– Det å bli student innebærer ofte en ganske stor forandring i hverdagen for mange, sier Anne Holm-Nordhagen.

Hun er universitetslektor på USN og programkoordinator for universitetets master i karriereveiledning. Anne har jobbet som lærer og rådgiver i videregående skole i 10 år. Nå er hun fast ekspert i USN-podden «Hva skal jeg bli - og hvordan skal jeg bli det?»

Her gir hun gode råd til deg som lurer på hva du skal gjøre etter videregående.

I denne episoden snakker hun og Jan-Henrik Kulberg om deg som har bestemt deg for å ta høyere utdanning. Uansett hva du skal studere og hvor du skal studere – det blir en forandring fra det du har vært vant med.  Den gode nyheten er at det er mulig å forberede seg litt på studentlivet.

Mer ansvar og selvstendighet

Anne mener det er lurt å forberede seg på å måtte ta mer ansvar selv. Det vil ikke være samme typen oppfølging som du er vant med fra ungdomsskolen og videregående.

– Du står plutselig mer på egne ben. Det forventes at du er mer selvstendig. Du får mer ansvar på mange områder, og må passe mer på hverdagen din selv. Og det er ikke så mange som følger deg opp som du har vært vant med, sier Anne.

Hun tror dette vil være en positiv opplevelse for de aller fleste, og sier studietiden er en spennende tid som vil gi deg mange nye og fine opplevelser.

En gruppe med unge elever og student ved bord. Foto

Du kan allerede mye!

Anne beroliger også med at mye av det du har lært på videregående vil du fortsatt få bruk for som student. Det handler for eksempel om å kunne jobbe i gruppe med andre, å ha en studieteknikk som passer for deg, å takle eksamen og innleveringer, og mye mer.

Men det er viktig å være klar over at studier er krevende, i hvert fall hvis du skal være fulltidsstudent. Derfor kan det være lurt å vente litt med å ta på seg mange andre jobber ved siden av.

Si fra hvis du sliter

Du får god anledning til å bli kjent med andre, og det er smart å finne noen å jobbe sammen med. Det er ganske vanlig å ha noen tunge stunder underveis også, og dessverre er det mange norske studenter som kjenner på ensommhet.  Da er det viktig med venner og medstudenter, men det er også kjekt å vite at universiteter og høyskoler har ansatte som du kan gå til for hjelp, som samtaleterapeuter, rådgivere, studentprester og andre. 

– Ikke vent for lenge med å ta kontakt, og husk at det er opp til deg å si fra. Det er slett ingen skam i å be om hjelp. Husk at du ikke er den eneste som kan ha det tungt, sier Anne.

illustrasjon episode 4

Gode råd til deg som er skolelei

Endelig er du snart ferdig med videregående. Kanskje merker du forventninger om å gå videre med studier, mens du egentlig kjenner at du trenger en pause? Hør podkast med tips fra karriereveileder.