Starter samarbeid med Norsk Bergverksmuseum

FREMOVERLENTE: Samlet i klatreveggen i Geolabben til Norsk Bergverksmuseum, f.v:  styreleder Helge Evju og direktør Svein Skarheim (Norsk Bergverksmuseum), seniorrådgiver Kristin Ørmen Johnsen (USN), instituttleder Gillian Warner-Søderholm, dekan Hans Anton Stubberud og professor Marit Gundersen Engeset (alle fra USN Handelshøyskolen). Foto: Jan-Henrik Kulberg / USN
VIL TENKE NYTT SAMMEN: Samlet i klatreveggen i Geolabben til Norsk Bergverksmuseum, f.v: styreleder Helge Evju og direktør Svein Skarheim (Norsk Bergverksmuseum), seniorrådgiver Kristin Ørmen Johnsen (USN), instituttleder Gillian Warner-Søderholm, dekan Hans Anton Stubberud og professor Marit Gundersen Engeset (alle fra USN Handelshøyskolen). (Foto: Jan-Henrik Kulberg / USN)

Ny avtale omfatter både forskningssamarbeid og studentprosjekter, og et viktig mål er å hjelpe museet med å nå et yngre publikum.

– Vi trenger å fornye oss, så jeg ble veldig glad over dette initiativet fra Universitetet i Sørøst-Norge, sier museumsdirektør Svein Skarheim ved Norsk Bergverksmuseum.
 
Museet er en viktig forvalter av sølvverkshistorien på Kongsberg. Det er en historie som har vært med på å forme både byen og landet.
 
Kongsberg hadde en av Europas eldste institusjoner for høyere utdannelse i bergteknikk. Frem til 1811 var Bergseminaret på Kongsberg og Krigsskolen i Christiania de eneste lærestedene i Norge som tilbød høyere utdanning. Det var faktisk planer om at landets første universitet skulle legges til Kongsberg.
 
– Høyere utdanning og Sølvverket fant hverandre for over to hundre år siden. Tenk på den endringen som har vært her siden da. Det har vært mange svinger på den veien, men det å tenke nytt og omstille seg har vært viktig hele veien, sier styreleder Helge Evju ved Norsk Bergverksmuseum.
 
Nå har altså museet signert avtale med USN. Det skjedde i den ganske så nye Geolabben, som er spesielt laget med tanke på barn og unge og sto ferdig for to år siden.
 
– Et museum må fornyes og være i tiden. En utfordring for mange museer er at folk ikke vet om dem. Jeg tror det er viktig å være litt dristig og tørre å tenke nytt. Det har jo Bergverksmuseet allerede gjort, men kanskje kan vi bringe inn noen nye tanker, sier Kristin Ørmen Johnsen som leder satsingen USN Kultur.
 
SIGNERTE AVTALE: F.v: museumsdirektør Svein Skarheim og dekan Hans Anton Stubberud signerte samarbeidsavtalen som varer til sommeren 2026. I bakgrunnen sees veggen som viser det periodiske system på en måte som barn og unge kan synes er spennende. Foto: Jan-Henrik Kulberg / USN

Målet er å nå dagens unge

USN Kultur er et eget utviklingsprosjekt på USN og ble startet høsten 2021 etter initiativ fra rektor Petter Aasen. Noe av bakgrunnen er at ulike stortingsmeldinger har etterspurt mer samarbeid mellom museums- og reiselivssektoren og høyere utdanning. (les mer om USN Kultur i faktaboksen).
 
– Dette samarbeidet er for fremtiden og ikke fortiden. Vi skal nå dagens og fremtidens barn og unge. Museer må være annerledes nå, enn da jeg var barn. Da måtte vi gå i rekke, være stille og ikke røre noe. Et museum i dag må utvikles til et spennende sted å være for barn og ungdom, sier Ørmen Johnsen.
 
Det betyr ikke å legge vekk historien, men tørre å formidle den på nye måter. USN Handelshøyskolen har forskere innen flere fagområder, som kan gi verdifulle innspill. Det er også meningen at studentene skal få jobbe med problemstillinger knyttet til Bergverksmuseet.
 
Professor og kongsbergenser Marit Gundersen Engeset er ekspert på markedsføring og kundeatferd. Hun har også forsket mye på reiseliv og destinasjonsutvikling og vet mye om hvordan man kan skape gode opplevelser.
 
