– Det er fint at en ung fylkekommune vil samarbeide med et ungt universitet. Jeg opplever at vi begge gjør nybrottsarbeid og har overlappende satsinger. Vi kommer til å spille på fagmiljøer ved hele universitetet og er veldig glade for dette samarbeidet med Buskerud fylkeskommune, sier rektor Pia Bing-Jonsson ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
Hun sier avtalen er spesiell, fordi den kobler USNs strategiske forskning- og utviklingsområder med BFKs tre utviklingsmål i den regionale planstrategien 2024-2027. Bing-Jonsson berømmer fylkeskommunen for å ha satt seg så godt inn i universitetets egne strategier og prioriteringer.
– De har sett på våre strategiske forsknings- og utviklingsområder, og vurdert dem opp mot sine egne planer i fylkeskommunen. Deretter har de kommet med forslag til hvordan vi kan koble dem sammen.
Arbeid mot utenforskap
Fylkesordfører Tore Opdal Hansen sier at tilbakemeldingene fra de 18 kommunene i Buskerud har vært klar. De ønsker å prioritere arbeid mot utenforskap, altså tiltak som i stedet kan fremme innenforskap.
–Jeg er veldig tilfreds med at vi nå har inngått denne samarbeidsavtalen med USN. USN er en stor og viktig aktør innen utdannings- og kompetanseområdet. God og riktig kompetanse er et av de viktigste virkemidlene vi har for å møte samfunnsutfordringene i Buskerud, sier fylkesordføreren.
Han sier Buskerud fylkeskommune og USN er to sentrale aktører i den regionale utviklingen av Buskerud.
– Med dette samarbeidet kobler fylkeskommunen og USN sine satsningsområder. Et målrettet og forpliktende samarbeid vil gagne hele Buskerudsamfunnet, avslutter Tore Opdal Hansen.
Universitetet og fylkeskommunen skal prioritere samarbeid om sju områder:
- sikre måloppnåelse i allerede inngåtte samarbeidsavtaler
- være initiativtakere og pådrivere for å utvikle et kommunalt forskningssystem for Buskerudregionen
- attraktivt universitet og campussamarbeid
- ulike opplæringstilbud med fleksibilitet og skreddersøm
- næringsutvikling, grønn omstilling og teknologiutvikling
- mobilitet og samferdsel
- folkehelse, integrering, stedsutvikling og demokratiutvikling
Sikrer også pågående prosjekter
Spesialrådgiver Kristin Barstad har ansvar for USNs regionale samhandling med offentlig sektor, og har hatt dialogen med fylkeskommunen rundt avtalen. Hun sier det er sjeldent at avtalepartnere setter seg så godt inn i universitetets egne strategier og prioriteringer som fylkeskommunen har gjort.
– Noen av de vi samarbeider med har en forventning om at vi skal komme og kurse dem. Fylkeskommunen ønsker i stedet å være en partner i samarbeidet. Det er sjelden vi har partnere som til de grader ser oss i kortene, synes det vi holder på med er interessant og klarer å få forankret samarbeidet i sin egen organisasjon og avdelinger.
Barstad sier samarbeidet allerede er forankret på avdelingsledernivå i fylkeskommunen.
Hun er også glad for at første punkt i avtalen handler om å sikre de prosjektene som allerede er i gang mellom universitetet og fylkeskommunen, slik som:
- universitetsskolesamarbeid med videregående skoler i Lier, Drammen og Kongsberg gjennom USN-Universitetsskoleforum
- samarbeid om praksisstudier for studenter ved USN
- områdeavtale mellom USN og Karriere Buskerud
- kongsbergskolesamarbeidet
- helse HUB
– Så her handler det ikke bare om å sette i gang noe nytt, men også å sikre det som allerede er i gang. Det er så mye som vi kan bygge videre på, og det er fint at fylkeskommunen er så tydelig på at de ikke slipper det som er satt i gang, sier Barstad.