– Studentbedrift ga meg selvtillit

I 2018 konkurrerte Linda Skjelbred med studentbedrift.Foto
LÆRTE MYE AV STUDENTBEDRIFT: Linda Skjelbred er glad hun valgte å ha studentbedrift i studiet på USN. (Foto: Jan-Henrik Kulberg)

I 2018 konkurrerte Linda Skjelbred med studentbedrift. Våren 2019 var hun selv konferansier, da studenter fra hele USN møttes til kåring av beste studentbedrifter.


 – Jeg husker jeg satt slik som dere med studentbedriften for et år siden, og var veldig nervøs. I løpet av dagen vokste jeg minst ti centimeter i selvtillit. Det er målet for dere også. Dere skal gå ut herfra i kveld og være skikkelig stolte, sa hun under åpningen på campus Kongsberg. 
 
Dit kom studentbedrifter fra USNs campuser for å pitche ideene sine og konkurrere om gjeve priser. Ungt Entreprenørskap arrangerer Buskerud-Telemark-Vestfold-mesterskapet i studentbedrift hvert år sammen med USN. Vinneren i fjor vant også NM i Oslo og konkurrerte i EM, der den fikk tredjeplass. 
 
Linda er ferdig som student våren 2019 med bachelor i internasjonal markedsføring og bachelor i innovasjon og entreprenørskap, i tillegg til et årsstudium i IT og informasjonssystemer. 
 
Hun har allerede fått jobb som entreprenørskapsrådgiver i Ungt Entreprenørskap Telemark. 
 
– Å jobbe med studentbedrift har lært meg å holde ut og ikke gi opp når jeg føler jeg møter veggen. Det har også lært meg hvordan jeg kan starte en bedrift selv, og ikke minst hvordan jeg kommer i kontakt med de menneskene som kan hjelpe meg med å finne de gode løsningene.  

– Det er da den gode følelsen kommer, når du finner løsninger etter å ha møtt krevende utfordringer. Også tror jeg det er veldig bra å kunne vise til at du har hatt studentbedrift. Du har vært gjennom prosessen med å starte, utvikle og drifte noe. Det er noe helt annet i praksis enn i teorien, sier Linda som kom til NM i fjor. 

En gruppe Y-veis-studenter på bygg er blant årets deltakere med studentbedrift med et egenutviklet dørhåndtak-system, som fjerner behovet for skruer.  Gruppebilde
Bedriftsidé: Dørhåndtak uten skruer

Tradisjonelt har ingeniørstudenter på Y-veien gjort det bra med studentbedriftene sine. Fjorårets NM-vinner kom fra dette studiemiljøet på campus Porsgrunn. 
 
En gruppe Y-vei-studenter på bygg er blant årets deltakere med et egenutviklet dørhåndtak-system, som fjerner behovet for skruer. 
 
– Vi har alle fagbrev som tømrere og har satt opp mange dører opp gjennom årene, så vi kjenner godt disse skruene som hele tiden løsner.  Dette er en løsning som fester låsen uten skruer. Denne kan du bare klikke på plass. Produktet er fleksibelt og passer alle tykkelser, sier studentene bak bedriften Easy Lock med et smil.  
 
De har tatt med seg kunnskapen sin inn i ingeniørstudiet og kommet opp med noe helt nytt. Egen demonstrasjonsvideo er på plass, det samme med profileringsmateriale i forskjellige fasonger. 
 
Studentbedriften Easy Lock SB vant prisen som beste studentbedrift fra Telemark og en rekke andre kategorier under kåringen på ettermiddagen. De skal dermed videre til NM.

Malin Stensson og Kine Kvear Hellingsrud viser bildet av Deborah fra Tanga i Tanzania, som er et av barna som har fått briller.
Bedriftsidé: Briller til barn i Tanzania

– Deborah hadde ikke briller og kunne bare se en meter foran seg. Hun hadde minus fire og kjempeskeive hornhinner, forteller Malin Stensson (Sandnes) og Kine Kvear Hellingsrud (Hokksund).
 
I Tanzania har de to optikerstudentene distribuert 450 norske briller som de samlet inn, testet, vasket og klargjorde før de reiste nedover på tre måneders praksis. De tar med seg verdifull erfaring fra studenbedriften Specs Abroad SB når de nå skal ut i jobb som optikere

– For Deborah var det umulig å se på tavla og vanskelig å kjenne igjen ansikter. Halvparten av befolkningen i Tanzania er barn, og et godt syn kan være avgjørende for at de ikke dropper ut av skolen. 
 
Det føles godt å ha gjort noe for andre, sier de to studentene. En brille kan gjøre en stor forskjell for et barn. Selv har de lært mye av å ha studentbedrift.
 
– Vi har lært å være selvstendige, vi tror mer på oss selv og har blitt gode på å samarbeide. Dessuten har vi fått masse trening i helt grunnleggende ferdigheter som optikere må beherske. Det var bare oss to i tre måneder uten noe avansert utstyr. Vi har måttet være kreative også og vi har lært mye om kultur og språk. Det har vært veldig givende, og vi har lyst til å holde kontakten med dem vi hjalp.

