Disputas: Sigbjørn Litleskare

Sigbjørn Litleskare holder prøveforelesning og disputerer for graden dr.philos. (doctor philosophiae)


05 Oct

Praktisk informasjon

  • Dato: 5 oktober 2022
  • Tid: kl. 09.00 - 15.30
  • Sted: Drammen, Auditorium 5508 og Zoom
  • Last ned kalenderfil
  • Delta på Zoom

    Program

    Kl. 09.00-11.00: Prøveforelesning, Rom  5508 og Zoom

    1st trial lecture topic: Benefits of physical engagement with green exercise: Recommendations for a physically active nation

    2nd trial lecture topic: The evolution of immersive technology and related methodologies in promoting physical activity: challenges and opportunities

     

    Kl. 12.00-15.00: Disputas,  Rom  5508 og Zoom

    Tittel på avhandlingen: «Virtual green exercise - developing a new concept for health promotion».

    Bedømmelseskomité:

    • Førsteopponent: Førsteamanuensis Rossano Schifanella, Universitet i Turin
    • Andreopponent: Professor Asgeir Mamen, Høyskolen Kristiania

    Administrator:

    Professor Solfrid Bratland-Sanda , Universitetet i Sørøst-Norge

Har du spørsmål?

Sigbjørn Litleskare vil forsvare sin avhandling for graden dr.philos. ved fakultet for helse- og sosialvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Her kan du lese avhandlingen med tittelen: «Virtual green exercise - developing a new concept for health promotion».

Alle kan følge prøveforelesningen og disputasen på campus eller på Zoom.

Følg denne lenken for å delta på Zoom

Om avhandlingen:

Funnene i prosjektet viser at at virtuell grønn trening kan benyttes til helsefremmende arbeid. Grønn trening kan defineres som enhver form for fysisk aktivitet som gjennomføres i tilknytning til natur. Dette inkluderer blant annet en joggetur i skogen og en gåtur i parken.

Bilde av Sigbjørn Liltleskare, brukt i disputaskunngjøring ved USNSigbjørn Litleskare har benyttet VR-briller for å fremvise nettopp en gåtur i et parklignende miljø til personer som går på en tredemølle. Hensikten er altså å skape en opplevelse av å være ute i naturen når man egentlig er inne. Prosjektet har ikke hatt som mål at man skal erstatte opplevelser i ekte med virtuelle naturopplevelser, men har derimot forsøkt å avdekke om virtuelle naturopplevelser kan ha positive helse-effekter for personer som har utfordringer med å oppsøke ekte natur. Dette kan for eksempel være personer på eldrehjem eller personer som har funksjonsnedsettelser.

På grunn av mulige negative bivirkninger av VR, som for eksempel svimmelhet og kvalme, ble det likevel benyttet friske og aktive personer til prosjektet. Gjennom de ulike studiene i dette doktorgradprosjektet har det vært jobbet med å finne strategier for å minimere disse negative effektene, samtidig som man har forsøkt å maksimere de potensielle positive effektene av virtuelle naturopplevelser.

Resultatene viste at de som gjennomfører virtuell grønn trening opplevde dette som mer positivt enn de som gjennomførte innendørs trening uten VR. Resultatene viste og at det er mulig å gi slike VRopplevelser til deltakerne mens de gikk på tredemølle uten bekymringsverdige negative effekter.