Studier Finn studier Videreutdanning Søknad og opptak Studie- og emneplaner Utveksling til utlandet Praksis Vi hjelper deg med studievalget Studiestart Utdanning med lønn Studentliv Livet som student Bolig og velferd Muligheter under studiene Tilrettelegging og studentstøtte Forskning Forskningsgrupper og senter Barnehage, skole og høyere utdanning Friluftsliv, idrett og kroppsøving Helse og velferd Humanistiske fag Kunstnerisk utviklingsarbeid Maritim virksomhet Natur, helse og miljø Naturvitenskap Synsvitenskap Teknologi Tradisjonskunst og praktisk- estetiske fag Økonomi, ledelse og regulering Oppdragsforskning Doktorgradsutdanning Våre ph.d.-utdanninger Ph.d.-handbok Stipendiatsiden Disputaser Doktorkreering Industriforskerskolen i komplekse systemer Strategiske forskningsområder Demokrati, samfunnsorganisering og styring Energi, klima og miljø Fremtidens helse og velferdstjenester Oppvekst, tilhørighet og livsmestring Regional verdiskapning Forskningsformidling Lørdagsuniversitetet Forskingsdagane Forskningsforedrag på bestilling Forskningstimen Prosjekter Prosjekter finansiert av Forskningsrådet Fremragende sentre EU-finansierte forsknings- og innovasjonsprosjekter Andre prosjekter Internasjonale utdanningsprosjekter Ekspertliste FoUI-eksperter Publisert forskning Om USN Organisering Organisasjonskart Leiinga Styret Råd, utval og ombod Fakultet Strategi og visjon Biblioteket IT-tjenester Brukerveiledninger Kvalitetssystemet Rutiner og arbeidsbeskrivelser Si ifra Regelverk Beredskap og krisehandsaming Campusene Ledige stillinger Kontakt oss Tilsette Presse Toppledelse Ekspertliste Samarbeid med oss Campusene favorite_border

Mine studier

  • Beklager, her gikk noe galt. Vi har problemer med favorittmarkeringer for øyeblikket.
en favorite_border Meny close

Kompetanseløft for luftfarten

Med midler fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), har Universitetet i Sørøst-Norge og LØRN, sammen med Widerøe og Avarn Security, utviklet et unikt studium for ansatte i luftfarten. Studiet er bygget opp rundt fire satsningsområder i luftfarten. Du kan velge blant 10 emner innenfor hvert område. Hvert emne gir ett studiepoeng.

Nettbasert studium
Digital undervisning

Hvorfor skal du studere?

  • Studiet er skreddersydd for deg! 
    Kompetanseløft for luftfarten er et bransjeprogram, som betyr at det er bransjen selv som har sett et behov for videreutdanning innenfor tidsaktuelle temaer og problemstillinger. Målet er at arbeidstakere, permitterte og ledige tilknyttet luftfarten får nødvendig og relevant kompetanseutvikling for å mestre omstilling og bli stående i arbeid.
  • Du kan få studiepoeng.
  • Det er kostnadsfritt, du betaler ingenting.  
  • Studiet går kun én gang, med oppstart august 2023!
    Studiet er utviklet av, og med, eksperter fra akademia og aktører innenfor luftfarten. Du velger selv hvilke emner du vil ta og setter sammen din egen unike kompetanse. 

Hvordan er studiet bygget opp? 

  • Studiet er heldigitalt
  • Hvert emne er lagt opp med forelesninger og podcaster (ca. 5 timer), samt 15 - 20 timers egenaktivitet.
  • Det er to obligatoriske oppgaver for hvert emne 
  • Gjennomført emne og godkjente oppgaver gir kursbevis/studiepoeng 

Opptakskrav

Det er ingen opptaktskrav og førstemann til mølla!

Alle som gjennomfører et emne får kursbevis. 

For å få studiepoeng, må du kvalifisere for opptak til høyere utdanning. Relevant dokumentasjon lastes opp sammen med søknaden. Du er kvalifisert for studiepoeng hvis du fyller kriteriene for et av alternativene nedenfor: 

  • Alternativ 1: Vitnemål som viser at du har generell studiekompetanse
  • Alternativ 2: Hvis du er over 25 år (eller fyller 25 år i 2023) kan du bli vurdert på bakgrunn av realkompetanse. Da må du laste opp arbeidsattester som dokumenterer 5-års arbeidserfaring + vitnemål/komptansebevis som viser at du har norsk og engelsk fra videregående skole.

