Norge har lenge hatt gode og velfungerende institusjoner og mekanismer for organisering, styring og regulering, som har hatt bred tillit og legitimitet i befolkningen.
Dette utfordres både regionalt og nasjonalt av en rekke forhold knyttet til eksempelvis demografiske endringer, økonomisk press mot velferdsstaten og dens institusjoner, nye og forsterkede former for utenforskap, press mot ytringsfrihet og det offentlige ordskiftet og den nye geopolitiske situasjonen i Europa.
Vi skal fylle kritiske kunnskapshull og bidra til forskningsbasert og tverrfaglig kunnskapsutvikling på et område med bred og økende samfunns- og yrkesrelevans.
Organisering og styring er forutsetninger for å nå alle FNs bærekraftsmål, det være seg helse, miljø, økonomi, arbeid, utdanning, likhet eller gode institusjoner.
Et generelt faglig utgangspunkt for satsningen er derfor at spørsmål knyttet til organisering, styring og ledelse av – og i – samfunnet, er av essensiell betydning for å forske på temaer som:
- Press mot demokratiske prinsipper som organisasjons- og styringsform i institusjoner, organisasjoner og i det sivile liv
- Endringer i vilkår for det offentlige ordskiftet og påvirkningen dette har på demokrati og ytringsfrihet
- Redusert tillit og polarisering i samfunnet
- Uintenderte virkninger av regulering knyttet til lov-og regelverksutvikling og virkemåten til ulike tilsynsinstitusjoner
- Virkningen av digitalisering for eksempelvis tillit til offentlig/private institusjoner, utenforskap/inkludering, marginalisering og ulikhet
- Demografiske endringer: Behovet for nye måter å organisere samfunn, arbeidsliv og det sivile liv som følge av aldring, urbanisering, digitalisering, innvandring og flyktningstrømmer.
- Sikkerhet: Globale spenninger og Norges geopolitiske situasjon
- Utdanningsløpets rolle og funksjon knyttet til medborgerskap, inkludering og demokrati
- Medborgerskap, migrasjon, mangfold, urfolks og minoriteters rettigheter og menneskerettigheter
- Samfunnssikkerhet og beredskap