være ute i naturen, er Kongsberg helt super. Du har turmuligheter omtrent overalt, og siden det er en innlandsby blir det ganske varmt om sommeren.

– Vintrene blir på sin side ofte snørike. Med mange gode skiløyper i nærheten og et eget alpinsenter med studentrabatt på heiskort bare minutter unna sentrum, er dette et lite vintereldorado.

Fargeløpet i Kongsberg 2018. foto.

Enten det er under Fargeløpet eller ellers i året, er Kongsberg sentrum en hyggelig plass å besøke. (Foto: SiK Fotos). 

På kveldstid har du muligheten til å møte andre studenter ute på byen, uten at det nødvendigvis koster skjorta. 

– I Kongsberg har vi en egen studentkro som heter Louis. Her arrangeres quizer, beer pong-konkurranser og større temafester. Prisene på drikke er studentvennlige, så det er ofte mye folk og bra liv her. Louis ligger midt i sentrum, så du kommer deg enkelt herfra og til byens andre utesteder eller til konserter på musikk- og kulturscenen Energimølla, der studenter også kan jobbe frivillig.

Studentidrettslaget Trimius

I tillegg til friluftsliv kan studenter holde seg i fysisk aktivitet gjennom byens idrettstilbud.
 
– Treningssentrene i byen gir ofte studentrabatter, også er det selvsagt flere lokale klubblag innen mange idretter som studenter kan bli med i. Men jeg anbefaler å først sjekke ut tilbudet hos vår egen studentidrettsklubb, Trimius. Her driver studenter med mange forskjellige idretter, og selv spiller jeg volleyball. I volleyballgruppa fokuserer vi mest av alt på å ha det gøy og være sosiale sammen, både på og utenfor banen.

Trimius Miners Baseball. foto.

Baseball er én av mange idretter du kan bli med på i Trimius. Baseballaget til kongsbergstudentene vant i 2018 student-NM i baseball under Bergen Challange. (Foto: SiK Fotos).

I tillegg til at du holder deg i form, peker Ingrid på at studentidretten er enda en god arena å bli kjent med andre studenter i byen på.
 
– Den største fordelen med å bli kjent med andre, er at du føler deg som en del av et rikt studentmiljø. Inne på campusen vår kan det tidvis være mange studenter samlet, og ingenting er så hyggelig som å støte på et kjent fjes og slå av en prat. Uansett hvem det er eller hvordan dere kjenner hverandre, så er det godt å ha venner når du er student. Bare kom til Kongsberg og bli med på all moroa, så skal du se at det aldri er så enkelt å få seg nye venner som i studietiden.