Hvordan søke?

Nedenfor finner du mer informasjon om emnene. Klikk på emnet du ønsker for å søke:
(ønsker du å ta flere emner, må du sende én søknad pr emne)

  • Logg inn med BankID
  • Legg inn kontaktinformasjon (legges inn kun én gang)
  • Last opp evt. dokumentasjon (lastes opp kun én gang)
  • Svar på tilleggsspørsmålene (hver gang)

Søketips! Høyreklikk på emnet og åpne linken i ny fane - da forlater du ikke hovedsiden og kan lett gå tilbake for å søke neste emne.

Hvor mange emner kan jeg søke på?

  • 100% stilling: Du kan velge inntil 20 emner
  • 50% stilling: Du kan velge inntil 30 emner
  • Uten arbeid: Du kan velge inntil 40 emner 

4 fagområder – 40 emner

Scanning av qr-kode på flyplass Datasystemer er sårbare, og luftfarten regnes som kritisk infrastruktur. Derfor er kunnskap og ferdigheter innenfor informasjonssikkerhet spesielt viktig for luftfarten. De ti emnene forklarer trusselbildet luftfarten står overfor, ulike former for angrep, og hvordan du kan beskytte deg. Du får også en innføring i gjeldende regelverk for informasjonssikkerhet. Sikkerhetsvakt på lufthavn Luftfarten er svært opptatt av sikkerhet. Både passasjerer, ansatte og materiell må beskyttes. De ti emnene tar for seg hvordan sikkerhetsarbeidet organiseres både nasjonalt og internasjonalt, med vekt på kultur og ledelse. Du får også en innføring i gjeldende regelverk, og lærer om beredskap og krisehåndtering. Koffert på baggasjebånd Bærekraft er uløselig knyttet til luftfartens fremtid og du lærer om luftfartens klima- og miljøpåvirkninger og industriens arbeid i det grønne skiftet. De ti emnene gir en innføring i nasjonalt og internasjonalt regelverk og du blir bedre kjent med miljøvennlige systemer og energikilder, elektrifisering, innfasing av bærekraftig flydrivstoff (SAF), lufthavndrift og luftromsorganisering. comliance-arbeid ved datamaskin Luftfarten forvalter store verdier og har ansvar for mange menneskeliv. For å sikre oss mot skader og ulykker er det nødvendig med gode systemer. De ti emnene forklarer viktigheten av gode kontroll og rapporteringssystemer, diskuterer begreper som revisjon og tilsyn. Du lærer om planlegging, intervjuteknikker, evaluering, rapportering av funn, korrigerende tiltak og avslutning av revisjon. I tillegg finnes det et emne som omhandler oppfølging og undersøkelser av hendelser og ulykker.

Studiestart 21. august

Alle ledige plasser er nå tildelt. Logg på dine søknader for å se hva du er påmeldt!

A Informasjonssikkerhet i luftfarten

A01 Risiko og trusler FULLTEGNET!
Lær om risiko og trusler knyttet til informasjonssikkerhet. Emnet gir en innføring i betydningen av informasjonssikkerhet innenfor luftfarten, nye utfordringer, kompleksitet og relevante trusselaktører.

