Viktig med individuelle vurderinger

Professor Grethe Eilertsen og førsteamanuensis Anette Hansen fra forskningsgruppen EldreForsk snakker om betydningen av individuelle vurderinger knyttet til velferdstekonlogi og digitalehjelpemidler i eldreomsorg.

Eilertsen og Hansen er en del av forskningsgruppen USN EldreForsk og forskningsprosjektet «Heime - flere gode dager hjemme» som Eilertsen leder.

Må ikke erstatte
– Forskningsprosjektet har som mål å styrke helsefremmende og tverrfaglig praksis i kommunale helse- og omsorgstjenester til eldre som mottar tjenester i hjemmet og deres pårørende. Eldre er en mangfoldig gruppe med mange ulike behov. Dette begynner vi nå å få interessante data om gjennom vår forskning, sier Grethe Eilertsen.

– Vi ønsker velferdsteknologi og digitale hjelpemidler velkommen, samtidig må vi være svært bevisst på hva teknologien erstatter. Frigjort tid må kommer brukere og pårørende til gode, for eksempel gjennom å styrke de områdene
i tjenesten det i dag er for liten tid til. Under pandemien så vi økt forekomst av isolasjon og ensomhet. Ansikt til ansikt-kontakt er svært viktig, understreker hun.

Kunnskap og kompetanse
Hansen presiserer at velferdsteknologi må brukes med bakgrunn i kunnskap om brukerne, og at det er viktig at helsepersonell har tilstrekkelig kompetanse.
– Individuell tilpasning og god kartlegging er viktig. Og riktig oppfølging. Det kan være både fordeler og ulemper ved å sette inn digitale hjelpemidler. For eksempel kan hjemmetjenesten spare tid og brukeren få mer frihet ved bruk
av medisindispensere. Samtidig er betydning av hjemmetjenestens tilsyn viktig for å gjøre observasjoner og fange opp for eksempel angst og ensomhet, sier hun.

Hansen fremhever at teknologien i fremtiden blir annerledes, samtidig som de grunnleggende menneskelige behovene vil være de samme.

Les hele artikkelen fra Østlands-posten her (.pdf)