– Å definere kulturledelse er vanskelig, men det er enkelt å nevne eksempler på jobber der utdanningen er nyttig å ha, sier kulturledelsesstudent Marie Nodland.

Hun er opptatt av film, bøker og musikk, og ønsker å bidra til å spre mer kunst ut til folket. Drømmen er å jobbe i et forlag, på et museum eller på et kulturhus etter studiene.

– Å jobbe med kvalitetssikring og formidling av ulike kunstarter, tror jeg passer meg bra. Derfor er jeg glad vi blant annet lærer mye om kulturpolitikk og de ulike bransjene innenfor kulturfeltet, sier hun.

Kulturledelsesstudentene Anette Schia Kaasa og Marie Nodland på campus Bø. foto.

BØ-STUDENTER: Litteratur, musikk- og kunstindustrien er bare noen få av mange kulturbransjer Anette og Marie lærer om på bachelorstudiet i kulturledelse.

Vil leve av lidenskapen

Medstudent Anette Schia Kaasa mener kulturledelsesstudiet er perfekt for deg som vil gjøre karriere av interessen din.

– Illustrasjon og design er min lidenskap. Jeg er allerede utdannet grafisk designer, men nå studerer jeg kulturledelse fordi det også tar for seg ledelse, markedsføring og bedriftsøkonomi, sier Anette.

– Med kunnskap om både det kreative og det organisatoriske tror jeg mange dører til spennende arbeidsmuligheter i kultursektoren åpnes.

Og Anette er langt fra den eneste studenten som tenker slik.

– Det er mange i vårt kull som har utdanning fra tidligere eller som har vært eller er utøvende kunstnere. Det er for eksempel en del musikere som går på studiet, som nå ønsker å kombinere musikkarrieren eller satse fullt på å få seg en jobb i musikkbransjen. Å jobbe i et plateselskap, med booking eller på festival er nok drømmen for mange, men det krever ofte erfaring eller kontakter. Derfor er det så innmari bra at vi får ha mye praksis under studiet.

Kulturledelsesstudentene Marie Nodland og Anette Schia Kaasa på Globusfesitavlen i Drammen. foto.

PRAKSIS: Marie og Anette har hatt praksis på kulturfestivalen Globus i Drammen under andreåret som studenter på kulturledelse. (Foto: Trine Justad/Byen Vår Drammen).

Festival som fag

Praksis – som vil si at du får prøve deg ute i arbeidslivet mens du studerer – er en av de store fordelene du får ved å være kulturledelsestudent på USN, mener Marie og Anette. Begge har fått prøvd seg i arbeidslivet gjennom emnet «Festival og Event Management».

– Vi fikk jobbe på Globusfestivalen, en internasjonal mat- og kulturfestival i Drammen, forteller Marie.

– Det var superlærerikt. Vi fikk jobbe tett på festivalledelsen med rigging og klargjøring av arrangementet. Vi så at det er mange oppgaver som må løses spontant siden situasjoner skjer underveis som vi ikke har forberedt oss på. På den måten lærer du å bli mer løsningsorientert og tenke kreativt, og det er nyttige egenskaper å ha uansett hvilken del av kulturbransjen du ønsker å jobbe i.

Kulturledelsesstudentene Anette Schia Kaasa og Marie Nodland på Globusfesitavlen i Drammen. foto.

(Foto: Trine Justad/Byen Vår Drammen)

Å få kontakter og større nettverk er en annen stor fordel med å være ute i praksis, mener Anette.

– Gjør du en god jobb er mulighetene gode for at du kan bli kontaktet igjen av festivalen eller arbeidsgiveren du er i praksis hos.

– Kultur-Norge er ikke stort, så kontakter og gode referanser er gull verdt, sier hun.

Det dukker også opp muligheter for praksis i ditt tredje år på kulturledelse. Da kan du ha et helt semester – altså et halvt år – i praksis. I tillegg kan du også ha praksisopphold i en bedrift eller organisasjon mens du skriver bacheloroppgaven.

– Praksis er uten tvil noe av det morsomste med studiet. Det gjør at vi kan prøve ut mye av den læringen vi får på universitetet. Også er det er det en fin avveksling fra å sitte med nesa ned i bøkene, sier Marie.

Anette Schia Kaasa og Marie Nodland på campus Bø. foto.

ERFARINGER: Anette og Marie blir rike på erfaring fra praksis mens de studerer på USN. Marie, som vil jobbe med kulturformidling, kan tenke seg å ha praksis på Filmens hus eller Nasjonalgalleriet i femte semester på kulturledelsesstudiet.

Supert studentmiljø i Bø

I tillegg til at de stortrives på studiet, har Anette og Marie det som plommen i egget på campus Bø.

– Her er det et innmari bra studentmiljø, som går på tvers av alle studiene, sier Anette.

– Variasjonen av studieretningene er stor. Idrett, natur og miljø, IT og eiendomsmegling er bare noen av studiene i Bø i tillegg til kulturledelse.

– Det er nok mangfoldet av folk og interesser som skaper det unike miljøet i Bø. Også Kroa selvsagt!

Kroa i Bø er studentenes egen konsert- og utelivsscene, som også brukes til å arrangere alt fra studentjulebord til film- og quizkvelder. Kroa styres og driftes av frivillige studenter.

– Mange av de frivillige som jobber på Kroa studerer kulturledelse, og det er kanskje litt naturlig, sier Marie.

– Foruten at det går på ren interesse, handler det nok også om at mange kulturledelsestudenter er proaktive mennesker som elsker å skape gode stemning og legge til rette for at folk kommer sammen på konserter og andre arrangement.

Marie har selv vært styremedlem i filmklubben på Kroa, og sier erfaringen med frivillig arbeid er vel verdt å få med seg.

– For det første er det rågøy, for det andre er det en kjempemulighet til å få verdifull erfaring som både gir ferdigheter og er super å ha på CV’en.

– På Kroa kan du blant annet sitte i hovedstyret og lede driften, eller så kan du for eksempel jobbe med booking, markedsføring eller rigging.

– Du kan også være med på å arrangere den årlige studentfestivalen VIKO. Da står studentlivet i Bø på hodet en hel uke. Mulighetene her er mange, så om du benytter deg av dem, er dette et studie og et studentliv som du nesten garantert kommer til å ha det fantastisk moro med.

Slik blir du klar til studentlivet

Du er ferdig på videregående skole og skal begynne å studere på universitetet. Hva venter nå? Vi hjelper deg med å bli klar for studentlivet.