– USN er distriktspolitikkens vakre eventyr

Erna Solberg på scenen på torvet i bø, det vil si trappa til rådhuset, stående sammen med USNs Annette Bidschoff.
ERNA INTERVJUER ANNETTE: Statsminister Erna Solberg fikk førsteamanuensis Annette Bischoff ved Universitetet i Sørøst-Norge campus Bø til å fortelle om viktigheten av tilgang på høyere utdanning i distriktet. (Foto: An-Magritt Larsen)

– Våre åtte campuser er distriktspolitikkens vakre eventyr. Det fikk statsminister Erna Solberg fastslått om Universitetet i Sørøst-Norge under lanseringen av planene for fremtidens distrikts-Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) tok rollen som intervjuer da hun og to statsråder lanserte regjeringens nye distriktspolitikk i Bø mandag 21. juni.

Foran et samlet pressekorps utenfor rådhuset på torvet spurte hun førsteamanuensis Annette Bischoff om hvilken betydning Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har for distriktet.

Tre tusen studenter kommer hvert år til campus Bø, som utdanner alt fra fremtidens forfattere til eksperter innenfor innovasjon, friluftsliv og bærekraft.  

– Det har uten tvil stor betydning. Hele ideen med USNs åtte campuser er distriktspolitikkens vakre eventyr fordi det sikrer bred og nær tilgang til utdanning og solid kompetanse tett på der behovene er, fortalte Annette Bischoff. 

LES OGSÅ: Det gror godt på forfatterstudiet

– Bø treffer kjernen i strategiene   

Regjeringen videreutvikler distriktspolitikken med tre nye strategier – en for småbyer og tettsteder, en for kysten og en for fjell og innland.

Bø i Midt-Telemark kommune ble valgt som lanseringssted. Hit hadde statsministeren med seg distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). 

Til stede på lanseringen var også ordfører Siri Blichfeldt Dyrland (Sp), som har jobbet ved tidligere Høgskolen i Telemark, kultursjef Hilde Pedersen og leder av ungdomsrådet Eline Momrak.  

– Bø er et sted som treffer kjernen i strategiene våre. Bø er et regionsenter med et allsidig næringsliv, sterkt utdanning- og forskningsmiljø, studentkultur og som opplever vedvarende befolkningsvekst, forklarte Erna Solberg om stedsvalget.

Erna Solberg hos MSG Cleaning Systems med en haug presse og Espen Lydersen og grunder Svein Gunnar Mæland som snakker

Strategiene skal bidra til å løfte næringsutviklingen i distriktskommunene og skape gode og attraktive lokalsamfunn.

– I Bø rekrutteres studentene fra hele landet og vi har mange internasjonale studenter, særlig danske studenter som ønsker en solid friluftslivsfaglig utdanning. Studentene legger igjen positiv energi og vilje til å skape et godt sted å studere og et godt samfunn å være en del av. Det er liten tvil om at et nært samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv styrker limet i Bø-samfunnet, fortsatte Annette Bischoff til Erna Solberg. 

LES OGSÅ: Et engasjert universitet bør drive behovsidentifisert forskning

Ville studert i utlandet 

Statsministeren ville også ha Bischoffs råd til distriktskommuner som sliter med å rekruttere tilstrekkelig kompetanse til fagmiljøene sine. 

– Det er avgjørende at distriktskommunene satser på etablering av kunnskapsintensive arbeidsplasser for å sikre at tilflyttere får relevante jobber. Samarbeid med kunnskapsinstitusjoner i egen region, innovasjon, forsknings- og arbeidslivsintegrerte utdanninger vil bidra til å øke attraktiviteten og kjennskap til kommunen, sa Bischoff.  

Nærbilde av Espen Lydersen og Annettet Bischoff som ser på hverandre utenfor USN campus Bø i strålende sol

Og hva mener Erna Solberg selv om hva universitetene og høyskolene betyr for distriktsutviklingen? 

– De betyr mye, men må også være rollen sin bevisst med å få utdanning til nærmiljøet og ha et regionalt utviklingsansvar. Nå venter nye utfordringer med etter- og videreutdanning. Mange voksne kommer til å trenge påfyll av kunnskap. Det handler om alt fra digitalisering, nye måter å jobbe på i industrien og lærere som skal undervise i fremtiden med helt nye ting nettopp fordi samfunnet vårt forandrer seg. Lokalsamfunnet skal også være en ressursbank for kompetanse, sier Solberg.

– Hvis du selv skulle studert nå, hvor ville du valgt å studere?

– Jeg ville gjort det jeg ikke fikk gjort da jeg var student – tatt meg et år i utlandet. Jeg tror internasjonalisering og opplevelsen av å stå på egne ben og være litt ute er viktig. Og så ville jeg lett etter hvem som har det best utdanningsmiljøet både faglig og sosialt, sier Solberg. 

LES OGSÅ: 7 gode grunner for å velge USN

På tur med Rådebank   

Ministerne fikk også en smakebit av rånekulturen i Bø. Ekte rånere og skuespillerne Odin «GT» Waage og Maja «Hege» Christiansen fra den prisbelønte NRK-serien Rådebank tok delegasjonen med på en kjøretur i sentrum.

Turen gikk videre til MSG Cleaning Systems AS, et selskap i Bø som tilbyr miljøvennlig vask av bil. Her har USN-professor Espen Lydersen vært med å utvikle konseptet «Grønn bilvask» som han fortalte nærmere om til Erna Solberg & Co. 

ERna Solberg & Co i samtale med Rådebank-skuespillere

– Regjeringen har tro på en fremtid for distriktene i Norge, og jeg tror vi kan gjøre det enda bedre ved å ta utgangspunkt i lokale fortrinn. På den måten skal vi utvikle gode lokalsamfunn med verdiskaping i hele landet. Det vi nå trenger, er å få fart på Norge og ut av krisen. Strategiene vil legger frem skal bidra til nettopp det, sa Erna Solberg.  

LES OGSÅ: USN satser på innovasjon