Vi gjør en bedre jobb med master i barnevern

Trude Andresen og Rita Eriksen på samling master i barnevern, USN
FAGLIG PÅFYLL: Trude Andresen og Rita Eriksen er glade for at master i barnevern er samlingsbasert og mulig å ta ved siden av jobb. Det gir en fin mulighet til nyttig faglig påfyll samtidig som de er i jobb. Fotograf Helle Friis Knutzen, USN

Det sier Trude Andresen og Rita Eriksen. Begge jobber i barneverntjenesten i Færder og tar master i barnevernsarbeid ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Trude og Rita tar master i barnevernsarbeid på deltid, ved siden av jobben. De opplever begge at masterstudiet gir dem faglig påfyll som setter dem i stand til å gjøre en bedre jobb og samarbeide bedre med både foreldre, barn og andre samarbeidspartnere de møter i jobben.

Masterstudiet bidrar til nye måter å forstå og utvikle ny praksis på i barnevernet, forteller de, men presiserer også at mange gjør en kjempejobb i barnevernstjenesten uten en masterutdanning.

Kunnskap fra masterutdanningen gjør at vi ser mer nyansert på familiesituasjoner sier de: 

– Vi har fått andre måter å jobbe på der vi i større grad tør å ta foreldre med på råd og å følge opp det de sier.  Det har gått bra, og det er fint å se at vi kan lykkes med å jobbe på nye måter. 

Trude merker at hun nå ser andre muligheter og gir andre svar enn det hun gjorde før, fordi hun har fått nye måter og forstå andres virkelighet på. Rita forteller at hun i større grad tør å stoppe opp og sette spørsmålstegn ved etablerte sannheter. 

 

Trude Endresen og Rita Eriksen på Universitetet i Sørøst-Norge i forbindelse med samling på master i barnevernsstudier

Forsket på vold

Masterutdanningen på USN har et innovasjonsprosjekt som Trude og Rita tok sammen. Her utforsket de hvordan de selv jobber med voldsbruk hos barn og i familier. Utgangspunktet for prosjektet var, i tillegg til egen praksis, en NOVA-rapport om hvordan barneverntjenesten jobber med vold og overgrep.

I forbindelse med innovasjonsprosjektet fikk Trude og Rita arrangere en fagdag på jobben for hele barneverntjenesten i Færder. Nå skal de skrive en fagartikkel  med utgangspunkt i dette. Her vil de blant annet ha fokus på hvor viktig det er at man ikke støter foreldre vekk fra barnevernstjenesten ved å sette dem i en avmaktsposisjon:

-    Det er viktig å komme i en god samarbeidssituasjon, som gir oss anledning til å utforske samspillet i familiene og sammen finne fram til nye og bedre måter å jobbe på. Vi må hele tiden ha øye på målet, som er å gi barn en sikker oppvekst. Vold er ulik og har ulike årsaker. Vi må se på vår egen praksis og tørre å tenke mer nyansert og med litt bredere perspektiver også når det gjelder vold.

Trude Andresen og Rita Eriksen foran medstudenter på master i barnevernstudiers

Ros til leder

Trude og Rita jobber på samme sted. De mener det har vært en stor styrke å være flere fra samme arbeidsplass på studiet. Det har vært en fordel å kunne jobbe sammen og de tror det er en fordel for arbeidsplassen også: 

– Vi er heldige som har en leder som heier veldig på oss og som ofte sier ja. Hun lar oss prøve ut det vi lærer i masteren og den støtten gjør at vi blir ekstra motiverte. Det er også nyttig for kollegaene våre.

Etter å ha tatt emnet «Vurderinger og beslutningsprosesser i barnevern» hadde Trude og Rita to fagdager på jobben lenket til dette tema.

– Her lærte vi av våre kollegaers erfaringer og de lærte av oss. Det ga oss alle nye perspektiver og mer kompetanse.

 

Om masterutdanningen

Master i barnevernsarbeid ved Universitetet i Sørøst-Norge har fokus på blant annet vurderinger,  beslutningsprosesser, innovasjon og fagutvikling. 

Utdanningen er samlingsbasert og kan tas ved siden av jobb. 

Barnevernspedagoger, sosionomer, og vernepleie kvalifiserer for opptak, men også lærere og andre med relevant utdanning og erfaring.

Her kan du lese mer om innhold, organisering og opptakskrav til master i barnevernsarbeid ved USN.