Forelesere og gjester
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Trond Skjerve (Mnemonic), Carl Sandaker (DNB), Geir Køien (USN) og Ulrik Sagelvmo (Mnemonic)
A02 Beskyttelsestiltak FULLTEGNET!
Lær om beskyttelsestiltak mot cyberangrep, sikker bruk av e-post og sosiale medier og betydningen av den menneskelige faktor.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastverter: Frode Skaarnes (LØRN) og Erling Neumann (LØRN)
Podkastgjester: Geir Køien (USN), Karoline Hultman Tømte (Norsis) og Frode Skaarnes (LØRN)
A03 Bærekraft og informasjonssikkerhet FULLTEGNET!
Lær om hvordan informasjonssikkerhet kan bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål. Emnet gir en innføring i FNs bærekraftsmål og hvordan informasjonssikkerhet kan bidra til økt måloppnåelse. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Rania El-Gazzar (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Carl Sandaker (DNB)
A04 Personvern og informasjonssikkerhet FULLTEGNET!
Lær om personvern og informasjonssikkerhet. Få en innføring i lovgivningen, de viktigste prinsippene for personvern, modellering av personopplysninger samt systematisk oppfølging av GDPR og informassjonssikkerhetsprinsipper. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Marius Rohde Johannessen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Finn Myrstad (Forbrukerrådet) og Victoria Helen Jakobsen (Widerøe)
A05 Introduksjon til sosial manipulering FULLTEGNET!
Lær om sosial manipulering gjennom praktiske eksempler. Emnet tar for seg ulike former av sosial manipulering vi kan bli utsatt for. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Rania El-Gazzar (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Ragnhild 'Bridget' Sageng (Ethical hacker, Orange Cyberdefence)
A06 Sosial manipulering i praksis FULLTEGNET!
Lær om metoder og verktøy som hackerne bruker til sosial manipulering. Emnet utdyper sosial manipulering ved å gjennomgå ulike metoder og verktøy som brukes av hackere, og diskuterer mottiltak på individ- og organisasjonsnivå.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Rania El-Gazzar (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Ragnhild 'Bridget' Sageng (Ethical hacker, Orange Cyberdefence)
A07 Sikkerhetskultur FULLTEGNET!
Lær om verdier, metoder og teknikker for å utvikle en god sikkerhetskultur på organisasjons- og individnivå og hva den enkelte medarbeider kan bidra med i egen arbeidshverdag. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Roar Thon (Fagdirektør sikkerhetskultur, NSM)
A08 Sikkerhet for ledere FULLTEGNET!
Lær om ulike typer risiko og prinsipper for god risikostyring. Emner går gjennom ulike modeller for risikoanalyse og gir en innføring i trefaktormodellen, samt hvordan man kan bruke modellene til å kartlegge og styre risiko. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Eli Sofie Amdam (Teamleder, IT Governance and Security, Transcendent group)
A09 NSM grunnprinsipper FULLTEGNET!
Få en innføring i Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) grunnprinsipper for å beskytte informasjonssystemer mot uautorisert tilgang, skade eller misbruk. Lær om målgruppen for prinsippene, utfordringer og anbefalte tiltak mot dataangrep. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Rania El-Gazzar (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Roar Thon (Fagdirektør sikkerhetskultur, NSM)
A10 Oppfølging av hendelser FULLTEGNET!
Lær om hvordan man kan håndtere cybersikkerhetsrelaterte hendelser på individ og systemnivå. Emnet omhandler oppfølging av hendelser, og introduserer mulige scenarier og hvordan disse bør håndteres både fra individ og systemperspektiv.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Leif Arne Brandsæter (Norkart), Karoline Hultman Tømte (Norsis) og Frode Bergh (Avinor)

B Sikkerhetsarbeid i luftfarten

B01 Internasjonalisering av luftfart FULLTEGNET!
Lær om internasjonalt regelverk og samarbeid relatert til sikkerhetsarbeid innenfor luftfarten. Emnet presenterer Warzawakonferansen, etablering av ICAO regelverk, Eurocontrol, EASA og utvikling av luftromsblokker innen luftfarten. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen 
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Paul Johannessen (3Greens Consulting), Anders Sætre (Avinor) og Geir Ingebrethsen
B02 Samvirke i et sikkerhetsperspektiv FULLTEGNET!
Lær om teoretiske og praktiske sider knyttet til samvirke med relevans for luftfarten. Emnet presenterer teoretiske tilnærminger til samvirke kombinert med praktiske erfaringer med samvirkeutvikling og læring i et sikkerhetsperspektiv.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjest: Jan W. Jensen Ruud (Stabssjef, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark)
B03 Sikkerhet og rammebetingelser FULLTEGNET!
Lær om sikkerhet som fagområde og hvilke rammebetingelser som gjelder for sikkerhet generelt og for luftfarten spesielt. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Marielle Charlen Sivertsen (Avarn) og Rune Erlandsen (Avinor)
B04 Vold, trusler og trakassering mot ansatte i luftfarten FULLTEGNET!
Lær om mulige årsaker og ledelsesansvaret, forebygging og oppfølging knyttet til vold, trusler og trakassering mot ansatte i luftfarten.  

