Studentbedrift fra USN til topps i NM

Tre studenter mottar pris og står på en scene og smiler
TIL EM: Eirik Skårerverket (til venstre), Pawel Janiszewski og Ine Merete Hansen i BotaniQ SB skal representere Norge i europamesterskapet i studentbedrift. (Foto: Ungt Entreprenørskap)

BotaniQ SB fra USN campus Vestfold gikk av med seieren i årets NM i studentbedrift. Nå venter EM på Sicilia.

Torsdag 6. juni deltok studentbedrifter fra hele landet i NM i Oslo, hvorav seks var fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Torsdag kveld ble vinneren kåret: BotaniQ SB fra campus Vestfold, som vant tre av seks priser i regionmesterskapet. I tillegg vant Vibryr SB fra campus Bø prisen for Beste sosiale entreprenør.

– I sjokk

– Vi er helt i sjokk! Vi har ikke fått det helt med oss ennå, men det er helt utrolig og fantastisk, sier Pawel Janiszewski, som er daglig leder i BotaniQ SB.

I tillegg til ham består BotaniQ av Eirik Skårerverket og Ine Merete Hansen. De er alle tre studenter på bachelor i elektroingeniør, retning elektro-automasjon og robotikk i Vestfold.

Ideen de nå har vunnet EM-billett for, er en automatisk løsning for planting og høsting av tare. Tare kan for eksempel brukes til matlaging, dyrefôr, gjødsel og til bioenergi. Studentene har utarbeidet et konsept for en robot og jobber nå med å få laget en prototyp.

Juryen begrunner valget av vinner slik:

"Vinneren opererer i en sterkt voksende industri som er svært manuell - og
kostnadskrevende. Bedriften har funnet en en mer effektiv og automatisert løsning. Per i dag er det ingen produkter som tilbyr disse løsningene på problemet. Denne løsningen kan være en sterk bidragsyter til å ta ned karbon-fotavtrykkeet i energibransjen, løse klimaproblemer og oppfylle Parisavtalen – selv om selskapet ikke har snakket så mye om det selv.

De har et sterkt merkevarenavn og skiller seg som den beste på IPR strategi. De er også invitert inn i veletablerte miljøer hvor dette produktet og teknologien mangler.

Markedsstørrelsen er gigantisk. De har veldig sterke samarbeidspartnere, et sterkt team med god kjernekompetanse og en bærekraftig løsning som bidrar til et bedre klima. De har også en stor produktportefølje. Vi opplever teamet som ressurssterke, med gjennomføringskraft og sterk vilje for å kunne lykkes!"

Reiser til EM på Sicilia

Janiszewski, Skårerverket og Hansen var overveldet da de hentet hjem tre priser fra regionmesterskapet for Vestfold og Telemark i mai: Beste studentbedrift, Bærekraftsprisen og Gunnar Knudsen prisen – Beste innovasjon.

Nå skal de altså videre til europamesterskapet for studentbedrifter, Gen-E, på Sicilia i begynnelsen av juli. De har såvidt begynt å sette seg inn i hva som venter dem der.

– Nå er det forberedelser til EM, men først skal vi være med på Industriuka i Grenland mandag og onsdag, sier Janiszewski.

Pris til Vibryr SB fra Bø

Også studentbedriften Vibryr SB fra Bø hentet hjem en pris. Ole Kristian Ågotnes, Frida Wølner Voss og Jonas Eide vant prisen for Beste sosiale entreprenør.

Tre studenter står på en scene og har mottatt pris. De jubler

Juryen begrunner det slik:

"Vinneren av kategorien Beste sosiale entreprenør har tatt utgangspunkt i et
stort og økende samfunnsproblem, blant annet eldrebølge og mangel på
helsepersonell. De har utviklet en skalerbar løsning, er tett på sluttbruker og
har erfaring fra domenet selv. De er i dialog med en stor potensiell
samarbeidspartner som kan være en viktig døråpner i en krevende sektor.
Løsningen kan bidra til store besparelser for samfunnet. De jobber med en
løsning for verdig aldring tross stadig mer anstrengt kommuneøkonomi."

Seks bedrifter deltok i NM

Seks bedrifter fra USN deltok:

• BotaniQ SB: Pawel Janiszewski, Eirik Skårerverket og Ine Merete Hansen (Vestfold)
  • DropTag SB: Sander Øverbø (daglig leder), Ole Jørgen Hagen og Håkon Søderlund Nilsen (Porsgrunn)
  • RebrukSekken SB: Iselin Kjelbergnes Staakkan (daglig leder), William Sortland og Tuva Høibakke (Bø)
  • Vibryr SB: Ole Kristian Ågotnes, Frida Wølner Voss og Jonas Eide (Bø)
  • Livetliksom SB: Isabelle Eriksen (daglig leder), Sabina Kjær og Athanasia Loui (Notodden)
  • DigiDose SB: Thea Ditlefsen (daglig leder), Pål Larsen Sveberg, Ole Martin Lunde, Jens Innleggen Meen og Karam Hamid (Porsgrunn)

Hva er studentbedrift?

• Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter kompetanse om bedriftsetablering gjennom oppstart, drift og avvikling av egen bedrift.
  • Studenter kan velge studentbedrift som valgemne, eller drive bedrift som et alternativ til ordinær (BA) bacheloroppgave.
  • Dette gjøres i samarbeid med Ungt Entreprenørskap (UE), som er en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
  • Regionmesterskapet for Studentbedrifter (RMSB) arrangeres av Ungt Entreprenørskap og er en møteplass og en salgs- og markedsføringsarena for studentbedriftene og dem som jobber med dem.
  • Vinnerne av regionmesterskapene møtes til NM i Oslo 6. juni. Her kåres én nasjonal vinner som får reise til EM på Sicilia i juli.