Tom Magne Haraldsen (37) fra Vikersund hadde ikke vært mange timene på campus Drammen, før han begynte å lete etter noen å være i gruppe med. I løpet av de første dagene etter studiestart hadde han funnet Herborg Maria Børve Rasmussen (35) fra Hardanger, Irina Elvik Bårdsen (22) fra Tromsø og Caroline Fløysand Nonaas (31) fra Bergen.

– Caroline og jeg begynte å prate om dette i første pausen, så kom Herborg bort til oss. Vi var alle enige om at vi ville satse på studiet. Vi la hverandre til på Facebook og tok en matbit. Så booket vi første møterommet.  Alle sammen var veldig interessert i å finne noen å jobbe sammen med, forteller Tom.

Fra betalt jobb til student i økonomi og ledelse

– Jeg forhørte meg raskt om ambisjonsnivået deres, fordi jeg mener det er en fordel å være enige om hvor mye tid og arbeid man vil nedlegge hvis man skal jobbe sammen i gruppe. Min plan var å forholde meg til studiene som om det var jobben min, med alt det inkluderer av innsats og arbeidstider, for å få best mulig utbytte. Og da tenker jeg både faglig og sosialt, sier Herborg med et smil.

I likhet med Tom og Caroline har hun forlatt en betalt jobb, for å studere på heltid.

Kjekt med aldersforskjell i gruppen

Irina kom til Drammen rett fra militæret i Oslo, og tenkte at hun bare måtte hoppe i det:

– Jeg var ganske ny i byen, og ville finne meg folk jeg ønsket å være med fra starten. Jeg tenkte at jo fortere jeg kom i gang jo bedre. Jeg tok et forkurs sammen med Tom og Caroline før studiestart, så det ble naturlig å henge seg på der siden jeg ikke kjente noen andre. Egentlig er det veldig kjekt at det er litt aldersforskjell i gruppen vår. Vi er på forskjellige stadier i livet, og det gjør at vi lærer av hverandre. Jeg lærer i hvert fall mye av de eldste, som har vært i arbeidslivet en stund.

LES OGSÅ: Derfor burde du velge økonomi og ledelse ved USN Handelshøyskolen

Ville bli utfordret faglig

De fire bestemte seg for å jobbe sammen i gruppe gjennom hele bachelorstudiet i økonomi og ledelse. Etter et år fikk de et medlem til, da Caroline Ekholt (22) fra Tønsberg flyttet til campus Drammen fra campus Vestfold. Hun ville finne noen som kunne utfordre henne faglig.

– Jeg så etter de som var mest aktive i timen og jobbet mest. Vi har forskjellige ting som vi er gode på, og drar derfor stor nytte av hverandre. Samarbeidet har også ført til gode eksamensresultater for oss, sier Caroline.

Hjelper hverandre gjennom bachelorstudiet i økonomi og ledelse. F.v: Irina Elvik Bårdsen, Caroline Ekholt , Caroline Fløysand Nonaas, Herborg Maria Børve Rasmussen og Tom Magne Haraldsen.  Gruppebilde

Student med små barn

Hver morgen i åtte-tiden slår de seg ned ved det samme bordet i andre etasje på universitetsbiblioteket i Drammen. Slik har det vært i snart to år. Dagen starter gjerne med en kaffe og litt prat, før de setter i gang med arbeidet. Det er ikke hver dag alle kommer, men det er alltid noen der. Både Herborg og den eldste Caroline har små barn, som skal følges opp. Faktisk er det ikke mer enn sju uker siden Caroline fødte sin siste, og det er en liten historie for seg selv.

– Hun har hatt med babyen på forelesning, og han har vært med i gruppen. Han var veldig velkommen her, sier de andre i gruppen.

– Jeg gikk bare glipp av en uke med forelesning. Det var så greit å ha en gruppe å komme tilbake til. Jeg mistet ikke noe faglig, fordi de delte med meg. De dagene jeg ikke har barnepass, får han være med på gruppen. De andre tok imot ham med åpne armer. Det sier jo litt om denne gruppen. Det er ikke bare-bare å komme med en baby. Det viser vel også at ikke alle trenger å være på samme sted i livet, for å være i en kollokviegruppe, sier Caroline.

LES OGSÅ: Dette kan du tjene med en økonomiutdanning

Ingen er stresset for eksamen

Det er tydelig at dette er en gruppe hvor de er rause med hverandre. I bunnen ligger et ønske om å gjøre en innsats på studiet, men alle gjør det på hver sin måte, og det er mye prating underveis. Hvis noen trenger å jobbe i ro, går de inn på lesesalen. Ingen virker særlig stresset over eksamen, og det har sin naturlige forklaring, sier Tom:

–Vi leser gjennom det vi skal lære om på forelesning, før selve forelesningen. Kanskje løser vi noen oppgaver. Etter forelesningen repeterer vi. Så når eksamensperioden kommer, er det bare å finpusse.

Hva skiller USN Handelshøyskolen fra de andre handelshøyskolene?

Økonomi og ledelse ved Universitet i Sørøst-Norge har mange fordeler. Her er noen av dem.

Quiz og kahoot for å lære

Den yngste Caroline forteller om et studieløp med både innleveringer og eksamener.

– Jeg merket det var fint å ha jobbet sammen, da vi skulle ha gruppe-eksamen. Jeg hadde blitt vant til å kommunisere i en gruppe. Det gode gruppearbeidet krever nok en viss ydmykhet, også fra de eldre. Når de tenker at vi yngre også har noe å komme med, da blir det dialog.

Herborg:

– Jeg har aldri sett på diskusjonene våre som noe problematisk. Og det er jo ikke alt jeg kan, fordi om jeg er eldre. Jeg lærer noe av de yngre også, og jeg tar gjerne imot forklaring fra dem.

Når det nærmer seg eksamen, lager gruppen sin egen kahoot med premier. De har quiz også, og Irina forteller at alle i gruppen er aktive med spørsmål i forelesningene. De har sin egen gruppe på Messenger, og melder hverandre mye utenom tiden på campus. De vet hva som skjer i livene til hverandre, og støtter når noe er tungt og vanskelig.

I en tid hvor vi vet at mange studenter dessverre opplever ensomhet, er kanskje dette noe av det aller viktigste. Så et tips til deg som blir student til høsten, er å finne deg noen å jobbe sammen med. Ta gjerne kontakt med noen de første dagene, når alle er nye på campus.