Du har kanskje sett eldre kinesere som trener Tai Chi i offentlige parker? Gjennom de myke bevegelsene og vendingene utsetter de kroppen og hjernen for ubalanse.
Det er noe av den samme effekten som doktorgradsstipendiat Evi Petersen ved USN leter etter. Det kan kanskje virke merkelig, men ifølge Petersen vil du holde kroppens balanseevne ved like, gjennom å opprettholde en ubalanse gjennom livet.
Og siden det ikke kan forventes at alle norske eldre starter med Tai Chi, ser hun på andre metoder.
– Vi vet at trening har god effekt uansett hvor gammel du er, men hva vet vi egentlig om effekten av skoene som vi trener i? Jeg har vært opptatt av å se på effekten av sko, fordi det er noe vi har på oss hele tiden, uten at vi tenker så mye over det. Jeg tror vi undervurderer hvor viktig skoene kan være for livskvaliteten, spesielt for eldre mennesker.
Sko og farlige situasjoner
Det var hjemme i Tyskland at Evi Petersen oppdaget en problemstilling som ikke ble snakket så mye om. Mens hun tok bachelor og master i fysisk aktivitet og helse, arbeidet hun mye med eldre mennesker. Da observerte hun hvordan skoene som skulle sørge for stabilitet, egentlig hindret de eldre i å holde ved like balanseevnen. Samtidig så hun farene som oppstod i det øyeblikket de eldre tok av seg skoene, for eksempel når de skulle inn i dusjen. Mange fallsituasjoner oppstod i disse øyeblikkene.
– Jeg ble opptatt av hva vi kan gjøre for at eldre mennesker ikke faller så lett. Dårlig balanse og et ustabilt ganglag øker risikoen til å falle. Og fall er en av de største truslene mot livskvalitet blant eldre. Når de først har falt, starter ofte en prosess som til slutt ender med at de ikke klarer seg så godt selv.
Ifølge Helsedirektoratet faller en tredel over 65 år årlig. 70 % av disse skader seg. Det tilsvarer 170 000 eldre hvert eneste år. Dette utgjør en stor kostnad for det offentlige helsevesenet, og leder i mange tilfeller til mye smerte, lidelse og engstelse for mennesker i denne aldersgruppen.
Har forsket på gåing
Barforsko har blitt utviklet for å gi tilnærmet den samme følelsen som å løpe barbeint. De har en flatere såle, mindre demping og er gjerne langt mykere enn vanlige sko. Hittil har man altså gjerne snakket om slike sko i forbindelse med løping, mens Petersens prosjekt handler om å gå med skoene i hverdagen.
I et ferskt forskningsprosjekt har Petersen og hennes medforskere undersøkt ganglaget til 31 personer i slutten av tjueårene og begynnelsen på trettiårene, og 33 personer i lutten av sekstiårene og begynnelsen på syttiårene. Forskerne var nysgjerrige på hvordan deltakerne egentlig ville gå, avhengig av om de gikk barbeint eller med barfotsko.
– Eldre mennesker blir gjerne anbefalt stødige sko med lave hæler og tykk, sklisikker såle. Problemet med slike sko, er at de ikke utfordrer musklene og sansesystemet som er viktige for balansen. I anklene våre sitter viktige sensorer, som trenger å bli stimulert. Samtidig vet jeg av erfaring at mange eldre ønsker en beskyttelse rundt foten. Det er ikke realistisk at alle skal gå barbeint. Derfor har jeg vært opptatt av å se om det finnes en mellomting mellom tradisjonelle sko og det å gå barbeint. Det er her barfotskoene kommer inn, sier Petersen.
Gir beskyttelse, og trener opp balansen
Testene viste tydelig bedre stabilitet og bedre ganglag for begge aldersgruppene når de gikk med barfotsko, enn når de gikk barbeint. Et viktig funn er derfor at det å gå med barfotsko ikke er det samme som å gå barbeint.
– I tillegg til bedre stabilitet, har du en såle og et stoff som beskytter huden. Både fysisk og psykisk vil det derfor kunne kjennes tryggere å gå med barfotsko enn å gå barbeint, understreker Evi Petersen.
I en ny studie som ikke er publisert ennå, har hun og medforskerne også sammenliknet barfotsko med vanlige sko på forskjellige underlag. Hun sier et av funnene er at barfotskoen er en mellomting mellom å gå barbeint og bruke en vanlig sko, og derfor kan den være en bra sko for eldre. Skoen gir balansesystemet en utfordring, samtidig som den beskytter foten. Petersen sier det er viktig å begynne langsomt med å bruke barfotsko, for å venne muskulatur, sener og ledd til den uvante utfordringen.
Farlige tøfler
Så var det tøflene da. Mange av oss har dem, og de finnes i utallige varianter. Det er særlig en type som Petersen er opptatt av.
– Tøfler med tykk og stabil såle er skumle. De gir en følelse av stabilitet, samtidig som foten lett kan gli ut av dem og skape en situasjon som en eldre person ikke er forberedt på. Vi så at flere av fallulykkene hjemme oppstod enten når de eldre tok av seg skoene, gled ut av tøflene eller når de gikk på et underlag som ikke var stabilt nok. De var rett og slett ikke vant til ustabiliteten.
Barfotsko på aldershjem
Nå ønsker Evi Petersen å undersøke effekten av barfotsko for mennesker som er enda eldre enn testpersonene i forsøket de gjorde. De som er i siste fasen i livet sitt.
– De trenger hjelp til å få en så stabil gange som mulig, og det må være enkelt å ta inn i dagliglivet. Derfor har jeg stor tro på en barfot tøffelsko. Vi er i gang med å innlede samarbeid med et aldershjem, og håper å kunne gjøre kliniske tester. Tenk om slike sko kunne tas inn som en del av tilbudet til eldre, på lik linje med andre tjenester og utstyr som de får?
Produsentene allerede i gang
Noen produsenter av barfotsko er i gang med å lage modeller som er tilpasset eldre, forteller Petersen. Disse skoene skal være enkle å komme inn og ut av, og hun mener de kan bli et godt alternativ til de vanlige tøflene.
I testen sin benyttet forskerne sko fra den tyske produsenten Leguano. På nettsiden deres er det lett å se at barfotsko handler om så mye mer enn løpesko. Her finnes sko i alle mulige fasonger, med og uten knyting.
Petersen forteller at det nå også er mulig å kjøpe slike sko på nett i Norge, gjennom den første norske nettbutikken for barfotsko.
Så kanskje er det noe slikt du skal lete etter, neste gang du skal finne gaven til en eldre mor, far, bestemor eller bestefar?