Slik støtter du ungdommen din i valg av utdanning
– Nå er det tiden for å gi litt slipp, og ikke skulle bestemme over ungdommen, sier Anne Holm-Nordhagen.
Hun er universitetslektor på USN og programkoordinator for universitetets master i karriereveiledning. Anne har jobbet som lærer og rådgiver i videregående skole i 10 år. Nå er hun fast ekspert i USN-podden «Hva skal jeg bli - og hvordan skal jeg bli det?»
Her gir hun gode råd til ungdom som lurer på hva de skal gjøre etter videregående.
I denne episoden snakker hun og Jan-Henrik Kulberg om hvordan foreldre og foresatte best kan hjelpe ungdommen med å ta gode valg.
– Det handler om ungdommens valg, ikke ditt. Og det er ungdommen som skal leve med konsekvensene av valget, sier Holm-Nordhagen. Foreldre bør derfor ikke legge mye press på ungdommene sine, eller forsøke å bestemme for dem. Vær også varsom med å uttrykke store ambisjoner på vegnet av barnet ditt.
Du kjenner ditt barn best
Hun sier de voksne kan spille en stor rolle i å utforske mulighetene sammen med ungdommen i huset. Men det krever tilstedeværelse og vilje til å sette av tid sammen.
– Det du i hvert fall ikke bør gjøre, er å overføre dine egne ambisjoner på ungdommen. Samtidig er det helt greit å gi et lite dytt bak til de som trenger det. Alle er forskjellige, og det er du som kjenner din egen ungdom best og vet hva som trengs, sier Holm-Nordhagen.
Hun mener voksne kan ha mye å bidra med, selv om det er lenge siden de selv gikk på skolen. Erfaring fra utdanning og arbeidsliv har uansett en stor verdi, og det er fint å fortelle litt om ditt eget liv og de valgene du har tatt. Kanskje kjenner du også noen som barnet ditt kunne ha nytte av å snakke med? Bruk nettverket ditt, råder Anne Holm-Nordhagen.
Alt går ikke bestandig som planlagt
Noe av det viktigste vi kan formidle til barna våre, er at alt ikke nødvendigvis går slik vi har planlagt, og at det slett ikke er noen krise om de må justere litt på kursen underveis eller velge noe annet, sier Holm-Nordhagen.
– Støtt valgene til barnet ditt, også de valgene som viste seg å være feil, og som må gjøres på nytt. Det ligger mye læring i det. Vær en sparringspartner, mer enn en informasjonssentral eller fasit.
I episoden snakker hun og Kulberg også litt om overgangen fra ungdomsskole til videregående, fordi mange også vil kjenne på alvoret med å skulle velge riktig i tiende klasse.
Finn kvalitetssikret informasjon
Det finnes store mengder informasjon på nettet, og Anne Holm-Nordhagen sier ungdommen ofte vil ha bedre oversikt enn de voksne, ikke minst fordi utdanningssystemet har forandret seg mye siden mange av oss voksne studerte.
Hun oppfordrer deg til å være engasjert og nysgjerrig, og gjerne la ungdommen ta deg med på en guidet tur på nettet.
– Ikke føl at du må sitte med fasiten. Det er få av oss som har noen fasit. Tenk heller at du er med på å utforske sammen med ungdommen, og at du er en sparringspartner, sier Holm-Nordhagen.
Hun sier det er viktig å bruke informasjon som er kvalitetssikret, og i tillegg til nettsidene til universiteter og høyskoler anbefaler hun særlig:
- www.utdanning.no (Offentlig kvalitetssikret informasjon om yrker og utdanning)
- www.karriereveiledning.no (Gratis karriereveiledning av god kvalitet)
Annes tips til deg som voksen
- Vær tilstede og vær oppmerksom.
- Vær nysgjerrig og vær en deltagende med-utforsker.
- Ikke føl at du må sitte med fasiten.