– Å ta en høyere utdanning er krevende, men samtidig veldig givende. Det er store krav som blir satt til deg som student, men samtidig er følelsen av å lykkes uten sidestykke, sier Kim Hellevammen.

Han tar en bachelor i produktutvikling – maskiningeniør, og kom som ny universitetsstudent med både realfagskompetanse og yrkesfaglig utdanning i bagasjen.

– Jeg kjente at å ha arbeidserfaring i bunn før jeg startet på universitetet, gjorde overgangen lettere

– Den praktiske tilnærmingen gjorde at jeg blant annet klarte å strukturere studiehverdagen og være løsningsorientert, sier Kim.

Han sier at det å gå fra elev til student tar litt tid å lære seg, gjerne et helt semester. Her deler han sine tips til deg som ny universitetsstudent.

Gode tips på veien fra elev til student

– Det å gå fra et klasserom til en forelesningssal kan fort føles litt upersonlig, avhengig av hvor mange andre studenter som går på studiet. Det er fort gjort å føle seg litt alene, og da er det også fort gjort å glemme at den samme følelsen sitter mange andre studenter med også, sier Kim.

• Derfor er det viktig at du tar initiativ til å bli kjent med medstudentene dine.

• Litt humoristisk ment, tenk over hvor du plasserer seg. Sitter du på første rad i et auditorium, risikerer du stiv nakke når semesteret er ferdig. Da har du nemlig tittet mye oppover på skjermene. De beste radene i auditoriumet er rad tre til fem.

Forelesningssal med studenter og underviser.

• Gjør deg kjent med undervisningsrom og planlegg litt hvor du vil sitte avhengig av om du for eksempel hører dårlig eller bruker briller. Min anbefaling er at jo nærmere foreleseren, jo bedre. De biter jo svært sjelden!

• Forbered deg til forelesningen og eksamen! Det går fort i forelesningene, og du får mer ut av undervisningen om du har skummet gjennom pensumet for den dagen eller gjort noe tilsvarende som fungerer for deg.

– Å undervurdere arbeidsmengde er nok en stor fallgruve som mange studenter oppdager mot eksamensperioden

• Husk å være sosial! For å lykkes med studiene, er det viktig med en god blanding av både det sosiale og studier. Engasjere deg gjerne i en studentorganisasjon for å få det sosiale nettverket og muligheten for å bygge en CV og skaffe erfaring.

• Sett deg inn i pensum, les jevnt og trutt gjennom semesteret, og ikke skyv unna fagene som du syns er litt vanskelige.
  • Bli med i kollokviegrupper eller andre studiegrupper. Det er effektiv læremåte.
  • Hvis du føler deg demotivert eller noe dukker opp som påvirker studiet ditt, ta tak i problemene før de blir for store. Snakk med studieveileder eller så kan en samtaleterapeut være til hjelp.

– Det er mange mennesker som er her for å hjelpe akkurat deg, men de trenger at du tar kontakt!

• Har du yrkesfaglig bakgrunn, skaff deg realfagskompetansen du mangler gjennom blant annet kræsjkurs og sommerskoler.
  • Få kontroll på emneplan og start tidlig med å strukturere hverdagen og legge planer for hva som skal gjøres.

Du får hjelp hvis du sliter

Kim er også studentleder i Studentdemokratiet som jobber for at du som USN-student skal ha en bra studiehverdag.

Det kan være alt fra fagtilbudet, luftkvalitet der du får undervisning, bedre psykososialt helsetilbud, aktiviteter, kantinetilbud og studentboliger.

– Får du et problem med undervisningen, klasserommene, foreleseren eller hva som helst som har med studiehverdagen din å gjøre, så er vi her for å hjelpe deg, sier Kim.

– Studentdemokratiet er her for studentene

Dersom du lurer på noe rundt studenthverdagen eller ønsker svar fra en student, kan du også spørre studentambassadørene våre på Discover USN på Facebook.

USN har også rådgivere du kan snakke med, og så kan du bruke Studentsamskipnaden for det den er verdt.

13 gode grunner til å velge USN

Hvor skal du studere? Hvordan velge studiested? Her gir vi deg 13 gode grunner for å velge Universitetet i Sørøst-Norge.