Studentbedriften EX praxi fra campus Vestfold.  Foto av jentene i studentbedriften.
Bedriftsidé: Praksisplasser til ungdom

Anniken Linheim Isaksen (Skien) og Ramona Sandersen (Porsgrunn) går tredje året på bachelor i økonomi og ledelse på campus Vestfold, og tar spesialisering innovasjon og entreprenørskap. 
 
– Vi gjør dette frivillig, for å utfordre oss selv. Bedriften vår EZ praxi SB skal tilby praksisplasser til ungdom i niende klasse, så de skal få enklere innsyn i arbeidslivet. Vi har jobbet flere semestre med denne problemstillingen, og synes det er en bra idé som vi vil ta videre. Vi har allerede en formidlingstjeneste i Vestfold som samarbeidspartner. Nå jobber vi med å videreutvikle bedriftsnettverket, og har vært i kontakt med mange allerede. 
 
– Hvorfor valgte dere denne bedriftsidéen?
 
– Utgangspunktet vårt er at det er så ekstremt høyt frafall på videregående. Arbeidsuka på ungdomsskolen er ikke nok. Elevene trenger å lære om arbeidslivet hele året,. Vi vil at evene skal kunne praksis ut fra hva de er interessert i og mestrer. 
 
– Hva får dere selv igjen for å jobbe med studentbedrift?
 
– Vi får vist oss frem, får kontakter og det er en ekstra utfordring i studiet.

Elena Andorsen, Hanne Johnsen, Synne Haugland og Malin Brettvik. Foto
Bedriftsidé: Verktøykasse for transpersoner

Studentbedriften Transikon vant i kategorien «Beste sosiale entreprenør» og skal videre til NM. Under mottoet «Våg å være» har studentene laget en digital verktøykasse for transpersoner og deres pårørende på nettstedet Transikon.no.

– Vi har sett at det er et udekket behov for informasjon om tematikken og laget derfor en nettside med faglig informasjon, personlige historier, guider og lenker til hjelpeapparat og hjelpemidler. I tillegg har vi utarbeidet pårørendeguider for at alle som blir berørt av prosessen skal føle seg ivaretatt og få svar på ting som kan være vanskelig under prosessen forklarer barnevernspedagog-student Malin Brettvik.

Hun er daglig leder i Transikon, som for øvrig består av Hanne Johnsen, Synne Haugland og Elena Andorsen; alle sammen tredjeårsstudenter på Bachelor i barnevernspedagog-studiet ved campus Porsgrunn.

 
Studentbedriftene blir vurdert av en jury med representanter fra blant annet næringslivet og USN. Her er det studentbedriften Klart Jeg Kan som har besøk på sin stand. FOTO

Jury vurderer

 Studentbedriftene blir vurdert av en jury med representanter fra blant annet næringslivet og USN. Her er det studentbedriften Klart Jeg Kan som har besøk på sin stand.

Studentbedriften Klart jeg kan SB består av vernepleiestudenter fra campus Porsgrunn, og har som forretningssidè å tilby aktiviteter for unge med lett utviklingshemming. 

 
– Vår kompetanse som vernepleiere handler om å kunne kartlegge og tilrettelegge for alle mennesker. Vi bruker gården vår som læringsarena med skjønne naturopplevelser. Dyrene hjelper oss til å bygge relasjoner rundt positive opplevelser, sier Mathilde Ellingsen, Katrine Lauritzen, Claes Christian Engberg og Roger Larsen. 
 

Resultater 2019

Beste Studentbedrift 2019:

1.plass Telemark, Easy Lock SB

1.plass Buskerud, Algae SB

Wildcard: EZ Praxi, USN Vestfold

Beste Leder:

Patryk Bulat, WorkBuddy SB, USN Porsgrunn

Beste Sosiale entreprenør:

Transikon SB, USN Porsgrunn

Beste IA- Bedrift:

WorkBuddy SB, USN Porsgrunn

Gunnar Knudsen prisen - Beste innovasjon:

Easy Lock SB, USN Porsgrunn

Beste Markedsføring:

Easy Lock SB, USN Porsgrunn

Se fullstendig oversikt over alle plasseringer her

Se fotoalbum fra mesterskapet på Ungt Entreprenørskap sin Facebookside

Om konkurransen

Hvert år arrangeres Buskerud-Telemark-Vestfold mesterskap av Ungt Entreprenørskap i samarbeid med USN.

Til sammen 26 studentbedrifter i ulike kategorier deltok i det regionale mesterskapet.

Alle bedriftene fikk sine to minutter til å overbevise foran en fullsatt sal, og hadde også flere møter med ulike juryer som vurderte ulike sider av bedriftene.

Studentbedrift på USN

Studentbedrift ble startet opp ved USN i 2004, og universitetet er den mest meriterte institusjonen i Norge (mest utmerkelser og priser).
 

Ved en rekke bachelorstudieier på USN kan studentene velge studentbedrift som alternativ til ordinær praksis og skriving av bacheloroppgave.

USN var først innen høyere utdanning i Norge om å tilby dette alternativet, og i år er det fjerde gang studentene på en rekke av våre studier har denne muligheten.

 
USNs studenter har flere ganger vunnet NM og og fått gode plasser internasjonalt. Flere studentbedrifter har blitt lønnsomme og fortsatt videre etter studiene. Den mest kjente er kanskje børsnoterte Zwipe, som startet som studentbedrift ved campus Bø 2008/2009.