Forelsere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Tobias Bakke (Widerøe), Stina Barth Nilsen (Widerøe) og Wenche Navarsete (Widerøe)
B05 Norske bestemmelser FULLTEGNET!
Lær om luftfartsloven og andre norske bestemmelser for sivil luftfart. Få innsikt i hvordan relatere innholdet i luftfartsloven og andre norske bestemmelser for sivil luftfart til egen arbeidshverdag. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen 
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Jon Solvang, Tobias Bakke (Widerøe), Nils Gunnar Eide (Pilot Flight Academy) og Morten Haugom (Pilot Flight Adademy). 
B06 Sikkerhetskultur; Rapportering og just culture FULLTEGNET!
Lær om rapportering og just culture. Emnet disuterer sikkerhetskultur med fokus på rapportering og just culture innenfor luftfarten.  

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen 
Podkastverter: Frode Skaarnes (LØRN) og Haakon Rud (LØRN)
Podkastgjester: Nikolai Kerr (Widerøe), Endre Berntzen (Widerøe) og Sverre Quale
B07 Company resource management (CRM) FULLTEGNET!
Lær om 'company resource management' (CRM) innenfor luftfarten med fokus på målsetting og samhandling. Emner gir eksempler på samarbeid og rolleforståelse og diskuterer hva som ligger i begrepet situasjonsforståelse. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen 
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Kim Henriksen (SAS), Stein Gilhuus (SAS) og Roger Aaser (Politiet Sør-Øst)
B08 Risikoområder innen menneskelige faktorer FULLTEGNET!
Lær om menneskelige faktorer som risikoområder innenfor luftfarten. Emnet omhandler menneskelige faktorer og gir dybdekunnskap om faktorer som påvirker menneskelig atferd, herunder stress og beslutningstakingsprosesser. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Robby J. Peralta (LØRN)
Podkastgjest: Erlend Gjære (Secure Practice)
B09 Trusler FULLTEGNET!
Lær om aktørers (stat, gruppe, individ) kapasitet og intensjon til å utføre tilsiktede og/eller uønskede handlinger. Emnet gir en innføring i verdivurdering, ulike trusler og sårbarheter. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Jarle Løwe Sørensen (USN)
Podkastvert: Robby J. Peralta (LØRN)
Podkastgjest: Eric Carlström (Professor, Sahlgrenska Akademien Göteborg)
B10 Oppfølging av kritiske hendelser FULLTEGNET!
Lær om oppfølging av kritiske hendelser relatert til luftfarten. Emnet omhandler oppfølging av kritiske hendelser, herunder kollegastøtte/CISM, etablering og vedlikehold av et program, og tilrettelegging på arbeidsplassen relatert til luftfarten.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen 
Podkastverter: Frode Skaarnes (LØRN) og Haakon Rud (LØRN)
Podkastgjester: Jan Thore Mellem (SHT), Kjell Magne Rækken (Avinor), Mariken Dyndal (Avinor) og Jon Solvang

