Bærekraft + utveksling = sant?

Bilde ut fra en togkupe i Skottland

Vil du reise på utveksling, men tenker samtidig på hvordan det påvirker miljøet? Da er denne siden perfekt for deg!

Her har vi samlet tips til deg som du kan ha nytte av før, under og etter utvekslingsoppholdet.

Miljøstipend

Er målet ditt å slippe ut så lite C02 som mulig? Da bør du unngå fly og hurtigbåt, og i stedet velge buss eller aller helst tog som reisemiddel. Visste du at i 2021 lanserte USN et miljøstipend for de studentene som velger å reise miljøvennlig til utvekslingsstedet sitt (altså: bruke tog, sykkel, ski, gå, padle, buss). Klikk her for lese mer om miljøstipendet.

Før utveksling

Regjeringen ønsker at minst 20% (og snart 50%) av alle studenter reiser på et utvekslingsopphold i løpet av studiet sitt. Det å reise på utveksling er en fantastisk mulighet som gir stor merverdi til utdanningen din.

Du får mulighet til å bo i et annet land, lære språk, nye arbeidsmetoder, bli kjent med en annen kultur og få internasjonal erfaring.

Men før du reiser ut kan det være verdt å tenke over hvor du vil legge igjen klimaavtrykket ditt? Vi anbefaler at du heller reiser på utveksling til India, som nesten garantert vil forandre deg som person, enn å ta korte helgeturer til europeiske storbyer.

Men husk; dersom det er én reise du skal ta, bør du prioritere et semester i utlandet, hvor du får fordype deg i en ny kultur og virkelig blir kjent med byen du skal bo i, og menneskene som bor der.
 

Susanne på fottur i Canada

Reis til Europa med tog fremfor Australia med fly

Miljøaspektet er en god grunn til å velge et utvekslingsopphold i Europa fremfor Australia. En annen god grunn er kostnaden. Du betaler ikke skolepenger, du får Erasmus-stipend samtidig som du kan få støtte fra Lånekassen, du får en språktest og -sertifikat, og du kan få et gratis språkkurs. I tillegg til å være gunstig for lommeboken, er det også gunstig for miljøet å reise kortere. Men er det egentlig så stor forskjell på en flytur til Australia sammenliknet med en togtur til Paris?

Fly t/r Paris slipper ut 1556 kg CO2, mens t/r Sydney (Australia) slipper ut hele 10.398 kg CO2. Dersom du tenker på miljøet og velger å ta toget til Paris, slipper du bare ut 332 kg CO2. Du vil altså kunne ta toget t/r Paris 31 ganger før du har sluppet ut like mye CO2 som en tur til og fra Australia.

Så; hvis du vil tenke miljø på utvekslingen din; ta toget til utvekslingsstedet! Da kan du også søke om å få 2000 kroner i miljøstipend fra oss.

Vil du vite klimafotavtrykket til utvekslingsreisen din? Prøv feriekalkulatoren Klimatsmart semester. Der ser du hvor mye bedre det er å reise med tog enn å ta fly.

Sjekk også ut denne PDF'en om hvorfor du bør reise med tog på Erasmusopphold. 

 

Ung mann med sekk på rydden, ser på togskinner

På selve utvekslingen

  • Kjøp brukt! Det er alltids en mulighet for å få kjøpt brukt. Kanskje er det en Facebookgruppe for studentboligen du skal bo i, for universitetet eller en gruppe for kjøp og salg i byen du skal bo i? Ved å kjøpe brukt kjøkkenutstyr, møbler, pensum og interiørartikler sparer du både miljøet og lommeboken.
     
  • Ta med en flaske du kan fylle opp med vann. Kan du ikke drikke vannet fra springen? Undersøk om du kan bruke en vannfilterkanne til vannet fra springen. På campus finnes det ofte egne vanndispensere hvor du kan fylle flasken din, så slipper du å kjøpe mange nye plastflasker.
     
  • Kjøp en brukt sykkel. Sykkel er en flott måte å komme seg rundt i en ny by på. Før du reiser hjem kan du selge sykkelen, kanskje går du opp i opp? PS: husk hjelm.
     
  • Gjør deg kjent med lokal søppelsortering. Sorterer de plast, matavfall, glass, papir osv.?
     
  • Ta med handlenett hjemmefra, og sjekk om landet du skal til forbyr plastposer (som de blant annet gjør i Tanzania, Danmark, Frankrike og Tyskland).
     
  • Hvis du skal reise rundt i utvekslingslandet: unngå fly, reis heller med tog. På denne måten får du også sett mye mer av landet, og kanskje møter du noen andre som er på togloffing. PS: book gjerne togbillettene tidlig, da får du de billigste billettene.  Reiser du miljøvennlig kan du søke om miljøstipend!
     
  • Før du reiser hjem kan du arrangere en auksjon/gi-bort-kveld. Da blir du kvitt tingene du ikke skal ha med deg hjem på en grønn måte. I tillegg gir du andre muligheten til å kjøpe brukt. Kanskje du også tjener litt på det, slik Pernille gjorde da hun var på utveksling i London.


Har du noen bærekrafttips du har lyst til å dele med studenter som skal på utveksling? Send en e-post til international@usn.no

Fire sykler står på en bro i Amsterdam

Inspirerende nettsider

 

Miljøstipend

Ønsker du veiledning om utveksling eller har andre spørsmål, kontakt oss om utveksling.