Fra videregående til universitet

– Å ta en høyere utdanning er krevende, men samtidig veldig givende. Det er store krav som blir satt til deg som student, men samtidig er følelsen av å lykkes uten sidestykke, sier Victor Simonsen.
Han tar en bachelor i historie ved Campus Vestfold. Å gå fra elev til student tar litt tid å lære seg, gjerne et helt semester, mener han. Men slapp av, han gir deg 10 gode tips til hvordan du skal mestre den nye hverdagen fra elev til student.
10 gode tips til nye studenter
– Det å gå fra et klasserom til en forelesningssal eller et auditorium kan fort føles litt upersonlig, avhengig av hvor mange andre studenter som går på studiet. Det er fort gjort å føle seg litt alene, og da er det også fort gjort å glemme at den samme følelsen sitter mange andre studenter med også, sier Victor.
1. Bli kjent med medstudenter
Derfor er det viktig at du tar initiativ til å bli kjent med medstudentene dine.
2. Fra klasserom til auditorium
Litt humoristisk ment, tenk over hvor du plasserer seg. Sitter du på første rad i et auditorium, risikerer du stiv nakke når semesteret er ferdig. Da har du nemlig tittet mye oppover på skjermene. De beste radene i auditoriumet er rad tre til fem.
3. Planlegging
Gjør deg kjent med undervisningsrom og planlegg litt hvor du vil sitte avhengig av om du for eksempel hører dårlig eller bruker briller. Min anbefaling er at jo nærmere foreleseren, jo bedre. De biter jo svært sjelden!
4. Forberedelser
Forbered deg til forelesningen og eksamen! Det går fort i forelesningene, og du får mer ut av undervisningen om du har skummet gjennom pensumet for den dagen eller gjort noe tilsvarende som fungerer for deg.
– Å undervurdere arbeidsmengde er nok en stor fallgruve som mange studenter oppdager mot eksamensperioden
5. Vær sosial
Husk å være sosial! For å lykkes med studiene, er det viktig med en god blanding av både det sosiale og studier. Engasjere deg gjerne i en studentorganisasjon for å få det sosiale nettverket og muligheten for å bygge en CV og skaffe erfaring.
6. Pensum
Sett deg inn i pensum, les jevnt og trutt gjennom semesteret, og ikke skyv unna fagene som du syns er litt vanskelige.
7. Kollokviegrupper
Bli med i kollokviegrupper eller andre studiegrupper. Det er effektiv læremåte.
- Hvis du føler deg demotivert eller noe dukker opp som påvirker studiet ditt, ta tak i problemene før de blir for store. Snakk med studieveileder eller så kan en samtaleterapeut være til hjelp.
– Det er mange mennesker som er her for å hjelpe akkurat deg, men de trenger at du tar kontakt!
8. Sommerkurs?
Har du yrkesfaglig bakgrunn, skaff deg realfagskompetansen du mangler gjennom blant annet kræsjkurs og sommerskoler. Flere studier og campuser tilbyr matte og andre fag du trenger før studiestart.
9. Emneplan!
Få kontroll på emneplan og start tidlig med å strukturere hverdagen og legge planer for hva som skal gjøres.
10. Få nye venner
Vær nysgjerrig, snakk med medstudenter og utforsk de forskjellige studenttilbudene som er på campus, kanskje finner du noe du vil bli en del av.
Du får hjelp om du trenger det
Victor er studentleder i Studentdemokratiet, som jobber for at du som USN-student skal ha en bra studiehverdag.
Det kan være alt fra fagtilbudet, luftkvalitet der du får undervisning, bedre psykososialt helsetilbud, aktiviteter, kantinetilbud og studentboliger. Ta kontakt med dem om du trenger hjelp.
– Får du et problem med undervisningen, klasserommene, foreleseren eller hva som helst som har med studiehverdagen din å gjøre, så er vi her for å hjelpe deg, sier Victor.
– Studentdemokratiet er her for studentene
Dersom du lurer på noe rundt studenthverdagen eller ønsker svar fra en student, kan du også spørre studentambassadørene våre på Discover USN på Facebook. USN har også rådgivere du kan snakke med, og så kan du bruke Studentsamskipnaden for det den er verdt.
Slik hjelper vi studentene å lykkes
USN har både rådgivningstjeneste, fadderordning, studentambassadører og Studentdekomokratiet som alle er der for å hjelpe deg som student.
USN samarbeider også tett med Studentsamskipnaden, som også legger til rette for at du skal lykkes med studentlivet.