– Dette blir veldig spennende. Dere er allerede inne på noe veldig bra her inne i Geolabben, ved at barn kan lære gjennom sanseopplevelser. Jeg tror noe av nøkkelen er å tenke litt bredt rundt det dere driver med. Jeg ser for meg at vi samarbeider om å få finansiering til gode forskningsprosjekter, kanskje doktorgradsprosjekter sier Engeset.
 
MANGE MULIGHETER: De er enige om at et museum må fornyes og være i tiden. Fv: dekan Hans Anton Stubberud (USN Handelshøyskolen), styreleder Helge Evju (Norsk Bergverksmuseum), seniorrådgiver Kristin Ørmen Johnsen (USN), direktør Svein Skarheim (Norsk Bergverksmuseum), professor Marit Gundersen Engeset og instituttleder Gillian Warner-Søderholm (begge USN Handelshøyskolen. (Foto: Jan-Henrik Kulberg / USN)

Museet må være relevant

Direktør Svein Skarheim sier museet ønsker å se på samfunnsoppdraget på en ny måte.
 
– Vi må få innsikt i publikums forventninger og de nye strømningene i samfunnet . Dette må prege prioriteringene våre. Det er for eksempel en helt annen forventning til formidlingen knyttet til kvinners innsats eller innvandringens betydning nå enn tidligere. Et museum må være relevant, ellers oppfyller vi ikke samfunnsoppdraget vårt.
 
Museet har allerede hatt økt oppmerksomhet rettet mot besteforeldre med barnebarn som besøkende. Den omtalte Geolabben er utformet som et opplevelsessenter for barn, som også kan leies til barnebursdager og det har vært egne arrangementer for ukrainske flyktninger fra det lokale flyktningemottaket.
 
Kristin Ørmen Johnsen sier det er på høy tid at universitetet og museet finner hverandre.
 
– Vi er jo naboer og har ikke snakket sammen. Dette ligger i tiden, og det er jobben min som leder av USN Kultur å bringe forskerne våre tett på det som skjer i regionen.

Samarbeidsavtalen

  • omfatter faglig utviklingsarbeid og forskning innen markedsføring, kulturturisme og destinasjonsutvikling

USN og Norsk Bergverksmuseum

  • skal initiere og tilrettelegge for at studenter skriver bachelor og master- oppgaver i relevante temaer
  • skal legge til rette for praksisutplassering (internship). Det kan også være aktuelt med praksisopphold
  • skal legge til rette for at ansatte ved Norsk Bergverksmuseum kan søke på nærings ph.d. i samarbeid med USN, eventuelt også utnytte andre muligheter for å finansiere ph.d. prosjekt med relevans for samarbeidsområdene
  • har også en ambisjon om å samarbeide om forskning og søknader om finansiering av forskningsprosjekt og å legge til rette for faglige møteplasser som f.eks seminarer
 

USN Kultur

  • Rektor Petter Aasen ga i 2021 seniorrådgiver Kristin Ørmen Johnsen et mandat til å vurdere hvordan utdanning og forskning i kulturfag ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) kunne løftes frem og synliggjøres.
  • Det skulle sees spesielt på aktivitet knyttet til den industrielle verdensarven, Rjukan- Notodden og muligheter for videreutvikling av campus Rauland.
  • Utviklingsprosjektet ble kalt USN Kultur og skulle bidra til mer samarbeid på tvers av institutter og fakulteter.
  • Målet var å finne måter å koordinere fagområdene bedre og finne synergier.
  • Likeledes var målet å styrke kompetansen på kulturfeltet i bred forstand i USN og løfte frem fagmiljøene.
  • Det ble nedsatt en bredt sammensatt arbeidsgruppe i februar 2022 bestående av ressurspersoner som underviser og forsker innen område kultur, verdensarv, reiseliv, digitalisering og kunstnerisk utviklingsarbeid.
  • Gruppens arbeid koordineres av Kristin Ørmen Johnsen.
  • Arbeidet ble nå utvidet til å gjelde ulike studier og forskning innen reiseliv og kulturturisme.
  • Gruppen skal komme med anbefalinger for på hvordan løfte frem og finne synergier i de relevante fag- og forskningsområdene i USN på tvers av institutter og fakulteter.