C Grønn omstilling i luftfarten

C01 Klimamål FULLTEGNET!
Lær om klimamål knyttet til grønn omstilling i luftfarten. Emnet omhandler globale og nasjonale klimamål relevante for luftfarten. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Marius Rohde Johannessen (USN)
Podkastvert: Sven Mollekleiv (LØRN)
Podkastgjest: Lars-Henrik Paarup Michelsen (leder, Norsk klimastiftelse)
C02 Bidrag til bærekraftsmål FULLTEGNET!
Lær om FNs bærekraftsmål og hvordan luftfarten kan bidra til å oppfylle disse. Emnet omhandler luftfartens bidrag til bærekraftsmålene, inkludert samfunnsmessige, geografiske, økonomiske og beredskapsmessige bidrag. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Marius Rohde Johannessen (USN)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN) 
Podkastgjester: Anders Fagernæs (Norwegian), Torbjørn Lothe (NHO Luftfart), Anders Fagernæs (Norwegian), Jens Christian Junge (Trøndelag heimevernsdistrikt HV-12)
C03 Luftfartens miljøpåvirkninger FULLTEGNET!
Lær om hvordan luftfarten påvirker miljøet med avfall, utslipp, annen forurensning, støy og areal. Emnet diskuterer også mulige tiltak for å redusere miljøpåvirkningen.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Eivind Berstad (Bellona)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Martin Melvær (Bellona), Holger Schlaupitz (Naturvernforbundet) og Knut Johansen (Envac).
C04 Miljøkrav til luftoperasjoner og lufthavner FULLTEGNET!
Lær om internasjonale og nasjonale miljøkrav knyttet til luftoperasjoner og lufthavner og hvordan disse påvirker virksomheten. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Andreas Kollbye Aks (Widerøe Zero), Stine Ramstad Westby (Avinor), Torbjørn Lothe (NHO Luftfart) og Erlend Larsen (Stortinget)
C05 Grønn teknologi i luftfarten FULLTEGNET!
Lær om grønn teknologi i luftfarten og hvordan teknologi kan bidra til det grønne skiftet. Emnet omhandler teknologiutvikling og modenhet, samt ny teknologi i luftfarten med spesielt søkelys på autonom luftfart og bruk av droner. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Lasse Berntzen (USN)
Podkastverter: Sven Mollekleiv (LØRN) og Sophia Adampour (LØRN)
Podkastgjester: Stein Nilsen (CEO, Widerøe), Jon Arne Sæterås (ScientiaMobile), Erlend Larsen (Stortinget) og Ingeborg Briseid Kraft (Bærum kommune) 
C06 Klimapåvirkning, mål og politikk FULLTEGNET!
Lær om klimapåvirkning, mål og politikk knyttet til grønn omstilling og forstå betydningen av grønn omstilling innenfor luftfarten. Emnet tar for seg klimapåvirkning, klimamål, klimapolitikk og innfasing av bærekraftig flydrivstoff (SAF). 

Forelsere og gjester: 
Forelser: Eivind Berstad (Bellona)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Erik Lahnstein (NHO Luftfart), Eric Lithun (Elfly Group), Knut Morten Johansen (SAS) og Anders Fagernæs (Norwegian)
C07 Muligheter for nullutslipps luftfart FULLTEGNET!
Lær om muligheter og tiltak for nullutslipps luftfart knyttet til grønn omstiling. Emnet tar for seg biodrivstoff og syntetisk drivstoff, elektrisitet, hydrogen og ammoniakk, samt CO2-kompensering.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Eivind Berstad (Bellona/USN)
Podkastverter: Sven Mollekleiv (LØRN) og Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Stein Nilsen (Widerøe), Magnus Killingland (DNV), Jonas Kristiansen Nøland (NTNU) og Hege Fjellheim (Veyt)
C08 Organisering av kontrollert luftrom FULLTEGNET!
Lær om organisering av kontrollert luftrom og hvordan kravet til grønn omstilling påvirker slik organisering. Emnet omhandler bakgrunnen for utvikling av kontrollert luftrom og sammenhengen mellom grønn omstilling og luftromsorganisering. Få innsikt i hvorfor luftrommet må organiseres og utvikles, samt prosedyrer for inn/utflyging. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Paul Johannessen
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Jan Storøy Melvoll (Avinor), Bjørn P. Skjælaaen (Avinor), Knut Forseth Tautra og Ingvald Erga (Avinor)
C09 Strategiske målsetninger FULLTEGNET!
Lær om strategiske målsetninger knyttet til grønn omstilling, inkludert merkevarebygging og omdømme, grønnvasking og ESG-rapportering. Få innsikt i hvordan utarbeide og iverksette grønn strategi. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Marius Rohde Johannessen (USN)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjest: Silje Brandvoll ( Widerøe), Kim Gabrielli (UN Global compact) og Bjørn Haugland (SKIFT)
C10 Regelverk og internasjonalt samarbeid FULLTEGNET!
Lær om regelverk og internasjonalt samarbeid knyttet til grønn omstilling, inkludert nasjonal og internasjonal lovgivning, FNs bærekraftsmål, samarbeidsorganisasjoner som ICAO og Eurokontroll og regelverkshindringer relevante for luftfarten. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Marius Rohde Johannessen (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN) og Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Einar Bratteng (Advokatfirmaet Berngaard) og Morten Haugom (Pilot Flight Academy). 

