Tester ut teleøyehelse

forsker tester ut teleøyehelseutstyr. Foto
UTPRØVING: Førsteamanuensis Vibeke Sundling (med ryggen til) tester ut en teknologisk løsning som åpner for smidig samarbeid mellom optikere og øyeleger/spesialisthelsetjenesten. (Foto: Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 18. november 2019)

Våre synsforskere er allerede i gang med å utforske teknologien som tilrettelegger for at optikere kan ta større del av ansvaret for folks øyehelse.

Ved Nasjonalt senter for syn, optikk og øyehelse på campus Kongsberg går våre forskere nå i gang med å utvikle forskningsprosjekter knyttet til et nytt og spennende teleøyehelseutstyr.

Se innslag om teleøyehelseutstyret på USN i NRK Dagsrevyen (18. november)

Utstyret muliggjør direkte kommunikasjon med spesialisthelsetjenesten og tilrettelegger for oppgavegliding mellom optiker og øyelege, i tråd med interpellasjonen fra Sveinung Stensland (H) om at optikere bør ta en større del av ansvaret for folks øyehelse.

Med øyelegen på videolink

Tenk deg at du tar turen til optikeren for en synsundersøkelse, og at optikerne da avdekker noe som kan være synstruende. Det er en alvorlig beskjed å få, og per i dag måtte du båret med deg denne usikkerheten i påvente av time hos øyelege. I tillegg kommer reisebelastningen, som mange steder i Norge kan være stor.

– Alternativet er altså at optikeren kobler seg opp med videolink mot en tilgjengelig øyelege/spesialisthelsetjenesten og får avklart behovet for videre undersøkelser, eventuell diagnostisering og videre oppfølging, forklarer førsteamanuensis Vibeke Sundling.

– Teknologien som skal til

– Vi har allerede teknologien som skal til for å følge opp Høyres initiativ om at optikere bør ta en større del av ansvaret for folks øyehelse. Utfordringen er å få et effektivt system, hvor helsepersonell spiller på lag, sier Sundling.

Teleøyehelseutstyret skal testes ut flere steder i verden (blant annet i Nederland og i India), og vår campus på Kongsberg er altså én av disse.

Første i sitt slag

Utstyret er det første i sitt slag som er utviklet i Norge av og med norske optikere, og målet er å bedre øyehelsetjenesten og samarbeid mellom optiker, fastleger og øyeleger til det beste for pasienten.

Våre synsforskere får tilgang på dette utstyret gjennom en partnerskapsavtale mellom USN, Rodenstock Norge AS og BulbiTech AS