Slik finner du venner på studiet
Mange flytter hjemmefra for første gang når de begynner å studere, du flytter til et nytt sted og er nødt til å skape nye kontakter. Da er det ikke uvanlig å føle seg litt usikker, ikke vite helt hva du skal gjøre eller hvordan du skal være.
Våre tidligere studenter forteller at de traff noen av sine beste venner i studietiden. Her er gode tips og råd fra en av dem, Elisabeth Fleseland:
– Jeg har ikke så lett for å bare gå bort og hilse på folk. Det hjalp å bo på et studenthjem eller i et kollektiv – da treffer du automatisk nye mennesker
Elisabeths aller beste tips for å bli kjent med folk, er å bli med i studentdemokratiet eller jobbe som frivillig i en studentforening.
Venner for livet etter studietiden
– Mine beste vennskap fikk jeg gjennom Kroa og Viko i Bø. Der ble jeg kjent med studenter innenfor andre fagfelt enn mitt eget, noe som var utrolig lærerikt og givende. Vi hadde mye moro på fritiden, og hjalp hverandre under eksamenstiden. Gode venner er gull å ha gjennom studietiden, og fantastisk å ha med seg videre i livet!
Er du interessert i trening, kan du bli med i studentidrettslaget. Er du interessert i film, kan du bli med i filmklubben. Er du interessert i klatring, kan du bli med i klatregruppen – eller du kan starte noe selv og søke støtte til det fra Studentsamskipnaden.
– Jeg tror det hadde vært lett å sitte alene på studenthybelen hvis jeg ikke hadde hatt Kroa som inngangsport til nye vennskap, sier Elisabeth, som studerte internasjonal markedsføring og reiseliv i Bø. Nå jobber hun som konsulent på USN Handelshøyskolen.
Elisabeth forteller at det også er smart å være med i kollokviegrupper.
– Hvis ikke foreleser deler inn i kollokviegrupper, er det smart å ta initiativ til det selv. Hør med sidemannen din på forelesningssalen om dere skal jobbe sammen og få med et par til. Det kan være litt skummelt, men definitivt verdt det.
Elisabeth og vennegjengen prøver å møtes jevnlig i en hektisk hverdag, og treffes hver måned i egen «syklubb».
– Vi er mange fra studietiden som har fått jobb i området. Det har jeg satt utrolig pris på. De fleste av oss var nyetablert i ukjent by og i førstegangsjobb, noe som kan gjøre de fleste litt overveldet. Da er det godt å ha vennene sine fra studietiden fem minutter unna.
8 tips til hvordan skaffe studievenner
Her er tips til hvordan du kan unngå ensomhet og få venner som ny student på universitetet. Og husk: Det er de gode vennskapene som betyr noe, ikke antallet venner du har.
– Samtidig skal du ikke undervurdere verdien av å ha flere hyggelige bekjente – dem du kan ta en kaffe med når dere treffes i kantina, danse ved og med på konserter eller ta en prat med om det som skjer på campus. Bekjentskap skaffer du deg enklest ved å begynne å smile og nikke til folk du kjenner igjen på forelesing eller i kantina. Da legger de merke til deg og hilser kanskje på deg neste gang eller gangen etter det. Ikke gi opp, råder Elisabeth.
1. Bli med i studentforening eller studentdemokratiet
Studentdemokratiet i Sørøst-Norge er øverste studentorgan som jobber for dine interesser slik at du sikres et godt studieløp. Her kan du stille til mange spennende verv både på heltid og ved siden av studiene. Velger du å jobbe frivillig i en studentforening, blir du også raskt kjent med nye folk.
2. Lag eller bli med i en kollokviegruppe
I en kollokviegruppe samles en gruppe studenter for å arbeide med et fag, eksamen eller diskutere et tema. I slike grupper er samholdet og støtten dere gir hverandre svært verdifull.
3. Smil og si «hei!
Smil og hils på dem du kjenner igjen de første dagene. Si «hei» til andre du møter i gangen, kantina eller forelesningssalen. Ikke vent på at andre skal ta kontakt med deg. Prøv å snakke med dem du sitter ved siden av, hils eller smil til folk som du går forbi på campus. Foreslå for eksempel å ta en kopp kaffe sammen.
4. Bo i studentleilighet eller i kollektiv
Å bo i studentbolig eller i et kollektiv – da treffer du automatisk nye mennesker. Det er trygt, sosialt og inkluderende. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) har flere ulike boalternativer. Du kan velge mellom ett-, to- eller treroms/familieleilighet, i hybel med eget bad og delt kjøkken eller i hybel der du deler både kjøkken og bad med en annen, for eksempel en god venn.
5. Bli med på aktiviteter
Sitt ikke bare alene inne på hybelen. Delta på arrangementer og aktiviteter hvor du har muligheten til å bli kjent med andre som har felles interesser. Velg å delta i aktiviteter som du virkelig er interessert i, for eksempel kulturarrangementer, idrett eller frivillig arbeid. Nye studenter får tilbud om å delta på kurset «Hurra/Hjelp, jeg er student» for en smidig overgang til studenttilværelsen.
6. Bruk åpen dag og fadderuka
Nye studenter inviteres til «åpen dag» i forkant av studiestart. Her blir du kjent med campusen din, møter ansatte og faddere. Fadderuka innleder studieåret for nye studenter, og er spesielt opptatt av inkludering.
7. Senk skuldrene – dette blir bra!
Prøv å ikke være for kritisk til deg selv. Husk at det å bygge ekte og varige vennskap ikke skjer over natten. Vi er alle forskjellige! Noen er mer komfortable i en-til-en situasjoner, mens andre foretrekker å være i grupper. Prøv å finne folk som har like interesser som deg. Selv om det ofte kan virke sånn, liker ikke alle å feste eller har interesse for idrett.
8. Hjelpen er nær om du trenger den
USN er opptatt av at studentene skal ha et godt sosialt bomiljø og fellesskap, og samarbeider med Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) for at du skal ha et bra studentliv. Samtaleterapeuter, psykolog, studentprest, studentombud, rådgivningstjeneste og karrierrådgivere er tilgjengelig for studenter som trenger noen å prate med.
Trenger du noen å prate med?
Hvis du føler at ensomheten tar overhånd, kan det hjelpe å snakke med noen om hvordan du har det.
Universitetet har profesjonelle rådgivere på campusen din, pluss at studentsamskipnaden tilbyr samtaleterapi hos psykolog.
Her får du hjelp med å forstå hva som ligger bak det du opplever, endre på tankemønstre og utvikle et mer avslappet forhold til å møte folk.
Ny student? Dette må du huske
Som fersk student hos USN, bør du bruke litt tid på å sette deg inn i hva som forventes av deg.
Å være student på universitet er annerledes enn å være elev på videregående. For eksempel må du takle å jobbe i grupper, å samarbeide med andre og kommunisere godt med medstudenter.
Få råd fra studenter
Det kan også være lurt å spørre «erfarne fjellfolk», det vil si faddere og studenter som har gått her en stund.
På Facebook finner du en egen side (Discover USN) hvor erfarne studenter svarer på det du lurer på om høyere utdanning.