Birgit gikk over fjellet for å møte instrumentmaker

Folkemusiker og USN-student Birgit Haukås fra Tinn Austbygd gikk på ski over fjellet, da hun skulle besøke Sverre Heimdal i Nore for å lage sin egen Kraviklyre. Foto av henne med hardingfele.
TOK SKIENE FATT: – Jeg kunne kjørt rundt Jondalen (Kongsberg), men det ville tatt meg tre timer hver vei, sier Birgit. (Foto: Anna Lakowitsch) Kopirett: Anna Lakowitsch

Folkemusiker og USN-student Birgit Haukås fra Tinn Austbygd gikk på ski over fjellet, da hun skulle besøke Sverre Heimdal i Nore for å lage sin egen Kraviklyre.

Birgit Haukås er både folkedanser og utøver på hardingfele, men det er ikke fele hun skal lage. 
 
– Jeg skal lage min egen Kraviklyre som eksamensoppgave i instrumentmaking, sier Birgit som er student på campus Rauland.

Fra NumedalKraviklyre, laget av Sverre  Heimdal. Foto Birgit Haukås.

Kraviklyra har lenge vært betraktet som det eldste strengeinstrumentet vi har bevart i Norge. Nyere undersøkelser viser derimot at «Kraviklyra er langt yngre enn man tidligere har trodd, og at det trolig er snakk om den yngste bevarte lyra vi kjenner til i Europa», skriver Sverre Heimdal og  Bjørn Aksdal i tidsskriftet "folkemusikk" 

Kraviklyra ble først omtalt ved midten av 1800-tallet, og har navnet sitt fra gården Kravik i Nore i Numedal. Det er også i Nore Sverre Heimdal har verkstedet sitt. Han har bygget Kraviklyrer siden 1988. Den originale Kraviklyra er på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

 
Før Birgit Haukås kan starte på sin egen lyre, trenger hun å dokumentere et ferdig instrument. Altså tegne ned og notere alle mål og detaljer. Det var dette hun skulle gjøre hos Sverre Heimdal, men fordi veien mellom Tinn og Veggli er vinterstengt over fjellet, valgte hun å ta skiene fatt 15. januar.

Med fjellski og gamasjer

– Jeg kunne kjørt rundt Jondalen (Kongsberg), men det ville tatt meg tre timer hver vei. I stedet gikk jeg en time over fjellet i tretti centimeter med nysnø, sier Birgit som var godt utstyrt med fjellski og gamasjer. 
 
Heldigvis var været bra. Hun parkerte bilen ved bommen og spente på seg skiene. Ved Vegglifjell skisenter ble hun møtt av Sverre Heimdal, og sammen kjørte de til Nore. I sekken hadde hun en rull med gråpapir, matpapir for å tegne av mønstre, en profilmal som kan trykkes inntil instrumentet og et stativ som lyra kunne settes opp i. Alt for å registrere de detaljene hun trenger for å lage sin egen. 

 

 – Hvorfor har du valgt å lage ei Kraviklyre?

 
– Det er et instrument som jeg alltid har syntes var veldig fint. Du klarer å lage lyd, selv uten å ha noen bakgrunn med instrumentet. Også kommer lyra fra Kravik, et sted som er rett over fjellet hjemmefra. 

Folkemusiker og USN-student Birgit Haukås fra Tinn Austbygd gikk på ski over fjellet, da hun skulle besøke Sverre Heimdal i Nore for å lage sin egen Kraviklyre.