– Gi oss en lillefinger, og vi gir alt tilbake

Ghamgin Ramok
TRIVES MED JOBB OG KOLLEGAER: Ghamgin Ramok trives godt som sykepleier på medisinsk avdeling på Drammen sykehus. Her jobber han sammen med kollegaer fra 16 nasjoner. FOTO: Privat

Ghamgin Ramok har møtt mange gode hjelpere på vei til jobben som sykepleier. Nå er det han som hjelper andre.

– Jeg var heldig. Jeg har nesten aldri opplevd rasisme hverken i Risør eller på sykepleiestudiet i Drammen, og jeg har fått hjelp fra snille folk begge steder. Det vil jeg aldri glemme, og jeg vil gjerne bidra tilbake.  

Det forteller en entusiastisk Ghamgin Ramok (29). Han er stolt kurder fra Kobani i Syria, et område som ble sterkt rammet av krigen i Syria.

Valgt til årets student 

Som 19-åring kom Ghamgin til Norge, etter et en dramatisk båtreise fra Libya.  

10 år seinere ble han valgt som årets student blant 121 avgangselever på sykepleiestudiet i Drammen.

Ramok fikk prisen fordi hans medstudenter mente han utmerket seg som en positiv, hjelpsom og aktiv student. Blant annet har han gjort mye for at studenter med et annet morsmål enn norsk får et godt studiemiljø. 

Marit Sandslett har ansvar for Akademisk Språkkafé ved USN . Hun forteller at Ghamgin både er og var en superressurs for språkkafeen og sine medstudenter. Det kan sykepleierstudenten Mubarak Nuray bekrefte. Han bruker språkkafeen så mye han kan og forteller at Ghamgin motiverer til jobbing. Han er kjempeflink og veldig dedikert, og jeg vil gjerne bli som han, sier Mubarak.   Marit Sandslett, Ghamgin Ramok og Mubarak Nuray på USN

LES MER: Ordfører deler ut priser til avgangsstudenter ved USN

– Reis deg etter nederlag

Livet har lært Ghamgin at det går opp og ned, og at det er viktig å lære å reise seg etter nederlag. Som for eksempel når han strøk på en av de første eksamenene på sykepleiestudiet. Da var han skikkelig lei seg, men så bestemte han seg for at det ikke skulle skje igjen. Han jobbet 45 timer på campus hver uke og tok mot til seg og spurte medstudenter og forelesere når det var noe han ikke forsto:  

– Studiemiljøet er kjempebra i Drammen, og det var lett å prate med lærerne. De hjalp oss mye. Jeg fikk gode tips og råd fra mange hele studietida. Da ble det viktig for meg å hjelpe tilbake også. 

LES MER: Tomine er kjempefornøyd med sykepleierstudiet på USN

– Gi oss en lillefinger, og vi gir alt tilbake

Ghamgin har både jobbet hardt og vært heldig å få hjelp som ny i landet. Han begynte på voksenopplæring i Risør og skjønte fort at å lære seg norsk var viktig. Han smilte og kom i snakk med mange, blant annet noen som drev med triathlon.   

I triathlongruppen var det en vaktmester som fant sommerjobb til han og senere tipset hjemmetjenesten om flykningen som jobbet godt.

Den hjelpen han fikk der ble starten på hans karriere i helsevesenet. Nå er Ghamgin blitt en av de mange sykepleierne Norge så sårt har behov for. 

 – Gi oss en lillefinger, og vi gir alt tilbake. Det skal ikke så mye til for at vi skal bli en ressurs og bidra i samfunnet. Her kan alle utgjøre en forskjell. 

Nå jobber Ghamgin som sykepleier på medisinsk avdeling på Drammen sykehus. Her jobber 16 nasjoner sammen i skjønn forening og Ramok trives veldig godt: 

–    Vi har hektiske arbeidsdager, men vi støtter hverandre og har gode sjefer og fagrådgivere og et godt arbeidsmiljø. Vi jobber hardt og så godt vi kan og det er veldig fint å kunne hjelpe andre hver eneste arbeidsdag

Ghamgin Ramok, tidligere sykepleierstudent på USN

 

LES MER: Det er viktig med mannlige sykepleiere

Si ja til alt

Ghamgin Ramok har mange gode tips til flyktninger: 

 – Si ja til alt, vær med i frivillige organisasjoner, følg med på nyheter, hør på lydbøker, smil, snakk med så mange nordmenn du kan og ikke vær redd for å be om hjelp.  

Ramok har sagt ja til å være flaggbærer, bøssebærer, svømmelærer, fotomodell, frivillig jobbing og han har vært med på flerkulturelle forestillinger.  

Nå hører på en lydbok om Jens Stoltenberg og blir inspirert til lære seg mer langrenn av sprinteren Kristine Stavås Skistad. Han setter seg hårete mål. I år gikk han Birken for første gang. Til Drammens Tidende sa han etter løpet:

– Man må ikke være redd, bare spør folk om det du lurer på. Jeg spurte folk på Konnerud om jeg kunne bli med dem å gå på ski. 

Det ga tydeligvis resultater, for Ghamgin gikk Birken på bare 4 timer og 26 minutter, bare noen få år etter at han fikk ski på beina for første gang. 

LES MER: Se hvilke muligheter du har som sykeleierstudent på USN

 

 

Sykepleierutdanninger ved USN

USN har ordinære sykepleierutdanninger i Drammen, Vestfold og Porsgrunn

Det er også mulig å ta desentralisert, fleksibel sykepleieutdanning for innbyggere i Buskerud og Telemark, med samlinger i henholdsvis Hallingdal og på Notodden.  

Akademisk Språkkafe

Universitetet i Sørøst-Norge har i mange år drevet akademisk språkkafé for studenter med utenlandsk opprinnelse. Ghamgin hadde stor glede av å delta på språkkafeen første studieår og ble bedt om å ta jobb som studentassistent der neste år.

Priser fra Drammen kommune

I fjor delte Drammen kommune for første gang ut priser til avgangsstudenter som har utmerket seg ved USN, campus Drammen. Det er studentene selv som nominerer sine medstudenter.