Debatt: Kunstig intelligens og bærekraft for omstilling

Portrett på rekke om bord i Berntine av førstelektor Thomas Brekke, GOogle-sjeff i Norge Trine Austevoll Jensen, digitaliseringsansvarlig i Yara Merete Østby og USN-professor Karen Stendal
ARENDALSUKA 2024: Førstelektor Thomas Brekke, leder av strategisk forskningsområde regional verdiskaping ved Universitetet i Sørøst-Norge, styrte debatten om kunstig intelligens. Blant paneldeltakerne var Google-sjefen i Norge, Tine Austvoll Jensen, digitaliseringsansvarlig Merete Østby i Yara og professor Karen Stendal fra USN Handelshøyskolen. (Foto: An-Magritt Larsen)

Kan Norge ta en ledende rolle i den globale grønne omstillingen? Har vi det som trengs for å utnytte fortrinnene i kappløpet om kunstig intelligens? Se og hør debattene fra Arendalsuka 2024.

Med tittelene «Bærekraft som motor for industriell verdiskaping og omstilling. Etikk og butikk for næringslivet?» og «Kunstig intelligens som motor for industriell utvikling og omstilling» inviterte Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til debatter på Arendalsuka.  

Begge temaene er en del av USNs satsing på regional verdiskaping, som er et av universitetets strategiske forskningsområder.

Arendalsuka regnes som årets viktigste møteplass, og markerer starten på den politiske høsten hver august i uke 33. Politikere, næringsliv, organisasjoner og akademia fra hele landet møtes i sørlandsbyen for å diskutere samfunnsspørsmål, med nesten hele norsk presse til stede.

USN deltar med debatter og samtaler om bord på ishavsskuta Berntine, der våre fagfolk diskuterer sammen med flere kjente aktører.

Her kan du se debattene om bærekraft og kunstig intelligens fra Arendalsuka 2024:

Bærekraft som motor for industriell verdiskaping og omstilling. Etikk og butikk for næringslivet? 

Kunstig intelligens som motor for industriell utvikling og omstilling

Hvordan kan regioner i fremtiden bli attraktive steder å bo og drive næring i? 

Om debattene

  • Bærekraft som motor for industriell verdiskaping og omstilling. Etikk og butikk for næringslivet? 

I kjernen av regjeringens Veikart 2.0 for grønt industriløft ligger en ambisiøs visjon om omstilling til et lavutslippssamfunn. Dette innebærer store investeringer i forskning, utvikling og ny teknologi, samt en radikal endring i hvordan vi tenker industri, energi og infrastruktur.

Men hva innebærer dette i praksis for norsk industri? Vi dykker ned i spørsmålene:

  • Kan Norge ta en ledende rolle i den globale grønne omstillingen?
  • Hvordan skal vi utvikle nødvendig grønn produksjonskompetanse?
  • Hva vil det si å være en del av en eksportorientert, grønn industri i det sirkulære skiftet?

I panelet

Innleder: Dekan Elisabet Syverud ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag ved USN

Tore O. Sandvik (Ap), statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet

Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør i Skift Norge 

Edina Ringdal Wickholm, direktør for dekarboniseringspolitikk og partnerskap i Yara 

Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark

Ordstyrer: Seniorrådgiver Arild Tjomsland i USN Bærekraft 

 

  • Kunstig intelligens som motor for industriell utvikling og omstilling

I ny nasjonal strategi for kunstig intelligens har regjeringen plassert Norge i førersetet for den teknologiske og digitaliserte fremtiden. Som verdensledende innen prosessindustri, grønn skipsfart, oppdrett, petroleumsvirksomhet, og en av verdens mest digitaliserte offentlige sektorer, står Norge ved en viktig skillevei. Men står vi sterkt nok rustet i den globale konkurransen? Vi tar debatten.

Har Norge det som trengs for å utnytte fortrinnene i kappløpet om kunstig intelligens? Er regjeringens strategier og investeringer i forskning og utvikling tilstrekkelige for å vedlikeholde og styrke konkurransefortrinnet vårt? Hvordan kan norsk industri akselerere bruken av kunstig intelligens for å holde tritt med internasjonale konkurrenter?

I panelet

Rune Støstad, næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Trine Austevoll Jensen, administrerende direktør i Google Norge 

Karen Stendal, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge

Merete Østby, digitaliseringsansvarlig i Yara

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet

Ordstyrer: Førstelektor og leder av strategisk forskningsområde for regional verdiskaping, Thomas Brekke, ved USN

 

  • Hvordan kan regioner i fremtiden bli attraktive steder å bo og drive næring i?

I mange regioner har næringslivet gjennomgått betydelige endringer. Ringeriksregionen er et eksempel hvor flere hjørnesteinsbedrifter er nedlagt. Samtidig har husholdningene i området ofte lav inntekt, noe som påvirker kommunenes skatteinntekter og økonomiske handlingsrom.

For å møte disse utfordringene, har kommunene i regionen utviklet en felles næringspolitisk strategi – «Luna – Arena for næringsutvikling og vekst». Målet er å endre næringsstrukturen slik at den gir flere arbeidsplasser med høyere økonomisk verdi.

Hvordan kan regioner bli attraktive steder å bo, drive næring og besøke? Ikke bare i dag, men også for fremtiden. Hvordan kan vi styrke samarbeidet mellom næringsliv, kommune og akademia?

I panelet

Rolf Jarle Aaberg, daglig leder i Treklyngen industripark

Johnny Welle, kartverkssjef i Kartverket

Anne Kat Håskjold, forretningsutvikler i MER Innovasjon

Lina Maria Linge, fagansvarlig for næring i Ringerike kommune  

Ordstyrer: Førstelektor Steinar Aasnæss ved USN