Ungt utenforskap er en stor samfunnsutfordring og medfører betydelige kostnader for den enkelte og for samfunnet.
I Vestfold, Telemark og Viken er det et stort antall barn og unge som opplever utenforskap eller står i fare for å bli marginalisert. Arbeidsledigheten i vår region er høyere enn landsgjennomsnittet, andel unge uføre er høyest i landet og andel unge som tar høyere utdanning er under landsgjennomsnittet.
USN har forskningsbaserte disiplin- og profesjonsutdanninger som er helt sentrale for å forebygge utenforskap og fremme livsmestring blant barn og unge. Våre fagmiljøer forsker på barnehage, skole og oppvekst, friluftsliv, idrett og kultur samt psykisk helse, rus og omsorg.
Gjennom vår satsing på oppvekst, tilhørighet og livsmestring, ønsker vi å skape ny kunnskap som kan bidra til å styrke barn og unges rettigheter, ressurser og muligheter i et mangfoldig og inkluderende samfunn.
Dette strategiske forskningsområdet er tverrfaglig og involverer forskere fra ulike fakulteter og institutter, som samarbeider med nasjonale og internasjonale partnere, samt relevante aktører fra praksisfeltet.
USN skal være en aktiv og synlig samfunnsaktør som formidler forskningsbasert kunnskap og dialog med ulike målgrupper, som politikere, beslutningstakere, praktikere, organisasjoner, media og allmennheten.
Noen sentrale tema for vårt strategiske forskningsområde Oppvekst, tilhørighet og livsmestring:
- risiko- og beskyttelsesfaktorer i barn og unges oppvekst
- barn og unges medvirkning i hverdagsliv, tjenesteutvikling og forskning
- rammebetingelser for tilpassede tjenester
- digitale støtteressurser
- digitale løsninger for individuelle behov
- samarbeidsbaserte metoder på tvers
- tilrettelegge tjenester og samhandling på tvers
- kompetanseutvikling for samhandling