D Samsvar, overvåking og revisjon

D01 Styringssystemer FULLTEGNET!
Lær om styringssystemer knyttet til revisjon i luftfarten. Emnet omhandler styringssystemer relevante for luftfarten og tar for seg COSO-modellen og ulike kontrolltypologier. Få innsikt i hvordan COSO-modellen kan benyttes for å implementere/utvikle internkontroll. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Ellen Hiorth Marthinsen Kulset (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Tom Erik Vennesland (KPMG)
D02 Sertifiseringsordninger FULLTEGNET!
Lær om sertifiseringsordninger relevante for luftfarten. Emnet gir en grunnleggende innføring i hva sertifisering og en standard er, samt hva samarbeid med et sertifiseringsorgan innebærer.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Are Otterdal Larsen (DNV)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Knut J. Ness (ACM Aviation Consulting & Management AS) og Endre Berntzen (Widerøe)
D03 Revisjon og tilsyn FULLTEGNET!
Lær om revisjon og tilsyn tilknyttet kontroller i luftfarten. Emnet gir en innføring i ulike former for revisjon og fastsetting av revisjonskriterier relevante for luftfarten.

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Ellen Hiorth Marthinsen Kulset (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Per Åge Nilsen (Sandefjord Lufthavn AS), Tove Skogheim (ComlAir) og Thor Bent Tjontveit (Avarn). 
D04 Revisjonsplanleggingsprosessen FULLTEGNET!
Lær om revisjonsplanleggingsprosessen og innledende vurderinger. Emnet omhandler ulike revisjonsbegreper og tre innledende vurderinger som vesentlighet, risiko og bevis. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Ellen Hiorth Marthinsen Kulset (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Tore Birkenes (Widerøe)
D05 Revisjonshandlinger og metodikk FULLTEGNET!
Lær om revisjonshandlinger og revisjonsmetodikk. Emnet gir en innføring i ulike handlingstyper og utvalgsbasert metodikk med søkelys på intervju og observasjon. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Ellen Hiorth Marthinsen Kulset (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Gjermund Vidhammer (Mnemonic)
D06 Revisjonsmetodikk og rapportering FULLTEGNET!
Lær om ulik revisjonsmetodikk og rapportering. Emnet gir en innføring i ulike metoder brukt i revisjon, med fokus på spørreskjema, dataanalyse, evaluering av bevis og rapportering. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Ellen Hiorth Marthinsen Kulset (USN)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN)
Podkastgjester: Jo Sigurd Pedersen (KPMG)
D07 Risikovurdering FULLTEGNET!
Lær om risikovurdering og håndtering på ulike nivåer. Emnet gir en innføring i identifisering av risiko og hvilke vurderinger som blir gjort i forhold til risiko relevante for revisjon og kontroll i luftfarten. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Tove Skogheim (ComplAir AS)
Podkastvert: Frode Skaarnes (LØRN) og Erling Neumann (LØRN)
Podkastgjester: Jens Wilhelm Lyche (Norwegian)
D08 Oppfølging av hendelser og ulykker FULLTEGNET!
Lær om oppfølging og undersøkelser av hendelser og ulykker relevante for luftfarten. Emnet gir en innføring i de ulike fasene relatert til hendelser og ulykker, og hvordan oppfølgingen av hendelser og ulykker blir gjennomført. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Tove Skogheim (ComplAir AS)
Podkastvert: Erling Neumann (LØRN)
Podkastgjest: Kåre Halvorsen (Statens havarikommisjon)
D09 Internkontroll, -revisjon og tilsyn FULLTEGNET!
Lær om ulike interne kontroller, revisjon og tilsyn relevante for luftfarten. Emnet omhandler ulike kontroller og hvordan disse kontrolleres og gjennomføres innenfor luftfarten. Det gis en innføring i de ulike fasene av en kontroll; fra planlegging, gjennomføring og rapportering. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Tove Skogheim (ComplAir AS)
Podkastvert: Lin J. Hammer (LØRN)
Podkastgjester: Anne Katrine Moe Paulsen (Pilot Flight Academy)
D10 Definert sikkerhetsnivå FULLTEGNET!
Lær om hvordan en skal sikre og ivareta et definert sikkerhetsnivå relevant for luftfarten. Emnet gir en innføring i hva et sikkerhetsnivå er, hvordan man identifiserer et sikkerhetsnivå og hvordan dette skal sikres og ivaretas. 

Forelesere og gjester: 
Foreleser: Tove Skogheim (ComplAirAS)
Podkastvert: Erling Neumann (LØRN)
Podkastgjester: Morten Kjellesvig (Flyoperativt forum)

Har du spørsmål?

Kontakt en av våre ansatte ved USN eller LØRN