Peter Fjågesund

Peter Fjågesund er professor i britisk litteratur og kulturkunnskap med doktorgrad om D.H.Lawrence. Han tilbyr foredrag om Brontë-søstrene, Norden og Nord-Europa som sentrum og periferi 1700-1850, Robert Burns på norsk og Utlendinger i Telemark for å nevne noen.

Interesser: Britisk litteratur fra 1750-1930; anglo-skandinaviske forhold, reiselitteratur, polarhistorie, lokallitteratur, skjønnlitterær oversettelse, makrokulturhistorie, sentrum og periferi.

Mine foredrag:

Brontë-søstrene: En viktoriansk tragedie

En populærvitenskapelig presentasjon av den viktigste og mest fascinerende litterære familien i britisk litteraturhistorie, og deres verk. Fortellingen om de tre geniale Brontë-søstrene – og deres bror – gir et gripende innblikk i Englands kanskje mest kjente og myteomspunne litterære familie mot et bakteppe av viktoriatidens brutale virkelighet. Foredraget vil fokusere på hvilke muligheter som fantes for kvinnelige forfattere, på det fascinerende forholdet mellom romanene de skrev og livene de levde, og på spenningene mellom dem.

 

Utlendinger i Telemark på 1800-tallet

De første utenlandske reisende kom til Telemark på 1820-tallet. Hva var de på jakt etter? Hva oppdaget de, og hvordan fortalte de sine lesere om det de opplevde? Foredraget viser et interessant utenlandsk perspektiv på Norge med tekster og illustrasjoner fra et av tidenes mest populære norske reisemål.

 

Norden og Nord-Europa som sentrum og periferi 1700–1850

Nord-Europa var i mange hundreår en politisk og kulturell periferi i forhold til Sør-Europa. Hvordan og hvorfor endret dette bildet seg fra 1700-tallet og fremover? Foredraget er et bredt og makrohistorisk forsøk på å vise hvordan ikke bare politiske, men også kulturelle strømninger og fenomener bidro til denne prosessen.

 

Gal eller genial? Olof Rudbeck: 1600-tallets vitenskapelige multitasker

Olof Rudbeck (1630–1702) er kanskje den mest fascinerende skikkelsen i skandinavisk vitenskapshistorie. Foredraget gir et innblikk i grensesprengende kunnskapstørst, fantasi og arbeidskapasitet, og i vitenskapens drømmer og selvbedrag.

 

Robert Burns på norsk

Skottlands nasjonalskald Robert Burns har gjentatte ganger blitt gjendiktet til norsk. Men hvilken norsk språkdrakt passer egentlig Burns? Foredraget ser nærmere på Burns’ språk, sammenhengen diktene og sangene hans står i, og i hvilken grad de norske gjendiktingene lykkes, deriblant foredragsholderens egne, som hverken er på bokmål eller nynorsk.

 

Den andre veien til Stillehavet: Jakten på Nordøst- og Nordvest-passasjen

I flere hundre år jaktet Europas stormakter på en nordlig snarvei til Stillehavet for å åpne opp en lukrativ handel med Asia. Denne jakten, som var fylt av heltedåder og tragedier, gir nyttig bakgrunnskunnskap for de store omveltningene som i dag skjer i de samme områdene.

Fjågesund

Professor

Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap
Institutt for språk og litteratur

Campus Bø

 

Kontakt

Interessert i et av disse foredragene?

Kontakt Peter Fjågesund for å gjøre en avtale.