Disputas: Bjørn Gjerdrum

Kandidat Bjørn Gjerdrum ved doktorgradsprogrammet personorientert helsearbeid forsvarer sin avhandling: Forbedring av refraktiv treffsikkerhet ved grå stær operasjon hos pasienter som tidligere har hatt synskorrigerende laserbehandling av nærsynthet.


28 May

Praktisk informasjon

  • Dato: 28 mai 2021
  • Tid: kl. 10.00 - 16.00
  • Sted: Kongsberg, Hegstad auditorium og på Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Hybridarrangement 

    Hvis du ønsker å være fysisk til stede må du registrere deg. På grunn av smittevernshensyn kan vi maksimalt ha 50 tilhørere.

    Prøveforelesning og disputas vil også bli arrangert via Zoom,

    Delta via Zoom (trykk på lenken som blir aktiv når programmet starter)

    Program

    10.00-11.00 prøveforelesning: «Optisk og kirurgisk korreksjon av uregelmessig astigmatisme» / «Optical and surgical correction of irregular astigmatism»

    12.00 disputas: kandidat Bjørn Gjerdrum forsvarer sin avhandling: Forbedring av refraktiv treffsikkerhet ved grå stær operasjon hos pasienter som tidligere har hatt synskorrigerende laserbehandling av nærsynthet.

    Bedømmelseskomité

    • førsteopponent: professor Jesper Østergaard Hjortdal, Aarhus universitet
    • annenopponent: overlege og ph.d. Andreas Thorsrud, Oslo Universitetssykehus
    • administrator: førsteamanuensis Trine Langaas, USN

    Veiledere

    • hovedveileder: førsteamanuensis Bente Monica Aakre, USN
    • biveileder førsteamanuensis Per Olof Lundmark, USN

    Leder av disputas: dekan Pia Cecilie Bing-Jonsson, USN
    Programkoordinator for personorientert helsearbeid: professor Halvard Vike, USN

     

Har du spørsmål?

Bjørn GerdrumBjørn Gjerdrum (52) er utdannet optiker fra 1994 og har en mastergrad i klinisk optometri. Han er oppvokst på Kongsberg og bosatt i Stavanger. Han har de siste 15 årene jobbet med forundersøkelser og etterkontroller for refraktiv kirurgi og grå stær behandlinger ved privat øyeklinikk i Stavanger og Haugesund.

Tema for Gjerdrums doktorgradsarbeid er beregning av kunstig øyelinse ved grå stær og refraktivt linsebytte 

Om avhandlingen:

Grå stær (katarakt) operasjon og refraktivt linsebytte (RLE) er svært vanlige operasjoner, hvor øyets naturlige linse blir byttet med en kunstig linse. Styrken på den kunstige linsen blir beregnet for å oppnå minst mulig refraktiv brytningsfeil etter operasjonen. For pasienter som tidligere har hatt synskorrigerende laserbehandling er treffsikkerheten for disse beregningene vesentlig dårligere sammenlignet med andre pasienter.

Resultater fra prosjektet viser at man ved hjelp av en ny beregningsmetode kan forbedre treffsikkerheten for disse pasientene til å bli like god som for pasienter som ikke har hatt tidligere laserbehandling. 

Tradisjonelt blir det benyttet forenklede målinger av blant annet hornhinnens krumning og øyets lengde i teoretiske og erfaringsbaserte formler for å beregne optimal linsestyrke.

En behandlingsstudie viste den høyeste presisjon ved bruk av et såkalt OCT-instrument som gjør tredimensjonale målinger av øyet. Disse målingene ble benyttet i et dataprogram til individuelle optisk beregning av den beste styrken på en kunstig øyelinse. Måling av brytningsfeil hos pasientene etter operasjonen viste at treffsikkerheten ved denne typen beregninger var bedre enn ved bruk av tradisjonelle formler for de samme pasientene.

En stor fordel ved denne måten å beregne linser på er at man ikke trenger å ta hensyn til om pasienten er tidligere laserbehandlet. Studien viste at treffsikkerheten var like god som det som er vist i internasjonale studier av pasienter som ikke har hatt tidligere laserbehandling. En konsekvens av større treffsikkerhet er større fornøydhet for pasienter når de oppnår forventet synsresultat. En annen er at man kan tilby de samme valgmuligheter for type kunstig linse (for eksempel multifokale) for denne pasientgruppen som for andre pasienter. 

Prosjektet viste også at blant pasienter som hadde fått utført synskorrigerende laserbehandling for mellom fem og 15 år siden var det større andel som hadde et forhøyet saltnivå i tårene sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke var laserbehandlet. Forhøyet saltnivå kan tenkes å påvirke målenøyaktigheten av hornhinnens krumning, og dermed nøyaktigheten ved beregning av kunstig øyelinse, selv om dette ikke kunne påvises i en annen studie.

keyboard_backspace Les hele avhandlingen her