Slik er det å studere friluftslivsveiledning
Er du interessert i friluftsliv og vil leve av interessen din? Med en bachelor i friluftslivsveiledning får du bred og solid kompetanse som gjør deg til en friluftslivsveileder som Norge trenger. En friluftslivsveileder som får små og store til å bruke mulighetene naturen gir.
Du har kanskje hørt at studiet er ganske krevende fysisk. Ja, du som student må være i relativt god fysisk form og du må også være svømmedyktig, det vil si at du må klare å svømme minimum 200 meter i strekk, med klær. Du må kunne gå langt og bære med deg utstyr for å klare deg i ulikt vær.
Du kommer nemlig til å være mye utendørs på dette studiet, rundt hundre dager med veileder og femti døgn ute på egenhånd. Men i hvor god form eller hvor godt trent må du egentlig være?
Her får du svarene du trenger.
Så godt trent må du være for å bli friluftslivsveileder
Vi spør Fredrik G. Christoffersen, som har jobbet på studiet i 25 år. Han er også øvelsesleder for skredgruppen til Telemark Røde Kors, og vet hva som kreves når det gjelder.
– Du må kunne drive fysisk aktivitet gjennom hele studieåret og være forberedt til turer der du går med sekk, går på ski, bærer kanoer og så videre.
– Dette gjelder for første studieår, mens i andre og tredje året kreves i noen av fagene at du er i ekstra god fysisk form. Kroppen er på en måte vårt arbeidsredskap, derfor er det viktig å drive allsidig fysisk aktivitet for å være best mulig rustet til de ulike årstider og naturtyper, sier Fredrik.
Man bør kunne gå inntil 16-20 kilometer per dag med tung sekk og kunne gå 1500 høydemeter om du velger toppturemner som spesialisering.
Dette kan du spesialisere deg i på friluftsliv
På bachelor i friluftsliv kan du velge å fordype deg i flere ulike friluftsfaglige retninger:
- Kajakk
- Kyst, seiling i tradisjonsbåter
- Kano
- Bre
- Klatring
- Friluftslivshåndverk
- Miljø og livskvalitet
- Landskapsfortolkning og fortellerkunst
- Ecophilosophy
- Friluftsliv, forvaltning og folkehelse
- Friluftsliv, HMS og ulykkeshåndtering
I vinterfriluftsliv kan du fordype deg i følgende:
- Topptur
- Fjellsport
- Ekspedisjon
- Fjell og vidde
Du får utdelt en egen utstyrsliste for å unngå at du skaffer utstyr du ikke trenger i undervisningen.
Hva slags jobb får jeg etter studier i friluftsliv?
Etter at du er ferdig med bachelor i friluftslivsveiledning, venter mange spennende jobber på deg. Her er noen eksempler på hva du kan bruke utdanningen din til:
- Du kan jobbe i skoleverket (folkehøgskoler, leirskoler og videregående skoler med friluftsliv).
- Du kan jobbe som friluftslivsguide på fjell, elv og sjø.
- Du kan jobbe som friluftslivsveileder innen helse og rehabilitering.
- Du kan jobbe med friluftslivsforvaltning i offentlig sektor.
- Du kan jobbe med friluftslivsformidling i frivillige organisasjoner.
Slik kan du ha friluftsliv som yrke
Vil du jobbe som lærer med å inspirere ungdom til en mer aktiv og sunn hverdag gjennom å introdusere dem for friluftslivets gleder? Eller vil du jobbe som guide for turistgrupper som ønsker å oppleve natur og kultur?
Med en bachelor i friluftslivsveiledning får du bred og solid kompetanse som gjør deg til friluftslivsveilederen som Norge trenger, en friluftslivsveileder som får oss til å oppleve mulighetene naturen gir oss. Studiet tar du ved vår campus i Bø.