Få en forsmak på studentlivet

En kvinnelig student som er litt eldre sitter i undervisning sammen med flere eldre studenter.
KJENNE PÅ STUDENTLIVET: Vurderer du kompetanseheving, men er usikker på om studentlivet passer deg? Bli med på studieforberedende uker hos oss. (Illustrasjonsbilde: Ingvild Stokka)

Tenker du på å heve kompetansen din, men er usikker på om høyere utdanning passer for deg? Få et innblikk i studentlivet først.

Studenter er ikke lenger bare 19-åringer rett fra videregående skole. Tendensen er at studenter stadig blir eldre. Vurderer du kompetanseheving, men er usikker på om høyere utdanning er aktuelt for deg?

I februar og mars arrangerer Universitetet i Sørøst-Norge (USN) studieforberedende uker ved campusene Vestfold, Porsgrunn og Drammen. Treukerskuret gir en smakebit på livet som student.

– Mange deltakere har vært i utdanning eller arbeid tidligere, men av ulike årsaker sluttet. Studieforberedende uker tar sikte på å gi en grundig og uforpliktende innføring i, og erfaring med, hva høyere utdanning er og hva det innebærer å være student, forteller prosjektleder Thorvald Tangjerd Abrahamsen.

LES OGSÅ: Mer fornøyde studenter 

En realistisk opplevelse

Han var med å starte tilbudet med studieforberedende uker ved USN i 2015, og vet at kurset betyr mye for deltakerne. 

– Tilbudet er til potensielle studenter som har behov for å teste ut om høyere utdanning er aktuelt. På kurset snakker vi mye om forventninger som blir stilt til studentene. Evalueringer viser at 96 prosent av dem som har gjennomført kurset, opplevde økt motivasjon for studier og 94 prosent ble mer bevisst studievalgene sine, forteller Abrahamsen. 

POrtrett av prosjektleder Thorvald T. Abrahamsen

Studieforberedende uker er et samarbeid mellom USN og Nav. Deltakerne får innsikt i ulike utdanningsmuligheter, spesielt innen bachelorutdanningene, ulike arbeidsoppgaver og veiledning både individuelt og i gruppe. 

Av 30 deltakere i fjor, søkte 23 seg inn på høyere utdanning fra høsten ved USN og andre institusjoner. 

– Vi er ikke opptatte av at deltakerne skal begynne hos oss. Det viktigste er at de i løpet av disse tre ukene finner ut hvor veien skal gå videre. Om noen velger USN, er det selvsagt en fin bonus, sier Abrahamsen.

Rådgiver Aina Meyer Jensen ved Nav Vestfold og Telemark er glad for samarbeidet. 

– Vi er blitt kontaktet av andre fylker som ønsker å høre om dette unike samarbeidet. Noe av det spesielle er at deltagerne får en realistisk opplevelse av studentlivet på campus. De reiser hit hver dag, omgås andre i samme situasjonen og opplever at studentene er helt vanlige mennesker og at de selv ikke skiller seg ut negativt, forteller Jensen. 

LES OGSÅ: 3 tips til deg som skal velge utdanning

Mestring og trygghet

Hensikten med studieforberedende uker er at deltakerne skal oppleve mestring og forstå at det er mulig å fullføre et studium, selv om de har utfordringer i studiehverdagen.

– Det skal godt gjøres å finne en student som ikke opplever utfordringer i studiehverdagen sin. Men det handler om å ha strategier og trygghet til å håndtere motgangen når den kommer, sier rådgiver Anne Marie Blichfeldt Hagen.

Kursholder Anne Marie Blichfeldt Hagen og Nav-rådgiver Aina Meyer Jensen stående utenfor campus Porsgrunn

Hun er en av seks USN-ansatte med ekstrajobb som kursholder under studieforberedende uker.

– Som student kan en be om hjelp og fortsette studiene selv når det stormer litt både i studiehverdagen og livet generelt. Nav og USN spiller godt på lag sammen med studentene, for alle ønsker at de skal lykkes, sier Hagen. 

LES OGSÅ: Slik mestrer du studiene

Slik kan du utforske studentlivet 

Har du spørsmål om høyere utdanning? Ta kontakt med Nav-veileder og bli med på studieforberedende uker hos oss. 

Arrangeres i februar og mars ved campusene Porsgrunn, Vestfold og Drammen. 

Treukerskurset er et samarbeid mellom USN og Nav, og gir mulighet til å finne ut om høyere utdanning og studentlivet er aktuelt for deg.

Du får innblikk i studieinnhold, emneplaner og hvordan utdanningene er bygd opp.