Mange har stått på apoteket og fått vite at medisinen de trenger ikke er på lager. Modellen til Menebo skal gi mer presise og datadrevne prognoser for etterspørselen etter medisiner, slik at du ikke så ofte vil oppleve akkurat dette.
Menebos idé er en KI-basert modell for sanntidsprognoser av medisinbehov, BAIMM. Modellen reduserer feilmarginene i dagens beregningsmetoder betydelig. Der dagens løsninger kan bomme med opptil 40 prosent, har BAIMM potensial til å halvere dette – til en feilmargin på bare 10–20 prosent.
Ideen utmerket seg i sterk konkurranse og fikk toppskår fra juryen.
I sin vurdering har juryen lagt særlig vekt på idéens klare samfunnsnytte, faglige tyngde og realistiske gjennomførbarhet. Modellen er blant annet basert på omfattende britiske reseptdata, men beskriver og tydelig hvordan den kan tilpasses norske forhold.
BAIMM kan gi apotekene og helsevesenet et kraftfullt verktøy i kampen mot medisinmangel – noe som gagner både pasienter og samfunnet.
Innovasjon i fokus
Idékonkurransen er en satsing fra Universitetet i Sørøst-Norge, og i 2025 ble den arrangert for femte gang. Målet er å stimulere ansatte til å foredle og realisere egne idéer og forskningsresultater, og ikke minst å bidra til innovasjon som skaper verdi for samfunnet.
Årets konkurranse fikk inn ni idéer fra tre ulike fakulteter. Handelshøyskolen imponerte med flest innsendte forslag (fire), etterfulgt av Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag (TNM) med tre idéer, og Fakultet for helse- og sosialvitenskap (HS) med to.
Etter en grundig vurderingsprosess ble fem av ideene valgt ut til en vurderingsrunde nummer to, der juryen hentet inn ytterligere informasjon før de landet på vinneren.
Vurderingskriteriene var:
- Nyhetsverdi – Hvor original og nyskapende er idéen?
- Samfunnsverdi – Forventet sosial, miljømessig, kulturell og/eller økonomisk verdi
- Gjennomførbarhet – Er det realistisk å realisere idéen?
En støtte til videre utvikling
Premien på 100 000 kroner overføres til vinnerens institutt og skal brukes til å videreutvikle idéen. Konkurransen organiseres av USNs enhet for kommersialisering og innovasjon som også tilbyr veiledning og støtte til ansatte med idéer og prosjekter med innovasjonspotensial.
Seniorrådgiver Maaike Dooper organiserer Idéprisen ved USN og gratulerer Mesay Moges Menebo med en sterk og viktig vinneridé.
– Dette viser hvordan forskning ved USN kan bidra til konkrete løsninger på store samfunnsutfordringer, understreker Dooper.
Stimuleringsmidler
I januar 2024 fikk Mesay Moges Menebo 62 000 kroner i stimuleringsmidler fra ett av USN sine fem strategiske forskningsområder: Fremtidens helse- og velferdstjenester. Stimuleringsmidlene skal bidra til å utvikle ideer og samarbeid. Mesay forteller at han har hatt god nytte av midlene, som ble brukt til blant annet et kurs i avansert maskinlæring og samarbeid med internasjonale kollegaer.
Lena Heyn er leder for Fremtidens helse- og velferdstjenester. Hun gratulerer prisvinner Menes og er glad for å se at stimuleringsmidlene virker slik de er ment.