– USN leverte best på beredskapsstudier


Kildal har omfattende erfaring med beredskapsarbeid. Han har jobbet over 20 år i Forsvaret, også i Afghanistan. Under korona-pandemien ledet han operativ pandemi-arbeidsgruppe i Bærum kommune. Det var denne gruppen som etablerte et system rundt test-stasjoner, smittesporing, vaksinering og oppfølging av skoler og barnehager i kommunen.
Nå er Kildal seksjonssjef for operativ beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Han er også initiativtaker til Stabsarbeid i kriser, en ny deltids videreutdanning fra USN Handelshøyskolen, som tilbys våren 2023.
Selv har Kildal de siste årene tatt modulene Det uforutsette og beredskap, Øvelser i kriseberedskap og Samvirke og beredskap. De to første tok han midt under pandemien, ved siden av oppfølging av blant annet skoler, barnehager og andre kommunale instanser i Bærum kommune.
– Jeg hadde mye erfaring, men ingen sivile studiepoeng som kunne dokumentere det jeg hadde kunnskap om. Jeg fant at USN var det universitetet som leverte best på det jeg ville ha, og på en måte som gjorde at jeg kunne få det til.
Trenger grunnleggende forståelse
Kildal sier kombinasjonen av nettundervisning og fysisk oppmøte gjorde det mulig for ham å ta videreutdanning innen beredskap. Som leder har han også sendt flere ansatte til de samme videreutdanningene. Han mener det er viktig å forstå hva beredskap faktisk handler om.
– De som skal jobbe med kriser og beredskap må ha en grunnleggende forståelse, og den må gå litt dypere enn det som ofte tas inn i de masterutdanningene som mange har. Det synes jeg disse modulene gjør. De er veldig konkrete og gir en direkte effekt.
Anders Kildal fikk god kontakt med USNs fagmiljø innen beredskap, og holdt kontakten ved like etter at han var ferdig med de tre modulene. Ved starten av Ukraina-krigen etablerte Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet stab.
Oppgaven deres var å håndtere krisen og understøtte Kriseutvalget for atomberedskap og den nasjonale atomberedskapsorganisasjonen.
Tok initiativ til videreutdanning i stabsarbeid
– Direktoratet har et bra planverk og et godt system rundt det å sette stab, men anledningen fikk meg til å tenke på at det ikke er noen selvfølge. Mange organisasjoner har i sitt planverk å sette stab, uten at de som jobber der nødvendigvis vet hva det innebærer å sitte i en krisestab.
Kildal kontaktet derfor USN Handelshøyskolen og foreslo en egen modul rettet mot arbeid i krisestab. Han sendte over forskjellige typer materiell bygget på hans egen erfaring, ikke minst fra stabsarbeidet i direktoratet, og bidro med ideer til hvordan et slikt studium kunne bygges opp.
– Det er viktig å forstå hvordan en krisestab er satt sammen, hvorfor den er sammensatt slik, hva staben faktisk skal gjøre og hvilke funksjoner du trenger, sier Kildal. Våren 2023 tilbys Stabsarbeid i kriser på deltid. Studiet er åpent for søking nå, og Kildal har tilbudt seg å være gjesteforeleser og bidra med sine erfaringer.
Bruker etter- og videreutdanning som verktøy
Flere bedrifter og organisasjoner er allerede i gang med å tilpasse seg en ny situasjon, og bruker etter- og videreutdanning som verktøy
Leder for etter- og videreutdanning ved USN Handelshøyskolen Inger Lise Nes forteller om et økende behov for kurs.
– Vi tilbyr derfor etter- og videreutdanningstilbud som er tilpasset behovene til kundene. Det betyr både skreddersydd faginnhold og et format med korte, fleksible kurs tilpasset deltakere i full jobb.
Hold deg oppdatert
Få nyttig og inspirerende informasjon om økonomiutdanningene. Vi vil sende deg studentintervjuer, praktisk informasjon og karrieremuligheter.
Hvem passer stabsarbeid i kriser for?
Videreutdanningen passer for ansatte i offentlig, privat og frivillig sektor.
- Sitter du i en stabsfunksjon og ønsker faglig påfyll?
- Ønsker du deg en fremtidig lederposisjon der stabsarbeid inngår?
- Er du nyutdannet og har en generell interesse for krisehåndtering og beredskap?
All undervisning foregår via Zoom, og krever ikke fysisk oppmøte på campus.
Studiets fokusområder
- temaer, teorier og problemstillinger knyttet til stabsarbeid som arbeidsform
- den norske beredskapsmodellen
- risiko, risikoforståelse og risikoanalyser
- styrker og utfordringer knyttet til stabsarbeid, teamutvikling og ledelse
- utvikling og styrking av stab ved eskalerende hendelser og flere samarbeidspartnere
- forbedring av samvirke internt og eksternt
Solid fagmiljø står bak studiet
Studiet tilbys av USN Handelshøyskolen. Dette studiet og de andre innen sikkerhet og beredskap er utviklet av USNs «Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse». Senterets formål er å utvikle forskningsbasert kunnskap om sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse.
– Et felt i hurtig utvikling og vekst
Avdelingsdirektør Jan Helge Kaiser i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er tidligere fylkesberedskapssjef i Vestfold og Telemark og har fulgt USNs arbeid med studier innen samfunnssikkerhet og beredskap:
– Feltet samfunnssikkerhet er under hurtig utvikling og vekst. Hendelser de siste to-tre årene viser betydningen av forebygging, beredskap og evne til krisehåndtering. Det viser også sårbarhetene i vårt samfunn, hvor hendelser i èn sektor påvirker i betydelig grad andre samfunnstjenester. Kompetanse, ressurser og samvirke er sentralt for både å forebygge og håndtere en hendelse.
– Etter og videreutdanning tilfører kompetanse, enten ved at den utfyller, eller ved at den kan bygge på allerede eksisterende kompetanse. Kompetanse er også ferskvare. Samfunnet, innbyggere, teknologi er i hurtig endring, derfor vil etter- og videreutdanning styrke evnen til å forebygge og håndtere.
– Historien viser oss at de store hendelsene gjerne kommer svært overraskende på oss. Håndtering vil være et produkt av ressurser, prosedyrer og den kompetanse som er etablert i forkant av en hendelse. Derfor vil etter- og videreutdanning være en investering i både forebygging og beredskapen vår. Det er også forebygging i seg selv, ettersom den øker kunnskapen om gjensidige avhengigheter og erfaring fra tidligere hendelser.