Kristina Pettersen er glad i barn. Hun anbefaler bachelor i barnevern til alle som synes barns væremåte og psykologi er spennende, og som er interessert i å jobbe med barn og familier:

– Man kan jobbe med mye forskjellig etter en utdanning i barnevern, men det som er viktig er både å like mennesker og like å jobbe med dem.

Det beste med utdanning i barnevern

Noe av det Kristina liker best med studiet er at det er variert på så mange måter. Både forelesninger og de som foreleser variere:

– Vi har stadig gjesteforelesinger fra folk i bransjen, for eksempel barnevernspedagoger, barnehageansatte, Stine Sofie stiftelsen og liknende. De holder presentasjoner fra sine fagområder, forteller hva de jobber med og hvordan de jobber. Gjesteforelesninger gir oss et veldig bredt kunnskapsgrunnlag, og vi studenter passer på å få med oss disse. 

Kristina liker også svært godt ferdighetsøvelsene  i studiet:

– Ferdighetsøvelsen er veldig verdifulle. Det kan være rollespill, simulering av hjemmebesøk eller bruk av aktiviteter i samarbeid med barn og unge. Vi lærer veldig mye av å øve på den måten.  

Variasjon i studiet, gjesteforelesere fra ulike arbeidssteder og  ferdighetsøvelser hvor de trener på situasjoner de kan komme i, er det Kristina liker best på utdanningen i barnevern. 

 

Føler seg sett i klasserommet

Pettersen ønsket å studere i en litt mindre by. Da passet Porsgrunn perfekt. Hun synes studiemiljøet er koseligere på mindre steder, fordi man får en nærhet til både stedet og studentene:

– Vi forsvinner ikke i mengden. Studentmiljøet og det sosiale er mer intimt og vi føler oss sett av lærerne i klasserommet.  

Kristina synes også det er hyggelig å møtes på studenthuset Fabrikken, og være med på quiz og andre arrangemenenter.

– Jeg har to gode venninner som jeg bor på campus med. Vi er naboer og det er veldig hyggelig å finne på ting sammen, for alle bor alene. 

Dette lærer du på bachelor i barnevern

Vegard Snartland er programkoordinator for utdanningen i barnevern på Universitetet i Sørøst-Norge. 

Han forteller at bachelorutdanningen i barnevern gir kompetansen du trenger for å kunne hjelpe barn, unge og familier i vanskelige livssituasjoner.

– I studiet legger vi vekt på å gi kunnskap om gode forebyggende tiltak, god og rettferdig saksbehandling og god kommunikasjon med mennesker i et samfunn preget av mangfold. Studentene lærer å samarbeide med barn og deres familier for å utvikle tilpassede tiltak. Respekt for enkeltindividet, medvirkning og brukerperspektiv er viktig igjennom hele studiet.

Vegard Snartland trekker fram at det så mye som 24 uker med praksis i utdanningen og at studentene skal ha sin praksis på ulike steder. Snartland forteller også at det er mulig å ta deler av barnevernsutdanningen i utlandet, på institusjoner vi samarbeider med i USA, Europa eller Afrika.  

Etter bachelor i barnevern kan du ta master i barnevernsarbeid. For en del stillinger innen barnevern vil det bli påbudt med en masterutdanning i 2031. 

 

student master i barnevernsarbeid

En master innen barnevern gir Miranda mer fagkunnskap

Miranda valgte å ta master for å fordype seg mer innenfor fagfeltet barnevern.