En vei er å søke vanlig femårig lærerutdanning (GLU) og velge musikk som valgfag. På USN tilbyr vi 30 studiepoeng i musikk i GLU, og emnene er fokusert mot musikkfaget og læreplanen i skolen. Dette studiet er også åpent som et «frittstående» studium som kan søkes av blant annet lærere som ønsker å få fagkompetanse i musikk.

Musikk emne 1 og 2, grunnskolelærer 1-7
Musikk emne 1 og 2, grunnskolelærer 5-10

Det er behov for flere utdannede musikklærere. Se innslag om praktisk skole på NRK

En annen måte er å ta et årsstudium i musikk ved USN, og få studiepoengene innpasset i en grunnskolelærer-utdanning. Da vil du ha 60 studiepoeng musikk integrert i din fagportefølge som lærer.

En tredje vei er å ta en bachelor eller masterutdanning i musikk, og deretter ettårig praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Dette vil gi deg en lærerutdannelse med størst fagkonsentrasjon og studiepoeng i musikk.

Her kan du lese mer om de ulike veiene fram til målet som musikklærer:

Bachelor i musikk + PPU = musikklærer

Du kan studere musikk på både bachelor- og masternivå på USN, og så ta PPU hos oss. Du kan selvsagt også ta PPU med grunnutdanning fra en annen institusjon.

PPU gir deg en profesjonsutdanning som er godkjent for 5.-13. klasse + kulturskole og i voksenopplæringen. PPU i musikk kan også kombineres med andre fag du kan ha i din fagkrets.

Hos oss kan bachelorgraden din i musikk bestå av tre år med folkemusikk, som du tar på campus Rauland. Denne bacheloren gir deg flere valgmuligheter underveis i studiet. Det første året kan du nemlig bytte ut med årsstudium i blues på Notodden, eller du kan velge å ta årsstudium i musikk i Vestfold som andre studieår i bacheloren. 

Årsstudiet i musikk fra Vestfold eller årsstudiet i blues fra Notodden kan altså inngå som ett av tre år i bachelorgraden i folkemusikk på Rauland.

Videre kan du også bygge på med to år til ved å ta en master i tradisjonskunst der du fordyper deg videre i musikk. Det vil gi deg lektorkompetanse hvis du har PPU. 

Karrieremulighetene dine videre

Lærerutdanningen «PPU» utdanner lærere i Norge. Noen planlegger denne veien til læreryrket allerede fra start, mens andre av ulike årsaker velger læreryrket som omskolering eller etterutdanning.

Med praktisk-pedagogisk utdanning er du generelt kvalifisert for å arbeide som lærer fra femteklasse på barnetrinnet og ut videregående hvis du har den rette fagkompetansen, i tillegg til voksenopplæring. 

Lærer i klasserom

Dette er forskjellen på lærer og lektor

Lyst til å bli lærer, men usikker på hva de forskjellige begrepene betyr? Dette er forskjellen på lærer- og lektorstudiene hos oss.

Mange av våre musikkstudenter jobber også som noe annet enn lærer etter endt utdannelse. Noen er musikere, mens andre jobber som lydtekniker, kulturkonsulent i kommunen eller med media og formidling. Du har med andre ord mange muligheter for å finne yrket som passer perfekt for akkurat deg.